Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem

"Co to znowu za zupina ?!" - zapytał Żarłoczek uchylając pokrywkę garnka. Poniuchał, popatrzył, zamieszał łyżką i zapytał co dla niego na obiad. Jakoś nie lubi zup - no może kilka czyli podstawowy kanon polski i w nim rosół, żurek, pomidorowa, barszcz . . . A na te moje wariacje jarzynowe kręci nosem chociaż czasami spróbuje. Może to i dobrze bo przynajmniej mi nie zje :D



składniki: 
  • 1 duża marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 niedużej żółtej cukinii
  • 1/2 niedużej zielonej cukinii
  • ok. 600 ml bulionu z kurczaka 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania:  cebulę obrałam, pokroiłam. Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej. Cukinie umyłam - nie obierałam i nie usuwałam środków bo były młode - pokroiłam w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekałam. 

Zagotowałam bulion z kurczaka, wrzuciłam opłukaną soczewicę i gotowałam ok. 15 minut. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim cebulę. Dorzuciłam też marchewkę i podsmażyłam razem przez chwilę żeby zaczęła się lekko rumienić - przełożyłam do garnka z soczewicą - gotowałam razem 5 minut. Dorzuciłam cukinie i czosnek i gotowałam następne 5 minut - nie więcej żeby cukinia się nie rozgotowała. Po zdjęciu garnka z ognia dodałam koperek. Zjadłam ze zrumienionymi w piekarniku kromkami chleba.


11 komentarzy:

  1. Ja zaś jestem zupożercą. Dzisiaj też sobie ugotowałam - szpinakową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja gotuję zupy zwykle dla siebie, szczególnie takie jarzynowe bo moi panowie kręcą na nie nosami . . .

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Jeszcze w roli głównej z cukinią nie robiłam i chyba to mój błąd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, tylko cukinia szybko się gotuje a rozgotowana jest niesmaczna więc wrzucaj ją na sam koniec :)

      Usuń
  3. Wygląda niezwykle przekonywająco...mam też swoje ulubione soczewicowe, coś czuję, że ta dołączy do zacnej listy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, soczewica fajnie zagęszcza zupę i dodaje treści - bardzo lubię dosypywać jej do zup

      Usuń
  4. Gotuję tą zupę już po raz kolejny.Jest pyszna!Bardzo lubię takie lekkie zupy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedna z moich ulubionych i Żarłoczek też się do niej już przekonał !

      Usuń
  5. Witam bulion robisz sama z kurczaka? Czy na kostce ta zupka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobienie wywaru z jakiegoś kawałka kurczaka to żadna filozofia, ale jeśli ktoś chce i nie ma oporów to może zrobić sobie zupę na kostce

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger