Bielaczek pozrastany - Naziemek ceglasty

Naziemek ceglasty Albatrellus confluens to brat Naziemka zielonawego o jakim już Wam pisałam. Oba gatunki są wpisane na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierające.

Czy wiesz skąd się wzięły grzyby w lesie ?



Owocnik Naziemka ceglastego może mieć nawet 15 cm średnicy. Za młodu jest półkolisty, o nieregularnym zarysie. Brzeg płatkowaty, pofalowany. Koloru żółtoochrowego, , morelowego, kremowego, beżowego, czerwonawoochrowego, bułczanego.  Powierzchnia matowa, sucha, u starszych owocników i w okresie suchym spękana. Przeważnie kilka owocników tworzy pozrastaną kępę o średnicy nawet 50 cm, w której ciężko oddzielić pojedynczą sztukę bo kapelusze są mocno stłoczone a trzony zrośnięte.


Od spodu kapelusza krótkie rurki o małych porach, zbiegające na trzon. Początkowo białe, z wiekiem kremowe.

Trzon krótki, głąbiasty, przeważnie ekscentryczny. Zwykle pozrastany z trzonami innych owocników. Koloru białego, często z rdzawymi plamkami.

Miąższ zwarty, mięsisty, biały lub kremowy, po ususzeniu różowawy. Owocniki nie robaczywieją. Zapach i smak przyjemne. To grzyb jadalny, ale starsze owocniki są gorzkawe. Ze względu na rzadkość występowania zasługuje na ochronę.

Naziemki ceglaste wyrastają od lipca do października. Można je spotkać najczęściej w górskich lasach iglastych i mieszanych, pod świerkami lub sosnami. Rosną na ziemi, zwykle w grupach - w bardzo stłoczonych kępkach, pozrastane ze sobą trzonami - tworząc niezwykłe formy.

źródło :
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
B.Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003



2 komentarze:

  1. Wlasnie wczoraj zebralam spore dwie ''rodzinki'' naziemka. Piekne i mlode! Bede jadla:) Szukam przepisu. Jest cos szczegolnego co moglabym z nich zrobic? Nie zbieralam w Polsce uprzedzam. Dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zbierałam naziemka i nie jadłam, u nas jest rzadki więc zostawiłam go w spokoju

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger