Makaron z krewetkami i pomidorami - ekspresowo !
To danie ekspresowe bo jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej ponad 10 minut. Oczywiście jeśli mamy wszystkie składniki m.in. mrożone, oczyszczone wcześniej, krewetki. No to co, zaczynamy ? Szykujcie garnek z wodą do gotowania makaronu i patelnię :) Za kilka minut podajemy !
Kilka dni temu dostałam pyszną przesyłkę z e-delikatesów Smaki Południa
a w niej między innymi włoski makaron i butelkę passaty - do tego dania bardzo mi się przydadzą.
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki na 2 porcje :
sposób przygotowania : w garnku nastawiłam wodę do makaronu. Zanim się zagotowała obrałam szalotki, czosnek i oczyściłam papryczkę z nasion, wszystko posiekałam. Gdy woda zawrzała osoliłam ją i wrzuciłam makaron - mój według zaleceń producenta miał gotować się 8 minut.
Na drugim palniku postawiłam patelnię i rozgrzałam trochę. Wlałam olej, wrzuciłam posiekane składniki, podsmażyłam odrobiną. Dodałam krewetki - bez rozmrażania ! Dolałam passatę, cukier, pomidory suszone i smażyłam razem kilka minut aż makaron był ugotowany. Odcedziłam go i wrzuciłam do sosu z krewetkami. Doprawiłam solą i świeżą bazylią, wymieszałam i voila, można nakładać !
Podałam z dodatkiem pokrojonych świeżych pomidorków i listków bazylii.
Kilka dni temu dostałam pyszną przesyłkę z e-delikatesów Smaki Południa
a w niej między innymi włoski makaron i butelkę passaty - do tego dania bardzo mi się przydadzą.
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki na 2 porcje :
- ok. 200 g makaronu, u mnie strozzapreti
- 2 małe szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała ostra papryczka czerwona
- 2 łyżeczki oleju z czosnkiem, bazylią i pomidorami
- 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych, mrożonych
- ok. 250 ml przecieru pomidorowego, passaty
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- 2-3 gałązki bazylii świeżej
- do smaku - sól , cukier
- kilka świeżych małych pomidorków
- świeża bazylia
sposób przygotowania : w garnku nastawiłam wodę do makaronu. Zanim się zagotowała obrałam szalotki, czosnek i oczyściłam papryczkę z nasion, wszystko posiekałam. Gdy woda zawrzała osoliłam ją i wrzuciłam makaron - mój według zaleceń producenta miał gotować się 8 minut.
Na drugim palniku postawiłam patelnię i rozgrzałam trochę. Wlałam olej, wrzuciłam posiekane składniki, podsmażyłam odrobiną. Dodałam krewetki - bez rozmrażania ! Dolałam passatę, cukier, pomidory suszone i smażyłam razem kilka minut aż makaron był ugotowany. Odcedziłam go i wrzuciłam do sosu z krewetkami. Doprawiłam solą i świeżą bazylią, wymieszałam i voila, można nakładać !
Podałam z dodatkiem pokrojonych świeżych pomidorków i listków bazylii.
wygląda bardzo smacznie:) ostatnio mi się przejadły jakoś krewetki, muszę sobie z nimi zrobić przerwę:)
OdpowiedzUsuńPassata czy też makarony to składniki, których nigdy nie brakuje w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuń