Sorbet truskawkowo - bananowy z miodem
Lodziara jestem - od dziecka lubię prawie każde lody z wyjątkiem miętowych. I dzisiaj właśnie pomysł na truskawkowe orzeźwienie. Ale wiadomo przecież, że to co słodkie i pyszne to też przeważnie bardzo kaloryczne. Mój sorbet też kalorie ma no bo jak bez nich żyć, ale jest chociaż nieco lżejszy i zdrowszy. Mnie ochładza dużo bardziej niż tradycyjne lody a każdy może go sobie sam dość szybko zrobić. Może nie zamienię się w motylka gdy zjem porcję, ale zadowolona dusza zatrzepocze skrzydełkami na pewno :)
Sorbet truskawkowo - bananowy z miodem
składniki:
sposób przygotowania: truskawki, umyte i odszypułkowane, dzień wcześniej wrzuciłam do zamrażalnika zapakowane w torebkę foliową. Zmrożone wsypałam do blendera - zostawiłam na jakieś 10 minut żeby nie były twarde jak kamień bo mogłyby uszkodzić mieszadło tnące. Dodałam miód, sok z cytryny i obrane, pokrojone na kawałki banany. Zmiksowałam na gładką, gęstą masę. Przełożyłam ją do pojemnika i przykryłam szczelnie. Wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Nakładałam porcje do schłodzonych miseczek, ozdobiłam cukrową posypką i listkiem melisy.
Sorbet truskawkowo - bananowy z miodem
składniki:
- 400 g dojrzałych truskawek, wcześniej zamrożonych
- 2 banany
- sok z jednej niedużej cytryny
- 4 - 5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego (ilość wedle gustu)
sposób przygotowania: truskawki, umyte i odszypułkowane, dzień wcześniej wrzuciłam do zamrażalnika zapakowane w torebkę foliową. Zmrożone wsypałam do blendera - zostawiłam na jakieś 10 minut żeby nie były twarde jak kamień bo mogłyby uszkodzić mieszadło tnące. Dodałam miód, sok z cytryny i obrane, pokrojone na kawałki banany. Zmiksowałam na gładką, gęstą masę. Przełożyłam ją do pojemnika i przykryłam szczelnie. Wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Nakładałam porcje do schłodzonych miseczek, ozdobiłam cukrową posypką i listkiem melisy.
Pyza, te motylki! jakie śliczne.
OdpowiedzUsuństrasznie podobają mi się Twoje lody. mniam, cudowne, moocno owocowe orzeźwienie ;]
Na pewno są dużo zdrowsze niż lody, które można kupić w sklepie, bez żadnych ulepszaczy, a to wystarczający powód, żeby je jeść :)
OdpowiedzUsuńa ja lubię mięte i mam jej bez liku na parapecie tylko nie mam pomysłu na lody mietowe:))
OdpowiedzUsuńmiętę ogólnie też lubię, ale w lodach jakoś nijak mi nie pasuje :)
UsuńNabrałam ochoty na taki sorbet, choć na zewnątrz wcale nie ma upału. To przez te pyszne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sorbety a już szczególnie ananasowe i truskawkowe :) Izo dziękuję za derwiszy. Jak tylko uzyskam zdjęcia od mojej towarzyszki na koncercie to zrobię wpis. Lepiej było niż w Turcji obydwie stwierdziłyśmy, ze tam poszli na kasę.
OdpowiedzUsuńw takim razie bardzo się cieszę, że mogłam odrobinę przyczynić się do tego, że spędziłyście miłe chwile :)
UsuńMoga byc inne owoce mrozone?
OdpowiedzUsuńOczywiście, możesz zrobić podobny sorbet z dowolnych owoców mrożonych
Usuń