Pizza z papryką i owczym serem
Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 2 pizze śr. ok. 25 cm :
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam w połowie ciepłej wody dodając 2 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Pozostałe mąki wsypałam do miski, dodałam sól i olej. Wlałam spieniony rozczyn i zaczęłam zagniatać ciasto dolewając wody aż do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt zwarte. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż nabrało sprężystości. Uformowane w kulę przykryłam w misce ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.
FARSZ - cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam w paski. Wszystko przesmażyłam przez kilka chwil na odrobinie oleju - cebula ma się tylko zeszklić.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam ręcznie niezbyt gruby placek. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam spody pesto pietruszkowym, posypałam przesmażonymi warzywami i obłożyłam plasterkami sera. Piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam gorące posypując świeżymi listkami majeranku.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 2 pizze śr. ok. 25 cm :
- CIASTO - ok. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ok. 100 g mąki pszennej luksusowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- FARSZ - kilka łyżeczek pesto pietruszkowego
- 1/2 dużej papryki żółtej
- 1/2 dużej papryki czerwonej
- 1 cebula
- ok. 80-100 g sera owczego Kołudzki wędzonek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- do posypania - świeży majeranek
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam w połowie ciepłej wody dodając 2 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Pozostałe mąki wsypałam do miski, dodałam sól i olej. Wlałam spieniony rozczyn i zaczęłam zagniatać ciasto dolewając wody aż do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt zwarte. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż nabrało sprężystości. Uformowane w kulę przykryłam w misce ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.
FARSZ - cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam w paski. Wszystko przesmażyłam przez kilka chwil na odrobinie oleju - cebula ma się tylko zeszklić.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam ręcznie niezbyt gruby placek. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam spody pesto pietruszkowym, posypałam przesmażonymi warzywami i obłożyłam plasterkami sera. Piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam gorące posypując świeżymi listkami majeranku.
wygląda przepięknie, aż szkoda ruszać:)
OdpowiedzUsuńrewelacja:) chętnie bym zjadła taką pizzę:) uwielbiam Twoje pomysły:)
OdpowiedzUsuńpoprosze kawałeczek...albo dwa...
OdpowiedzUsuń