Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię.
Koniecznie musicie sobie takie upiec !
Przepis znaleziony w Małej cukierence
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : do miski odważyłam miękkie masło, cukier trzcinowy i masło orzechowe - może być zwykłe albo z kawałkami orzeszków. Dodałam sól i miksowałam to wszystko kilka minut.
Następnie dodałam jajko, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej i mąkę przesianą z sodą. Dokładnie zmiksowałam żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdyby masa była zbyt luźna do formowania to trzeba ją schłodzić w lodówce.
Małą łyżeczką nabierałam nieduże porcje masy i omączonymi rękami formowałam z nich kulki śr. ok. 2 cm. Układałam je dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - trzeba zachować odstępy ok. 3 cm. Maczanym w mące widelcem o długich zębach spłaszczałam każdą kuleczkę jednocześnie robią głęboki wzorek. Ciasto jest lepkie więc trzeba maczać ten widelec za każdym razem.
2 blachy z ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam ciastkom ostygnąć na blaszkach, wyjmując je z pieca - nie radzę zdejmować dopóki są gorące i nie stężeją bo mogą się rozpaść.
Koniecznie musicie sobie takie upiec !
Przepis znaleziony w Małej cukierence
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
- 110 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego demerara
- 180 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 140 g mąki luksusowej
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki sody
- duża szczypta soli morskiej grubo mielonej
sposób przygotowania : do miski odważyłam miękkie masło, cukier trzcinowy i masło orzechowe - może być zwykłe albo z kawałkami orzeszków. Dodałam sól i miksowałam to wszystko kilka minut.
Następnie dodałam jajko, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej i mąkę przesianą z sodą. Dokładnie zmiksowałam żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdyby masa była zbyt luźna do formowania to trzeba ją schłodzić w lodówce.
Małą łyżeczką nabierałam nieduże porcje masy i omączonymi rękami formowałam z nich kulki śr. ok. 2 cm. Układałam je dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - trzeba zachować odstępy ok. 3 cm. Maczanym w mące widelcem o długich zębach spłaszczałam każdą kuleczkę jednocześnie robią głęboki wzorek. Ciasto jest lepkie więc trzeba maczać ten widelec za każdym razem.
2 blachy z ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam ciastkom ostygnąć na blaszkach, wyjmując je z pieca - nie radzę zdejmować dopóki są gorące i nie stężeją bo mogą się rozpaść.
smacznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńsą bardzo kruche i pyszne !
UsuńFantastyczne i pachną aż u mnie :) Chętnie skorzystam z przepisu i upiekę... Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdzony przez wiele osób i wszyscy sobie chwalą więc proszę spróbować ! Pozdrawiam :)
UsuńCzym moge zastapic mase waniliowa? Czy jak dam cukier waniliowy to nie zmieni sie kruchosc ewentualnie nie wyjda zakalcowe?
OdpowiedzUsuńpastę waniliową możesz zastąpić ziarenkami zeskrobanymi z przeciętej połowy laski wanilii albo cukrem waniliowy, ale wtedy zmniejsz ilość cukru trzcinowego o wagę tego z wanilią
UsuńRewelacja piekę je któryś raz i są fenomenalne
OdpowiedzUsuń