Kolorowy omlet koperkowy na bogato

Nie ma to jak dobre śniadanie z samego rana - pożywne, ale i cieszące oko, no i oczywiście pyszne. Takie też było moje :)



składniki:
  • 2 - 3  jajka 
  • garść świeżego koperku
  • kilka cieniutkich plasterków kiełbasy krakowskiej podsuszanej 
  • 1 pomidor 
  • garść różyczek fioletowego kalafiora
  • 2 łyżki kukurydzy  - konserwowej albo ugotowanej świeżej
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy 
  • do smażenia - masło i olej roślinny

sposób przygotowania: jajka umyłam i wybiłam do miseczki, lekko roztrzepałam, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam też większość koperku, posiekanego, zostawiając trochę do dekoracji. Różyczki kalafiora sparzyłam wrzącą wodą i osączyłam, odcedziłam też kukurydzę. Pomidora pokroiłam na cząsteczki, kiełbasę na pół plasterki.

Rozgrzałam patelnię z 1 łyżeczką masła i 1 oleju. Wlałam masę jajeczną - nie mieszałam tylko przechylałam patelnią delikatnie na boki a brzegi omletu podważałam szpatułką żeby płynne jajko spływało równo pod spód. Gdy wierzch był już prawie suchy ułożyłam na nim kalafiora, pomidory, kiełbasę i kukurydzę - oprószyłam przyprawami i smażyłam jeszcze chwilę całość pod przykryciem, ale tylko tyle żeby składniki lekko się ogrzały. Omlet zsunęłam ostrożnie na talerz lekko go zaginając. Posypałam resztą koperku i od razu podałam - pycha :)


5 komentarzy:

  1. Piękny omlet obfitości :-)))
    Pozdrawiam Ludka

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie kupiłaś kalafiora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolorowe kalafiory miał w sprzedaży pan Ziółko o którym pisałam jakiś czas temu http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/zakupy-u-pana-zioko.html

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger