Chleb z musztardą, miodem i otrębami - mój wypiek na World Bread Day

Czy pieczenie chleba w nowiuteńkim piekarniku to szaleństwo ? Być może, ale przecież kto jak nie ma ryzyka to nie ma zabawy, prawda ? Rano przepaliłam urządzenie żeby pozbyć się zapachu smarów i zagniotłam ciasto żeby chlebek miał czas wyrosnąć. Bardzo opornie współpracował, ale fakt, że ja ręki do pieczywa nie mam . . . może nawet nie tyle ręki co cierpliwości. Jakoś jednak się udało i chlebek wyszedł pachnący i pyszny - pokazuję jeszcze nie przekrojony bo musiał przestygnąć a potem to już było za ciemno . . .  Piekłam go dołączając do akcji Zorry czyli  7. edycji World Bread Day i naszej polskiej na FB.



składniki:
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 240 g mąki pszennej typ 450 
  • 30 g otrąb pszennych prażonych
  • 7 g drożdży suszonych 
  • szczypta cukru
  • ok. 230 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 110 g miodu spadziowego, płynnego
  • 80 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy 
sposób przygotowania: drożdże rozmieszałam z pięcioma łyżkami wody, szczyptą cukru i 1 łyżeczką mąki pszennej, zostawiłam na 10 minut. Resztę mąki pszennej i mąkę żytnią przesiałam do miski, dodałam sól i otręby, wymieszałam. Do mieszanki sypkich składników dolałam spienione drożdże, miód wymieszany z musztardą oraz resztę wody i olej, zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut.



Uformowane w kulę odstawiłam  do wyrośnięcia w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stało wyjęłam je na oprószony mąką blat, rozpłaszczyłam na prostokąt i złożyłam boki do środka formują podłużny bochenek. Foremkę ceramiczną do pieczenia o wymiarach 25 x 17 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam ciasto. Ponownie ostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrósł nacięłam go kilka razy, posmarowałam wodą i posypałam niewielką ilością otrąb. Piekłam go ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół, na dole piekarnika postawiłam miseczkę z wodą. Po upieczeniu wystudziłam na kratce.

Zainspirował mnie TEN przepis 


World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

15 komentarzy:

  1. musztarda? ciekawa jestem jak to smakuje. chociaż chyba obawiałabym się sama spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, ta musztarda daje tylko posmak - chleb nie jest ostry a dzięki dodatkowi miody raczej słodkawy - mnie bardzo smakuje

      Usuń
  2. och, jaki cudowny chleb. zjadłabym kromkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chleb z musztardą francuską, szczególnie do wytrawnych tostów. Chlebek piękny! nawet z ręcznika flaga wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o popatrz, faktycznie :) niezamierzone, ale jakoś tak patriotycznie się złożyło :)

      Usuń
  4. nic mi nie mów o nowych piekarnikach. właśnie jestem na etapie oswajania niemieckiego wynalazku, o ironio, kiepskiej konstrukcji ;)

    dodanie do chleba musztardy to dla mnie nowość. ale czuję podskórnie, że chleb musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebek w środku nieco gliniasty, ale to przez tę żytnią mąkę chyba. Za to w smaku super, słodkawy i pyszny, z grubą i chrupiącą skórką. A piekarnik, cóż . . . stary działał kiepsko, ale znałam go jak zły szeląg a do tego muszę się przyzwyczaić co pewnie trochę czasu zajmie . . .

      Usuń
  5. Wspaniale wygląda :)
    Powodzenia z nowym piekarnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój wypiek. Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki zgrabny i skórkę ma wypieczoną jak lubię . Spróbuję w najbliższym czasie taki zrobić bo bardzo mi się podoba. Ciekawe czy w maszynie do chleba by wyszedł, przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsystencję miał trochę gliniastą, wilgotną, ale ja taki lubię :)

      Usuń
  9. Upiekłam dzisiaj ten wspaniały chlebek tylko coś mi wyszedł słodki, czy taki ma być?? Zapomniałam naciąć ale nic to zje się.

    pozdrawiam

    Halina z Nowego.S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dodatek miodu sprawia, że ten chleb jest słodkawy

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger