Pomidorowa na ostro, z jabłkiem i ziemniakami

Pomidorowa to jedna z takich zup, które wszyscy lubią. Zwykle bywa robiona na ostatniej porcji rosołu, klasyczna, z makaronem czy ryżem w zależności do jakiej frakcji zaliczają się domownicy. U nas jest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D 

Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które pozornie wcale do niej nie pasują.  Ostra, gorąca i taka wersja będzie  mocno rozgrzewać gdy za oknem paskudnie. Sami zobaczcie co dodałam do gara :)


czas przygotowania : ok. 30 minut jeśli mamy gotowy rosół

składniki na 3 porcje : 
  • ok. 3 szklanek odtłuszczonego rosołu drobiowego 
  • 1 duże jabłko deserowe 
  • 1 duża marchewka z rosołu
  • kawałek selera z rosołu 
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % z natką pietruszki
  • 1 ostra papryczka - dodajcie całą lub kawałek wedle gustu 
  • do smaku - sól, cukier 

  • dodatkowo - kilka dużych ziemniaków 
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku albo wędzonego podgardla

sposób przygotowania: ziemniaki obrałam i opłukałam. Łyżeczką do wycinania kulek z melonów wycięłam takie kuleczki z ziemniaków (resztki warzywa zużyłam na purre). Rozgrzałam patelnię i ułożyłam na niej kawałki plasterków boczku - nie trzeba dodawać tłuszczu bo wytopi się go dość. Zesmażyłam boczek aż był rumiany i chrupiący, przełożyłam na talerzyk. Na tę samą patelnię i wytopiony tłuszcz wrzuciłam osuszone kuleczki. Smażyłam pod przykryciem aż były miękkie i rumiane co trwało ok. 10 minut.

W tym czasie zagrzałam rosół. Dorzuciłam do niego ugotowane warzywa i surowe, obrane ze skórki, jabłko, pokrojone na kawałeczki. Dodałam też kawałeczek papryczki ostrej. Gotowałam kilka minut.. Dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku odrobiną cukru i soli. Zupę zmiksowałam.

Ziemniaczki ułożyłam w miseczkach w piramidkę, nalałam zupę, przybrałam kawałkami boczku i natką pietruszki. Było pysznie, ostro i najedliśmy się do syta :)


9 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis :P na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej pomidorowej to jeszcze nie jadłam, zdecydowanie muszę ją wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten boczuś mnie najbardziej przekonuje, a pomidorową uwielbiam w każdej postaci, choć takiej nie próbowałam - chyba pora najwyższa :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest inna, ostra, gęsta no i z ziemniakami, ale bardzo pyszna

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale. Na pewno wypróbujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowałam już tę zupę 3 razy i za każdym razem rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger