Kotleciki siekane z pieczarkami
Już dawno doszłam do tego, że mięso z udka kurczaka jest smaczniejsze niż to z piersi. Nie jest takie mdłe czy suche i dużo bardziej wyraziste w smaku - ta zasada obowiązuje także przy innych mięsach, z innych zwierząt, bo najsmaczniejsze są kawałki z mięśni, które więcej pracują.
Kupuję filety z udek już wytrybowanych, bez skóry i kości. Nadają się świetnie na gulasze, potrawki. Robię z nich sznycelki czy roladki. Tym razem zrobiłam pyszne kotleciki z pieczarkami.
składniki:
sposób przygotowania: mięso opłukałam i dobrze osuszyłam, pokroiłam w niedużą kostkę, m/w 1 cm. Cebulą obrałam, posiekałam a pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulą oraz pieczarki. Smażyłam na ostrym ogniu mieszając aż odparowała woda, przestudziłam.
Podsmażone pieczarki dodałam do mięsa. Wbiłam jajka, dosypałam mąką ziemniaczaną, dodałam musztardę, majonez i przyprawy - dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładałam porcje masy wielkości 2 - 3 dużych łyżek i smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Po przysmażeniu z jednej strony i przewróceniu łopatką na drugą przykrywałam patelnię żeby kotleciki dobrze dosmażyły się w środku. Podałam z surówką.
Kupuję filety z udek już wytrybowanych, bez skóry i kości. Nadają się świetnie na gulasze, potrawki. Robię z nich sznycelki czy roladki. Tym razem zrobiłam pyszne kotleciki z pieczarkami.
składniki:
- ok. 1/2 kg filetów z udźca kurczaka
- ok. 1/2 kg świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 3 nieduże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy ognistej
- do smaku - sól
- do smażenia - olej roślinny
sposób przygotowania: mięso opłukałam i dobrze osuszyłam, pokroiłam w niedużą kostkę, m/w 1 cm. Cebulą obrałam, posiekałam a pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulą oraz pieczarki. Smażyłam na ostrym ogniu mieszając aż odparowała woda, przestudziłam.
Podsmażone pieczarki dodałam do mięsa. Wbiłam jajka, dosypałam mąką ziemniaczaną, dodałam musztardę, majonez i przyprawy - dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładałam porcje masy wielkości 2 - 3 dużych łyżek i smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Po przysmażeniu z jednej strony i przewróceniu łopatką na drugą przykrywałam patelnię żeby kotleciki dobrze dosmażyły się w środku. Podałam z surówką.
Następnym razem kupuję udka :)
OdpowiedzUsuńMad, i na pewno zauważysz różnicę w smaku - nie to żebym nie lubiła filetów piersi, ale te z udek są bardziej wyrazista
UsuńAle musiały być smaczne! :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne! Super przepis. Już nawet nie liczę, który raz je jutro będę robiła. Mąż zachwycony
OdpowiedzUsuń