Placek drożdżowy z truskawkami, serem i migdałami

Domowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! 

Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim.  U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci  na smaku - pozostaje świeże i pachnące.






Placek drożdżowy z truskawkami, białym serem i migdałami

czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
  • CIASTO - 400 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g zwykłego cukru 
  • 200 ml mleka 
  • 80 g masła albo margaryny 
  • 1 jajko 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • skórka otarta z jednej cytryny 

  • POLEWA - 100 g gęstej śmietany 18 % 
  • 150 g sera białego mielonego - użyłam wiaderkowego
  • 5 łyżek zwykłego cukru
  • 1 jajko 
  • 25 g mąki kukurydzianej 
  • skórka otarta z połowy cytryny 

  • DODATKOWO - 30 sztuk truskawek średniej wielkości 
  • 50 g słupków migdałowych 
  • ew. cukier puder
  • 3 płaskie łyżki drobnej bułki tartej



Jak zrobić placek drożdżowy z truskawkami? 

CIASTO - drożdże rozmieszałam z 1 łyżką cukru i mąki oraz połową podgrzanego lekko mleka. Odstawiłam żeby podrosły. Do miski przesiałam mąkę z solą, dodałam resztę cukru i otartą na malutkich oczkach skórkę cytrynową. Gdy drożdże podwoiły swoją objętość wlałam je do miski z mąką. Wbiłam jajko i wlałam resztę mleka, zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki dobrze się połączyły dolewałam stopniowo roztopiony, lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto przez kilka/kilkanaście minut aż było gładkie, lśniące i odchodziło od rąk. Zostawiłam je w misce przykrywając ściereczką żeby wyrosło - na ok. godzinę.

Wyrośnięte wyłożyłam na blat lekko posypany mąką, ponownie zagniotłam i rozciągnęłam rękami na wielkość blaszki czyli 22x32 cm. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam i ponownie przykryłam ściereczką żeby podrosło. Tym razem zostawiłam je na ok. 30 minut.

POLEWA - wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i utarłam tak żeby masa była gładka, bez żadnych grudek.

PLACEK - wyrośnięte ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Ułożyłam umyte, osuszone i odszypułkowane owoce lekko wciskają je w ciasto - nie za gęsto bo jeśli będzie za dużo soku to zrobi się zakalec. Między owocami nałożyłam masę z serkiem i całość posypałam migdałami.

Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół.

Ciasto nie jest bardzo słodkie więc po upieczeniu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale to już jak kto lubi :)



7 komentarzy:

  1. Wyrósł pięknie! Mi zawsze zakalce wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się jakiś czas temu zaparłam, drożdżowe potrzebuje cierpliwości :)

      Usuń
  2. bardzo lubię takie drożdżowe :) moje ulubione z kruszonką ale to ciasto najlepiej smakuje w babcinej kuchni:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo, Babcia robi najlepsze ! ale moje też niczego sobie chociaż bez kruszonki :)

      Usuń
  3. ciasto drożdżowe według tego przepisu zawsze wychodzi, dziekuję
    Baśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę się nie zgodzić :) pozdrawiam, Basiu :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger