Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Już za chwilę czeka mnie dłuższa przerwa w dostawie gazu a ponieważ kuchenkę mam gazową to z gotowaniem będzie problem. Do dyspozycji będę miała jedynie piekarnik elektryczny i jakoś muszę sobie z tym poradzić.
Intensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu.
Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z kuskusu z dynią i mięsem mielonym - właśnie w takich daniach dynia bardzo nam smakuje !
czas przygotowania : ok. 60 minut
składniki na 4 porcje :
sposób przygotowania : kiełbasę i liście laurowe włożyłam do garnka i zalałam wrzącą wodą, zostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam dość drobno. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Na dno wsypałam suchy ryż, potem szalotkę z chili i dynię. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i lekko przemieszałam. Na wierzchu ułożyłam sparzone kawałki kiełbasy. Każdy lekko nacięłam. Całość zalałam wodą, w której parzyła się kiełbasa. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryłam i dopiekałam całość jeszcze ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem posmarowałam kiełbaski mieszanką śmietanki i musztardy. Podałam na gorąco.
Intensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu.
Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z kuskusu z dynią i mięsem mielonym - właśnie w takich daniach dynia bardzo nam smakuje !
czas przygotowania : ok. 60 minut
składniki na 4 porcje :
- 8 niedużych kawałków białej kiełbasy
- 300 g ryżu - mix złocistego ryżu parboiled i ryżu dzikiego
- 600 ml wody
- 3 liście laurowe
- 1/2 średniej dyni piżmowej Butternut
- 1 duża szalotka
- 1/2 strączka ostrej żółtej papryczki
- 1 łyżeczka masła
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką
sposób przygotowania : kiełbasę i liście laurowe włożyłam do garnka i zalałam wrzącą wodą, zostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam dość drobno. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Na dno wsypałam suchy ryż, potem szalotkę z chili i dynię. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i lekko przemieszałam. Na wierzchu ułożyłam sparzone kawałki kiełbasy. Każdy lekko nacięłam. Całość zalałam wodą, w której parzyła się kiełbasa. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryłam i dopiekałam całość jeszcze ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem posmarowałam kiełbaski mieszanką śmietanki i musztardy. Podałam na gorąco.
Podoba mi się :) Coś takiego innego :)
OdpowiedzUsuńale bardzo smaczny zestaw :)
Usuńi takie właśnie było :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda,ślinka leci:)uczta jak się patrzy
OdpowiedzUsuńtak, to był bardzo dobry obiad :)
UsuńMnie ślinka nie cieknie! Wręcz przeciwnie!!! NIENAWIDZĘ SMAKU DYNI!
OdpowiedzUsuńWiem, ona chłonie smaki, ale... Jak ktoś nienawidzi, to wszędzie wyczuje!
I co zrobić? Wszystko fajnie wygląda, ale... ONI JEDZĄ, JA NIE:((
rozumiem Cię bo długo miałam wstręt do dyni - Babcia robiła kiedyś zupę dyniową na mleku i na samą myśl o tym daniu robi mi się niedobrze :) Ale w piżmowej i to dodanej właśnie do zapiekanki z mięsem po prostu się zakochałam :)
UsuńWygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuń