Kurczak. Kuskus. Warzywa. Kurczę pieczone majerankowe z kuskusem, warzywami i słonecznikiem
I znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak. Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych ulubionych dań, ale staram się przyprawiać go na różne sposoby i podawać inaczej żeby nie było nudno. Czy nie jest to już oceńcie sami :) Nam znowu bardzo smakowało a danie na talerzach wyglądało kolorowo i apetycznie.
Kurczaka pieczonego w kawałkach można podać też z zimną Sałatką a'la toabbouleh zamiast kuskusu
Kurczak pieczony z majerankiem, warzywnym kuskusem i słonecznikiem
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ok. 80 minut pieczenia
składniki na 4-6 porcji :
sposób przygotowania : kurczaka umyłam i osuszyłam. Odkroiłam szyjkę, kuper i końce skrzydeł. Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udach i skrzydłach. Obie połówki przekroiłam jeszcze na pół - oddzielnie uda i piersi ze skrzydełkami. Mięso natarłam roztartym z łyżeczką soli czosnkiem, oprószyłam roztartym majerankiem i pieprzem. W przykrytej misce odstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowanego kurczaka ułożyłam w brytfance posmarowanej na dnie masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i wlałam ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Piekłam ok. godziny co jakiś czas polewając sosem.
Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i często mieszając prażyłam przez kilka/kilkanaście minut uważając żeby się zezłociło, ale nie przypaliło. Zsypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Suchy kuskus wsypałam do miski. Kiedy kurczak był już upieczony zlałam cały sos do dużego kubka. Mięso przykryłam folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło. Sos uzupełniłam wodą do objętości ok. 300 ml. Płynem zalałam kuskus, przykryłam i odstawiłam żeby napęczniał.
Wszystkie warzywa oczyściłam, cebulę obrałam, ogórka zostawiłam ze skórką a z papryk usunęłam gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroiłam mniej więcej w równą, niedużą kostkę. Koperek posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżeczką oleju. Zeszkliłam cebulę, dorzuciłam papryki i smażyłam dosłownie chwilę, tylko tyle żeby straciła surowość, ale pozostała chrupiąca. Do warzyw dodałam kuskus, przesmażyłam mieszając. Zestawiłam z ognia. Dodałam ogórka, koperek i większość słonecznika. Doprawiłam do smaku solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Kawałki kurczaka podałam z kuskusowo-warzywną ciepłą sałatką posypując resztą ziaren słonecznika i drobnymi listkami koperku.
Kurczaka pieczonego w kawałkach można podać też z zimną Sałatką a'la toabbouleh zamiast kuskusu
Kurczak pieczony z majerankiem, warzywnym kuskusem i słonecznikiem
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ok. 80 minut pieczenia
składniki na 4-6 porcji :
- 1 świeży kurczak ok. 1600 g
- 1 szkl. suchego kuskusu
- 1 czerwona cebula
- po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1-2 średnie ogórki gruntowe
- 1/2 szkl. łuskanego słonecznika
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- do smaku -sól, pieprz mielony, majeranek suszony
sposób przygotowania : kurczaka umyłam i osuszyłam. Odkroiłam szyjkę, kuper i końce skrzydeł. Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udach i skrzydłach. Obie połówki przekroiłam jeszcze na pół - oddzielnie uda i piersi ze skrzydełkami. Mięso natarłam roztartym z łyżeczką soli czosnkiem, oprószyłam roztartym majerankiem i pieprzem. W przykrytej misce odstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowanego kurczaka ułożyłam w brytfance posmarowanej na dnie masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i wlałam ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Piekłam ok. godziny co jakiś czas polewając sosem.
Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i często mieszając prażyłam przez kilka/kilkanaście minut uważając żeby się zezłociło, ale nie przypaliło. Zsypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Suchy kuskus wsypałam do miski. Kiedy kurczak był już upieczony zlałam cały sos do dużego kubka. Mięso przykryłam folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło. Sos uzupełniłam wodą do objętości ok. 300 ml. Płynem zalałam kuskus, przykryłam i odstawiłam żeby napęczniał.
Wszystkie warzywa oczyściłam, cebulę obrałam, ogórka zostawiłam ze skórką a z papryk usunęłam gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroiłam mniej więcej w równą, niedużą kostkę. Koperek posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżeczką oleju. Zeszkliłam cebulę, dorzuciłam papryki i smażyłam dosłownie chwilę, tylko tyle żeby straciła surowość, ale pozostała chrupiąca. Do warzyw dodałam kuskus, przesmażyłam mieszając. Zestawiłam z ognia. Dodałam ogórka, koperek i większość słonecznika. Doprawiłam do smaku solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Kawałki kurczaka podałam z kuskusowo-warzywną ciepłą sałatką posypując resztą ziaren słonecznika i drobnymi listkami koperku.
pyszności, wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie przyrumieniona skórka pychota !!!
OdpowiedzUsuńo tak, było pyszne !
UsuńNarobiła mi Pani smaka na kurczaka :) Muszę wypróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuńwarto bo pysznie będzie :)
Usuń