Ciasto czekoladowe z jabłkami - salceson

To bardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :)



czas przygotowania : 15 minut + 60 minut pieczenie
składniki :
  • 3 jajka 
  • 190 g cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 230 g mąki pszennej tortowej 
  • 3 g proszku do pieczenia 
  • 3 g sody oczyszczonej 
  • 10 g kakao naturalnego 
  • 1 mała łyżeczka skórki cytrynowej suszonej, mielonej 
  • ok. 100 ml oleju roślinnego 
  • 2 średnie jabłka albo 3 małe
  •  
  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 1 łyżka bułki tartej  
  •  
  • dodatkowo - 1/2 tabliczki czekolady
  • 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki
  • płatki czekoladowe 

sposób przygotowania: formę o wymiarach 31x12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Mąkę przesiałam razem z pozostałymi sypkimi składnikami, dodałam skórkę cytrynową. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w dużą kostkę, wymieszałam z 1 łyżką mąki. Jajka ubiłam mikserem razem z cukrem i solą na puszysty kogel mogel.  Partiami dodawałam sypką mieszankę i olej. Gdy wszystko się połączyło dosypałam jabłka, wymieszałam łyżką i przełożyłam całość do foremki.

Piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - radzę po 45 minutach sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Czekoladę połamałam i stopiłam w kąpieli wodnej dodając śmietankę. Posmarowałam nią ciasto, posypałam płatkami czekoladowymi. 

Oczywiście polewa nie jest konieczna - ciasto jest pyszne także bez niej :)




36 komentarzy:

  1. Ogólnie nie przepadam za salcesonem, ale ten chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne, zaraz lecę wypróbować, bo pięknie wygląda. Do tej pory robiłam salceson, ale bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki salceson to ja mogę jeść:D:D pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam i lubię ,wprawdzie nie nazywam je selcason ale nazwa jest super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś taką nazwą a nie usłyszałam i już tak zostało :)

      Usuń
  5. może mozaika ? ale salceson brzmi lepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasta czekoladowe a te wygląda naprawdę apetycznie z tymi jabłkami w środku
    mnie salceson kojarzy się z jakąś wędliną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no bo salceson to wędlina - tutaj ciemne ciasto i zatopione w nim kawałki jabłek nieco imitują ten prawdziwy, ozorkowy

      Usuń
  7. haaa;) rzeczywiście wygląda jak salceson;) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło wspaniałe, wilgotne i wyrośnięte. Do polewy dodałam syrop paola pomarańczowy, ciasto miało przyjemny posmak pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, wątpię że piekłaś - to raczej kryptoreklama firmy.... przykre...

      Usuń
  9. Jeśli to zabrzmiało jak reklama to przepraszam, po prostu dużo ostatnio gotuję i próbuję różnych przepisów z blogów. Trudno gotować coś z produktów bez nazwy :-) Mogę równie dobrze powiedzieć, że piekłam ciasto na mące Lubelli a jabłka wzięłam Ligole z bazarku ;) ale wszystko było dokładnie tak jak w Pani przepisie. Myślałam, że moim urozmaiceniem polecę komuś sposób na dodanie nutki innego smaku, taka moja osobista wariacja, najczęściej dodaję skórkę, ale nie miałam pod ręką, więc poradziłam sobie inaczej i też wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem i przepraszam w takim razie :) pomyślałam tak bo na kilkunastu blogach niedawno też pojawiały się komentarze z syropami tej firmy - dziwne, że przy różnych daniach i też anonimowe. A czy syrop nie spowodował zmiany konsystencji polewy ?

      Usuń
  10. To tylko odrobina syropu, dwie-trzy łyżki, syrop jest gęsty. Dodaję też czasami wanilię w laskach, albo przyprawę korzenną i syrop malinowo-lipowy. Mnóstwo opcji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dziś, tak na poprawę nastroju w tę jesienną szarugę i przyznam szczerze, salceson obłędny! Pamiętam jak kiedyś z mamą miałyśmy okres fascynacji salcesonem, ale przepis był trochę inny - z owocami z kompotu, orzechami i rodzynkami. Nie mniej jednak ten jest równie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z innymi owocami nie robiłam, ale masz rację - można coś pozmieniać :)

      Usuń
  12. Salceson właśnie wylądował w piekarniku. Robię go pierwszy raz. Bardzo spodobał mi się Twój przepis, jest smakowity i prosty a to się dziś dla mnie bardzo liczy, gdyż mąż ma dziś urodziny a ja nie mam za dużo czasu. Za kilka godzin wychodzę do pracy. Mam nadzieję, że taka słodka niespodzianka przypadnie mu do gustu. Jutro napiszę, jak ciasto smakowało. Tymczasem zbieram się za sprzątanie i szykuję do pracy.
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis :-)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto obłędne. Proste a takie pyszne. Mąż zabrał kawałek do pracy i również bardzo smakowało. Myślę, że częściej zagości w mojej kuchni ;-)
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
    2. najważniejsze dla mnie jest to, że szybko i łatwo się robi a wszystkim smakuje :)

      Usuń
  13. Szczerze powiedziawszy wyszło mi to strasznie gęste, aż w końcu nie dało się miksować... do kosza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś musiałeś pochrzanić przy odmierzaniu składników - to ciasto piekłam już tyle razy, że przepis znam na pamięć i nie ma opcji żeby się nie udało

      Usuń
  14. To jedno z moich ulubionych ciast, które piekę w leniwe niedziele. :)
    Dzięki ogromne za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszło przepyszne! Zrobilam tylko trochę inną polewę :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie wsadziłam ciacho do piekarnika :) Mój narzeczony uwielbia murzynka z dużą ilością jabłek, a że ma dzisiaj urodziny to postanowiłam zrobić mu niespodziankę :) Mam nadzieje, że salceson mu posmakuje, dziękuję za przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger