Schab pieczony z oregano

Na świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą.



Schab pieczony z oregano 


czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczenia
składniki : 
  • ok. 1200 g schabu wieprzowego środkowego, bez kości
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego 

sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy. Czosnek obrałam i posiekałam a potem roztarłam na pastę razem z solą. Natarłam nią schab. Posypałam też cały kawałek pieprzem i oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.

Przyprawiony, schłodzony schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.


8 komentarzy:

  1. Witam pani Izo!
    Sporo już wypróbowałam pani przepisów i wszystkie smakują tak jak wyglądają na pani obrazku. Ostatnio piekłam placek ze śliwkami i kruszonką, wyszedł wyśmienity i wszystkim smakował. Mam pytanie odnośnie schabu pieczonego z oregano, czy schab po upieczeniu jest kruchy i soczysty, bo próbowałam wiele przepisów i jak na razie żaden nie wyszedł mi tak jak bym chciała. Jestem w trakcie przyrządzania tego schabu i pomyślałam że zasięgnę rady bardzo dobrej kucharki, mającej poczucie smaku i umiejącej w tak pyszny sposób gotować.
    Pozdrawiam Małgosia z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo zależy od samego schabu - od tego czym i w jaki sposób było karmione zwierzę. Ważne jest też dostosowanie czasu pieczenia do konkretnego kawałka mięsa - czy jest gruby czy długi a cienki. Do tego potrzeba trochę wprawy bo nie da się tak wszystkiego opisać. Mnie ten schab wychodzi kruchy i soczysty - ważne żeby nie przepiec, ale przy tej temperaturze raczej nie powinno tak się stać.

      Usuń
  2. Chciałabym w tym roku zrobić takie pyszne domowe mięska. Boję się jednak czy wyjdą takie smaczne jak te, które Pani przygotowuje, a w szczególności soczyste. Zawsze mam obawy, że mięso będzie suche. Zastanawiam się czy wcześniej nie moczyć w solance? Nina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie moczę, nacieram tylko przyprawami. Przy pieczeniu schabu ważny jest czas żeby go nie wysuszyć, nie przepiec. Warto też piec mięsa w niższej temperaturze czyli 150-160 st. - wtedy właśnie jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo wysuszenia

      Usuń
  3. dobry wieczór robię meni na moje urodziny wg pani przepisów (kilka wypróbowałam wcześniej pychotka) mam pytanie odnośnie schabu z oregano, mój piekarnik grzeje tylko od dołu, może lepiej upiec w rękawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie

    Trafiłam tu kilka dni temu i nie żałuję bo mnóstwo fajnych przepisów.Piekę schab z tego przepisu ale zapomniałam przyrumienić wcześniej...co zrobić aby uzyskał taki piekny złoty kolorek??
    pozdrawiam EWA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i piekłaś go od początku w 150 stopniach? Pod koniec pieczenia zwiększyłabym temperaturę do jakichś 190 st. C i powinien się przyrumienić

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger