Film i gotowanie pod okiem znanego Szefa

Wczoraj wieczorem uroczyście rozpoczęto 4 edycję Film Food Fest. Na powitanie wyświetlono znakomity film fabularny "Niebo w gębie".  

 Przyjemna, momentami bardzo zabawna, opowieść o wspaniałej kobiecie, Danièle Mazet-Delpeuch, która jako pierwsza kobieta trafiła do kuchni Pałacu Elizejskiego i na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do jego prywatnej kuchni tradycyjną kuchnię francuską. Z przyjemnością obejrzeliśmy ten film i gorąco go polecam. Po projekcji można było porozmawiać z bohaterką gdyż jest gościem tegorocznego festiwalu - przemiła i ciekawa osoba.




Przez cały weekend będzie można obejrzeć inne festiwalowe obrazy, przeważnie dokumentalne, na tematy związane z kulinariami. Po doświadczeniach z poprzednich lat jestem pewna, że warto je wszystkie zobaczyć. Festiwalowi towarzyszą też różne wydarzenia - warsztaty dla dzieci, kiermasze produktów regionalnych i inne.

Film "Niebo z gębie" będzie jeszcze pokazywany w ramach festiwalu w najbliższą sobotę a po projekcji odbędzie się kolacja filmowa. W Warszawie menu ustalił Robert Trzópek, szef restauracji Tamka 43. Ja też będę miałam w tym wydarzeniu swój mały udział ponieważ znalazłam się w ekipie pomocników Szefa - razem z kilkoma innymi laureatami Warsztatów Smaku Kuchni + przez cały dzień będziemy pracować pod okiem Szefa nad jej przygotowaniem.

Mam stracha jak nie wiem co, ale postaram się dać z siebie wszystko i nic nie narozrabiać :)




4 komentarze:

  1. fajna rzecz, chętnie zobaczę dłuższą recenzję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że przeżyję i postaram się opowiedzieć jak było :)

      Usuń
  2. Widziałam w tv reklamę, w Poznaniu też będzie. Miłych wrażeń życzę. :))Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger