Gęsia wątróbka z owocami na sałacie
Gęsina - niedoceniany drób, trochę zapomniany i niezbyt często pojawiający się na naszych stołach. To bardzo smaczne mięso tylko niestety kosztowne i chyba stąd właśnie jego mała popularność. Ponieważ gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)
Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę ? Zaręczam, że jest pyszna !
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
sposób przygotowania : wątróbki umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, usuwając żyłki. Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki, razem ze skórką, wycinając tylko gniazda nasienne. Sałatę, a właściwie cykorię endywię, opłukałam i osuszyłam. Liście porwałam na mniejsze części i rozłożyłam na talerzach.
Na rozgrzaną dużą patelnię dodałam smalec - jeśli go nie macie albo nie lubicie można zastąpić go mieszanką oleju i masła, ale gęsi smalec ma specyficzny smak, który wzbogaci danie. Gdy tłuszcz się rozgrzał wrzuciłam jabłka i obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smażyłam 2-3 minuty, tyle żeby wszystko zrumieniło się z jednej strony i dopiero wtedy poodwracałam. Smażyłam kolejne 2 minuty a następnie dodałam na patelnię konfiturę z jarzębiny i 3-4 łyżki soku jabłkowego. Doprawiłam do smaku oprószając niewielką ilością soli, majeranku i nieco większą porcją pieprzu. Wymieszałam i to wszystko - gotowe ! Szybko, prawda ?
Smażoną wątróbkę z jabłkami wyłożyłam na sałatę, polałam sosem jaki został na patelni i podałam od razu.
Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę ? Zaręczam, że jest pyszna !
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
- 4 gęsie wątróbki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 2 małe jabłka, najlepiej czerwone
- 6 łyżek konfitury z jarzębiny
- kilka liści sałaty endywii
- do smaku - sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, majeranek otarty
sposób przygotowania : wątróbki umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, usuwając żyłki. Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki, razem ze skórką, wycinając tylko gniazda nasienne. Sałatę, a właściwie cykorię endywię, opłukałam i osuszyłam. Liście porwałam na mniejsze części i rozłożyłam na talerzach.
Na rozgrzaną dużą patelnię dodałam smalec - jeśli go nie macie albo nie lubicie można zastąpić go mieszanką oleju i masła, ale gęsi smalec ma specyficzny smak, który wzbogaci danie. Gdy tłuszcz się rozgrzał wrzuciłam jabłka i obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smażyłam 2-3 minuty, tyle żeby wszystko zrumieniło się z jednej strony i dopiero wtedy poodwracałam. Smażyłam kolejne 2 minuty a następnie dodałam na patelnię konfiturę z jarzębiny i 3-4 łyżki soku jabłkowego. Doprawiłam do smaku oprószając niewielką ilością soli, majeranku i nieco większą porcją pieprzu. Wymieszałam i to wszystko - gotowe ! Szybko, prawda ?
Smażoną wątróbkę z jabłkami wyłożyłam na sałatę, polałam sosem jaki został na patelni i podałam od razu.
Uwielbiam połączenie owoców i wątróbki, delicje ;)
OdpowiedzUsuńteż mi te oba składniki razem bardzo smakują :)
Usuńpyszna sałatka:)
OdpowiedzUsuńpolska gęsiną stoi której nigdzie kupić nie mona.. paranoja... a danie pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńbo ludzie nie chcą kupować porównując cenę gęsiny do kurczaków a poza tym chyba nie wiedzą za bardzo co z niej zrobić... Prawie całą produkcję wysyłamy na zachód a to co zostaje jest często sprzedawane w opakowaniach z niemieckimi napisami bo nie opłaca się nawet robić oddzielnych opakowań na nasz rynek....
UsuńO ile kurzęcą i indyczą wątróbkę znam i lubię, to gęsiej nie miałam okazji nigdzie kupić :( A jestem pewna, że również to będą moje smaki.
OdpowiedzUsuńjeśli nie masz problemu z wątróbką jako taką to gęsia powinna Ci smakować - jest bardziej wyrazista w smaku, według mnie kurza nawet się nie umywa
OdpowiedzUsuńNie tyle co zapomniana co bardzo droga, a podrobów to nie widziałam nigdzie w okolicy do kupienia
OdpowiedzUsuńCiężko ją dostać , ale czasami trafiam. Można użyć wątróbki z indyka, ostatecznie z kurczaka
Usuń