Kluski jaglane z pesto pietruszkowym
Kluski jaglane to taki szybki pomysł jaki poddała mi czytelniczka bloga. Pod przepisem na makaron gryczany z truskawkami zapytała właśnie czy da się zrobić kluski z kaszy jaglanej. Nie wiedząc co odpisać musiałam spróbować.
W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić. Nie wyszło bardzo drobno bo użyłam blendera i ta "mąka" miała trochę grudek, ale dała radę.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
KLUSKI JAGLANE - kaszę zmieliłam partiami w małym pojemniku blendera - najlepiej byłoby zrobić to w porządnym młynku i wtedy ta "mąka" byłaby gładsza, ale ja mam tylko młynek do kawy i tylko do niej go używam. Drobniej zmielona mąka jaglana być może dałaby bardziej zwarte ciasto i nie trzeba by dodawać pszennej, ale zrobiłam jak zrobiłam.
Zmielone jagły wsypałam do miski, wbiłam jajka, dolałam olej i starałam się zagnieść. Ponieważ masa była za bardzo klejąca i jednocześnie mało zwarta dosypałam mąki pszennej. Rozwałkować się tego raczej nie dało, ale dało się doskonale formować kluski ręcznie. Skubałam więc małe kawałki i wałkowałam je w dłoniach na podłużne kluseczki. Takie kluski gotowałam w osolonym wrzątku ok. 8 minut a ugotowane odcedziłam.
Gorące wymieszałam z pesto i wyłożyłam na talerze. Podałam posypując startym parmezanem.
Takie jaglane kluseczki mają specyficzny smak i nieco grudkowatą konsystencję, ale smakowały nam bardzo i na pewno będą powtarzane :)
W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić. Nie wyszło bardzo drobno bo użyłam blendera i ta "mąka" miała trochę grudek, ale dała radę.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
- KLUSKI JAGLANE - 200 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ew. 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- PESTO - 1/2 dużego pęczka zielonej natki pietruszki
- 2 garści orzechów laskowych łuskanych
- 1 malutki ząbek czosnku
- 4 łyżki drobno startego parmigiano reggiano
- olej rzepakowy
- do smaku - sól morska, pieprz czarny mielony
KLUSKI JAGLANE - kaszę zmieliłam partiami w małym pojemniku blendera - najlepiej byłoby zrobić to w porządnym młynku i wtedy ta "mąka" byłaby gładsza, ale ja mam tylko młynek do kawy i tylko do niej go używam. Drobniej zmielona mąka jaglana być może dałaby bardziej zwarte ciasto i nie trzeba by dodawać pszennej, ale zrobiłam jak zrobiłam.
Zmielone jagły wsypałam do miski, wbiłam jajka, dolałam olej i starałam się zagnieść. Ponieważ masa była za bardzo klejąca i jednocześnie mało zwarta dosypałam mąki pszennej. Rozwałkować się tego raczej nie dało, ale dało się doskonale formować kluski ręcznie. Skubałam więc małe kawałki i wałkowałam je w dłoniach na podłużne kluseczki. Takie kluski gotowałam w osolonym wrzątku ok. 8 minut a ugotowane odcedziłam.
Gorące wymieszałam z pesto i wyłożyłam na talerze. Podałam posypując startym parmezanem.
Takie jaglane kluseczki mają specyficzny smak i nieco grudkowatą konsystencję, ale smakowały nam bardzo i na pewno będą powtarzane :)
Bardzo mi się podobają kluski jaglane, lubię zarówno pesto pietruszkowe jak i kaszę jaglaną. A próbowałaś robić kluski z mąki kasztanowej? Jakiś pomysł?
OdpowiedzUsuńo nie, nie miałam jeszcze do czynienia z mąką kasztanową. Nawet nie wiem gdzie ją kupić, muszę się rozejrzeć
UsuńAle pyszności, mniam!
OdpowiedzUsuńI dodaje tego ciekawego bloga do obserwowanych, będę częściej zaglądać :D
będzie mi bardzo miło gościć Cię częściej :) pozdrawiam !
UsuńNie przypominam sobie żebym kiedykolwiek takie coś jadł
OdpowiedzUsuńa polecam bo to smaczne danie :)
UsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńKasza jaglana bardzo zdrowa! Ja gotuję ją na mleku ,dolewam tez w trakcie gotowania trochę wody i pilnuję żeby się nie przypaliła.Następnie dodaję masło i rodzynki - to taka wersja na słodko. Pyszna do ryby. Ella
OdpowiedzUsuńdzięki, Ella, pyszna wersja :)
UsuńSzukam przepisu na makaron jaglany - mam mąkę ze zmielonej uprażonej kaszy i chciałabym przerobić na makaron. Jak myślicie, czy zadziała mój klasyczny przepis na ciasto makaronowo-pierogowe, czyli zalanie szklanki mąki szklanką wrzątku? Czy jaglana ma całkiem inne właściwości fizyczne niż pszenna i to się nie uda?
OdpowiedzUsuńjaglana nie ma glutenu więc chyba nie bardzo ma co związać ciasto w takim przepisie gdzie tylko mąka i woda - wydaje mi się, że trzeba dodać jajko tak jak w kluskach z powyższego przepisu. Ale pokombinuj i podziel się wynikami :)
UsuńIzo, z zalania mąki jaglanej wrzątkiem wyszły fajne kluski kładzione :) Polecam, tylko dużo pracy z nimi (w sensie gotowania, bo trzeba się pobawić z każdą łyżeczką).
UsuńWitam wszystkich. Polecam placuszki z kaszy jaglanej. Ja najpierw gotuję kaszę (pół na pół woda mleko), potem blenderem na budyniową masę (czasem z bananem). Wydaje mi się, że łatwiej niż mielić suchą kaszę.
OdpowiedzUsuńPotem dodaję jajo, trochę masła, szczypta soli, cukier i nakładam na gorącą suchą patelnię. Nie próbowałam jeszcze z tego ugotować klusek, ale może się uda:)
Pozdrawiam.