Warzywa, kurczak, makaron - zielony obiad
Zielony makaron, zielony szpinak, zielone brokuły, zielony seler, zielona zielenina i tylko kurczak nie był (jeszcze) zielony. Taki szybki i smaczny obiad przygotowałam. Nawet słonko się pięknie uśmiechnęło kiedy robiłam zdjęcie tych smakowitości a Żarłoczek marudził tylko troszeczkę :D
Zobacz też przepis na Makaron z pesto pokrzywowym.
Kurczak z makaronem i zielonymi warzywami
czas przygotowania : ok. 15-20 minut
składniki na 3-4 porcje :
sposób przygotowania : zagotowałam wodę w garnku, osoliłam i wrzuciłam makaron. Wedle zaleceń producenta miał się gotować ok. 12-15 minut więc spokojnie zrobię resztę.
Kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam w nieduże kawałki - może być kostka albo paski. Umyłam warzywa. Liście szpinaku pokroiłam w grube paski, pora w pół krążki, selera w skośne plastry a brokuła podzieliłam na małe różyczki.
W rondlu rozgrzałam mocno olej. Wrzuciłam mięso i smażyłam je kilka chwil aż się zrumieniło. Zmniejszyłam ogień pod naczyniem i dorzuciłam przygotowane warzywa. Smażyłam kilka minut aż zmiękły, ale brokuły i seler powinny pozostać jędrne. Dodałam śmietankę i 2 łyżki sera, doprawiłam niewielką ilością soli i większą pieprzu.
Odcedziłam ugotowany makaron zachowując nieco wody z gotowania. Kluski dodałam do rondla z mięsem i warzywami. Wymieszałam żeby obtoczył się w sosie i chwilkę razem poddusiłam. Gdyby tego sosu było za mało to można dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Podałam zaraz po przygotowaniu posypując każdą porcję serem i posiekaną zieleniną.
Zobacz też przepis na Makaron z pesto pokrzywowym.
Kurczak z makaronem i zielonymi warzywami
czas przygotowania : ok. 15-20 minut
składniki na 3-4 porcje :
- 4-5 garści średnio grubego makaronu - u mnie włoski w kształcie listków, ze szpinakiem
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 duże garść liści młodego szpinaku
- kawałek pora - ok. 10 cm
- ok. 1/4 brokułów
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki
- 4-5 łyżek sera typu parmezan, drobno startego
- 3-4 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, listki selera naciowego)
- do smaku - sól , pieprz czarny mielony
- osolony wrzątek do gotowania makaronu
sposób przygotowania : zagotowałam wodę w garnku, osoliłam i wrzuciłam makaron. Wedle zaleceń producenta miał się gotować ok. 12-15 minut więc spokojnie zrobię resztę.
Kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam w nieduże kawałki - może być kostka albo paski. Umyłam warzywa. Liście szpinaku pokroiłam w grube paski, pora w pół krążki, selera w skośne plastry a brokuła podzieliłam na małe różyczki.
W rondlu rozgrzałam mocno olej. Wrzuciłam mięso i smażyłam je kilka chwil aż się zrumieniło. Zmniejszyłam ogień pod naczyniem i dorzuciłam przygotowane warzywa. Smażyłam kilka minut aż zmiękły, ale brokuły i seler powinny pozostać jędrne. Dodałam śmietankę i 2 łyżki sera, doprawiłam niewielką ilością soli i większą pieprzu.
Odcedziłam ugotowany makaron zachowując nieco wody z gotowania. Kluski dodałam do rondla z mięsem i warzywami. Wymieszałam żeby obtoczył się w sosie i chwilkę razem poddusiłam. Gdyby tego sosu było za mało to można dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Podałam zaraz po przygotowaniu posypując każdą porcję serem i posiekaną zieleniną.
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAleż Ci zazdroszczę tych zdjęć z rozmytym tłem :(
OdpowiedzUsuńGosiu, od niedawna mam nowy aparat i nowe obiektywy. Dopiero się uczę robić nimi zdjęcia, ale już mi się bardziej podobają :)
UsuńSame pyszności na talerzu. :)
OdpowiedzUsuńAle piękny zielony talerz,
OdpowiedzUsuńPyszna zieleń!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że się przyłączyłaś do zielonej zabawy :)
CO!!!!!!Zarloczek marudzil troszeczke?????????Ja sie z nim zamienie!!!!Pyzo wszystko zjem co mi ugotujesz.....ha ha
OdpowiedzUsuńpowtórzę mu, może się wystraszy i nie będzie więcej marudził :D
UsuńAle tu pysznie, uwielbiam takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !:)
cieszę się, że trafiłam w Twój gust :) również pozdrawiam !
Usuń