Truskawki. Szparagi. Przekąski. Tartinki z truskawkami i szparagami
Wolisz coś ciepłego i konkretniejszego ? Zobacz przepis na Jajka z pieczarkami zapiekane w chlebie
Małe kanapeczki z truskawkami, szparagami i serkiem
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki :
- świeża bagietka
- kilka łyżek miękkiego białego sera
- truskawki
- kilka zielonych szparagów
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki octu białego balsamicznego
- świeże liście bazylii
- 1 op. serka naturalnego Burguitos de arias
- do smaku - sól, pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania : truskawki i szparagi opłukałam i dobrze osączyłam. Z truskawek usunęłam szypułki a owoce pokroiłam w plasterki. Od szparagów odłamałam dolne twardsze części pędów a górne pokroiłam w bardzo cienkie paseczki, przełożyłam do miski. Dodałam olej i ocet balsamiczny, doprawiłam do smaku, dobrze wymieszałam. Szparagi nie powinny pływać w sosie - powinien je tylko leciutko zwilżyć i dosmaczyć.
Biały ser roztarłam widelcem - mocno grudkowaty można zmielić. Dodałam dobrze rozgniecione 2 truskawki i doprawiłam do smaku odrobiną soli i pieprzem. Bułkę pokroiłam na kromki. Każdą posmarowałam przygotowanym serkiem, ale niezbyt grubo.
Na każdej kromeczce układałam koliście plasterki truskawek. Na wierzch doprawione paseczki szparagowe tworząc małe gniazdko a w nim porcję serka Burguitos de arias. Każdą tartinkę przybrałam listkiem bazylii i wszystkie oprószyłam odrobiną pieprzu.
Podałam zaraz po przygotowaniu bo nie powinny długo leżeć.
Bardzo fajnie i apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńTakich kanapeczek jeszcze nie widziałam:) Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńAle czad :D
OdpowiedzUsuńPrześliczne drobiazgi :)
OdpowiedzUsuń