Gofry marcepanowe

Te gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie nie za słodkie więc można zaszaleć z dodatkami.



czas przygotowania : ok. 30 minut

składniki :
  • 2 białka 
  • 100 g marcepanu 
  • ok. 250 ml mleka 
  • 60 g cukru pudru
  • ok. 250 g mąki pszennej luksusowej 
  • szczypta soli

  • dodatkowo - bita śmietana 
  • cukier do smaku
  • świeże owoce
  • posypka czekoladowa

sposób przygotowania : marcepan roztarłam dokładnie z mlekiem, dolewając po troszeczku, aż masa była płynna i bez grudek. Dodałam cukier, sól, mąkę i ubite na pół sztywno białka, wymieszałam. Ciasto powinno być gęste, ale nieco lejące.

Piekłam w gofrownicy nalewając do formy po chochelce ciasta. Po upieczeniu wykładałam na kratkę żeby nie zwilgotniały.

Podałam z lekko posłodzoną bitą śmietaną, posypką czekoladową i owocami.


7 komentarzy:

  1. Witam!Gdzie można kupić marcepan? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie! Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w Piotrze i Pawle, pakowany po 100 g, firmy Zentis - dział dodatków do ciast czyli aromaty, cukry waniliowe, proszki do pieczenia i takie inne

      Usuń
  2. o rany co za fantastyczny pomysł:) alez jestem ciekawa tego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie mówilam wczesniej,ze warto tu zagladac!!!Przepis niebanalny,wrecz pachnacy i jak zwykle smakowita fotka.Oj bedzie sie dzialo!Zastanawiam sie tylko czy najpierw zrobic domowy marcepan czy pedzic po kupny.Pozdrawiam Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne Pyzo!:) Musza miec ciekawy smak faktycznie, nigdy bym nie pomyslala o takim polaczeniu:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger