One rosną a Ty śpisz

To przepis na bułki, które prawie same się robią. Ciasto rośnie w ciągu nocy a rano tylko wystarczy je upiec i mamy świeżutkie, pyszne pieczywo na śniadanie. Łatwo i bez biegania do sklepu co przydaje się szczególnie w weekend albo święta.



składniki :
  • 300 g mąki pszennej wrocławskiej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 20 g otrąb pszennych prażonych 
  • 15 g siemienia lnianego 
  • 15 g jasnego sezamu 
  • 15 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (po wybiciu waga 100 g)
  • 200 g wody 
  • 30 g oleju roślinnego 
  •  
  • do posmarowania - 2 łyżki mleka

sposób przygotowania : jajka wybiłam do naczynia, roztrzepałam i zważyłam - dolałam wody tyle żeby razem z nią ważyły 200 g. 100 g wody leciutko podgrzałam i rozmieszałam w niej drożdże.

Do miski wsypałam obie mąki, ziarna, cukier i sól. Dolałam jajka z wodą, olej i rozpuszczone drożdże.  Zamieszałam najpierw łyżką a potem ręką. Niedługo, tak żeby wszystko dobrze się połączyło i można było formować bułki. Jeśli ciasto będzie się bardzo mocno kleić to można dosypać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto podzieliłam na 9 części. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformowałam okrągłe bułeczki wygładzając wierzch. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryłam najpierw ściereczką a potem folią żeby ciasto nie wyschło. Blachę wstawiłam do lodówki na 10 godzin.

Następnego dnia wyjęłam, zdjęłam przykrycie a bułki posmarowałam lekko mlekiem. Blaszkę wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam go na 180 st. C. Piekłam ok. 40 minut.

Podstawowy przepis znalazłam na FotoForum Gazeta.pl


8 komentarzy:

  1. O,te bułeczki mają jajka w składzie.Myślałam,że to mała modyfikacja poprzednich a to całkiem inna odsłona. Czy sądzisz,że otręby żytnie się nadają,bo pozostałe składniki mam. Zdrowe,pyszne bułeczki.
    msewka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano na taki przepis trafiłam, właśnie z jajkami. Myślę, że otręby żytnie mogą być, ew. być może trzeba będzie odrobinę więcej wody dolać

      Usuń
  2. taki układ mi odpowiada - na sniadanie idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znam i czasami robię fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro przed snem robię te bułki.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę takie upiec:) wspaniałe

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger