Gofry marcepanowe
Te gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie nie za słodkie więc można zaszaleć z dodatkami.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : marcepan roztarłam dokładnie z mlekiem, dolewając po troszeczku, aż masa była płynna i bez grudek. Dodałam cukier, sól, mąkę i ubite na pół sztywno białka, wymieszałam. Ciasto powinno być gęste, ale nieco lejące.
Piekłam w gofrownicy nalewając do formy po chochelce ciasta. Po upieczeniu wykładałam na kratkę żeby nie zwilgotniały.
Podałam z lekko posłodzoną bitą śmietaną, posypką czekoladową i owocami.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
- 2 białka
- 100 g marcepanu
- ok. 250 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- ok. 250 g mąki pszennej luksusowej
- szczypta soli
- dodatkowo - bita śmietana
- cukier do smaku
- świeże owoce
- posypka czekoladowa
sposób przygotowania : marcepan roztarłam dokładnie z mlekiem, dolewając po troszeczku, aż masa była płynna i bez grudek. Dodałam cukier, sól, mąkę i ubite na pół sztywno białka, wymieszałam. Ciasto powinno być gęste, ale nieco lejące.
Piekłam w gofrownicy nalewając do formy po chochelce ciasta. Po upieczeniu wykładałam na kratkę żeby nie zwilgotniały.
Podałam z lekko posłodzoną bitą śmietaną, posypką czekoladową i owocami.
Witam!Gdzie można kupić marcepan? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie! Gosia.
OdpowiedzUsuńja kupuję w Piotrze i Pawle, pakowany po 100 g, firmy Zentis - dział dodatków do ciast czyli aromaty, cukry waniliowe, proszki do pieczenia i takie inne
Usuńo rany co za fantastyczny pomysł:) alez jestem ciekawa tego smaku:)
OdpowiedzUsuńjest subtelny, migdałowy, bardzo przyjemny
Usuńpiękne te Twoje gofry!
OdpowiedzUsuńA nie mówilam wczesniej,ze warto tu zagladac!!!Przepis niebanalny,wrecz pachnacy i jak zwykle smakowita fotka.Oj bedzie sie dzialo!Zastanawiam sie tylko czy najpierw zrobic domowy marcepan czy pedzic po kupny.Pozdrawiam Magda z Gniezna
OdpowiedzUsuńAle fajne Pyzo!:) Musza miec ciekawy smak faktycznie, nigdy bym nie pomyslala o takim polaczeniu:)
OdpowiedzUsuń