Pomidorowa na ostro, z jabłkiem i ziemniakami
Pomidorowa to jedna z takich zup, które wszyscy lubią. Zwykle bywa robiona na ostatniej porcji rosołu, klasyczna, z makaronem czy ryżem w zależności do jakiej frakcji zaliczają się domownicy. U nas jest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D
Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które pozornie wcale do niej nie pasują. Ostra, gorąca i taka wersja będzie mocno rozgrzewać gdy za oknem paskudnie. Sami zobaczcie co dodałam do gara :)
czas przygotowania : ok. 30 minut jeśli mamy gotowy rosół
składniki na 3 porcje :
sposób przygotowania: ziemniaki obrałam i opłukałam. Łyżeczką do wycinania kulek z melonów wycięłam takie kuleczki z ziemniaków (resztki warzywa zużyłam na purre). Rozgrzałam patelnię i ułożyłam na niej kawałki plasterków boczku - nie trzeba dodawać tłuszczu bo wytopi się go dość. Zesmażyłam boczek aż był rumiany i chrupiący, przełożyłam na talerzyk. Na tę samą patelnię i wytopiony tłuszcz wrzuciłam osuszone kuleczki. Smażyłam pod przykryciem aż były miękkie i rumiane co trwało ok. 10 minut.
W tym czasie zagrzałam rosół. Dorzuciłam do niego ugotowane warzywa i surowe, obrane ze skórki, jabłko, pokrojone na kawałeczki. Dodałam też kawałeczek papryczki ostrej. Gotowałam kilka minut.. Dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku odrobiną cukru i soli. Zupę zmiksowałam.
Ziemniaczki ułożyłam w miseczkach w piramidkę, nalałam zupę, przybrałam kawałkami boczku i natką pietruszki. Było pysznie, ostro i najedliśmy się do syta :)
Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które pozornie wcale do niej nie pasują. Ostra, gorąca i taka wersja będzie mocno rozgrzewać gdy za oknem paskudnie. Sami zobaczcie co dodałam do gara :)
czas przygotowania : ok. 30 minut jeśli mamy gotowy rosół
składniki na 3 porcje :
- ok. 3 szklanek odtłuszczonego rosołu drobiowego
- 1 duże jabłko deserowe
- 1 duża marchewka z rosołu
- kawałek selera z rosołu
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % z natką pietruszki
- 1 ostra papryczka - dodajcie całą lub kawałek wedle gustu
- do smaku - sól, cukier
- dodatkowo - kilka dużych ziemniaków
- kilka cienkich plasterków wędzonego boczku albo wędzonego podgardla
sposób przygotowania: ziemniaki obrałam i opłukałam. Łyżeczką do wycinania kulek z melonów wycięłam takie kuleczki z ziemniaków (resztki warzywa zużyłam na purre). Rozgrzałam patelnię i ułożyłam na niej kawałki plasterków boczku - nie trzeba dodawać tłuszczu bo wytopi się go dość. Zesmażyłam boczek aż był rumiany i chrupiący, przełożyłam na talerzyk. Na tę samą patelnię i wytopiony tłuszcz wrzuciłam osuszone kuleczki. Smażyłam pod przykryciem aż były miękkie i rumiane co trwało ok. 10 minut.
W tym czasie zagrzałam rosół. Dorzuciłam do niego ugotowane warzywa i surowe, obrane ze skórki, jabłko, pokrojone na kawałeczki. Dodałam też kawałeczek papryczki ostrej. Gotowałam kilka minut.. Dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku odrobiną cukru i soli. Zupę zmiksowałam.
Ziemniaczki ułożyłam w miseczkach w piramidkę, nalałam zupę, przybrałam kawałkami boczku i natką pietruszki. Było pysznie, ostro i najedliśmy się do syta :)
bardzo ciekawy przepis :P na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńtakiej pomidorowej to jeszcze nie jadłam, zdecydowanie muszę ją wypróbować:)
OdpowiedzUsuńJustyna, koniecznie bo jest pyszna :)
Usuńten boczuś mnie najbardziej przekonuje, a pomidorową uwielbiam w każdej postaci, choć takiej nie próbowałam - chyba pora najwyższa :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńjest inna, ostra, gęsta no i z ziemniakami, ale bardzo pyszna
UsuńWygląda wspaniale. Na pewno wypróbujemy! :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :)
UsuńGotowałam już tę zupę 3 razy i za każdym razem rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń