Ananas , pomarańcze, imbir i już mi nie jest smutno !
Smoothie z ananasa i pomarańczy, podkręcone odrobina imbiru. Świetny napój na poprawę humoru - soczyste owoce w słonecznych kolorach przywołają pogodny nastrój. Dzisiaj u nas taka brzydka pogoda, że przyda nam się trochę takich promyków. Zobaczcie - tylko szklaneczka a tyle zdrowia ! Pyszny napój dostarczy wielu witamin a także świetnie orzeźwi.
Zobacz też przepis na Zielony koktajl i Smoothie z ananasa i bazylii
Smoothie z ananasa i pomarańczy
czas przygotowania : 5-10 minut
składniki :
sposób przygotowania : pomarańcze obrałam ze wierzchniej skórki - białej nie trzeba dokładnie usuwać bo w deserowych pomarańczach nie jest wcale gorzka a do tego ma dużo wit. C. Miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki sprawdzając czy nie ma pestek - jeśli są to trzeba je usunąć. Ananasa, którego wcześniej obrałam i wykroiłam twardy rdzeń, pokroiłam też na nieduże kawałki. Imbir starłam na tarce o malutkich oczkach.
Wszystkie przygotowane składniki umieściłam w dzbanku, dolałam bardzo zimną wodę i olej. Miksowałam wszystko przez kilka minut aż powstał gęsty napój. Ja swojego nie dosładzałam bo użyłam bardzo słodkich owoców, ale przy kwaśniejszych można do napoju dodać odrobinę brązowego cukru a jeszcze lepiej łyżeczkę miodu.
Napój rozlałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu. W upalny dzień można dodatkowo dorzucić kostki lodu.
Z oleju można zrezygnować, ale ja radzę jednak dolać go choć trochę. Jest zdrowy sam w sobie a poza rtm jego dodatek pozwala naszemu organizmowi lepiej przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W potrawach miksowanych sprawia, że mają bardziej aksamitną teksturę.
Zobacz też przepis na Zielony koktajl i Smoothie z ananasa i bazylii
Smoothie z ananasa i pomarańczy
czas przygotowania : 5-10 minut
składniki :
- 1/4 świeżego ananasa
- 2 średnie pomarańcze
- kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm
- ok. 200 ml wody
- ew. 2 łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno
sposób przygotowania : pomarańcze obrałam ze wierzchniej skórki - białej nie trzeba dokładnie usuwać bo w deserowych pomarańczach nie jest wcale gorzka a do tego ma dużo wit. C. Miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki sprawdzając czy nie ma pestek - jeśli są to trzeba je usunąć. Ananasa, którego wcześniej obrałam i wykroiłam twardy rdzeń, pokroiłam też na nieduże kawałki. Imbir starłam na tarce o malutkich oczkach.
Wszystkie przygotowane składniki umieściłam w dzbanku, dolałam bardzo zimną wodę i olej. Miksowałam wszystko przez kilka minut aż powstał gęsty napój. Ja swojego nie dosładzałam bo użyłam bardzo słodkich owoców, ale przy kwaśniejszych można do napoju dodać odrobinę brązowego cukru a jeszcze lepiej łyżeczkę miodu.
Napój rozlałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu. W upalny dzień można dodatkowo dorzucić kostki lodu.
Z oleju można zrezygnować, ale ja radzę jednak dolać go choć trochę. Jest zdrowy sam w sobie a poza rtm jego dodatek pozwala naszemu organizmowi lepiej przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W potrawach miksowanych sprawia, że mają bardziej aksamitną teksturę.
prześliczny mają kolor :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuń