Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem

Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne!

Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.

Zobacz przepis na pyszne Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami.




Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i trzema serami


czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ew. czas przygotowania tortilli
składniki na 4 porcje:
  • 8 placków tortilli pszennej domowej
  •  
  • ok. 400 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • puszka kukurydzy konserwowej 400 g 
  • 125 g mozarelli 
  • 200 g sera cheddar 
  • 200 g sera gouda 
  •  
  • do kurczaka - 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu słodko kwaśnego pikantnego 
  • sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, pieprz cayenne



Jak zrobić domową quesadillę z kurczakiem?

Filet z kurczaka opłukałam i dokładnie osuszyłam. Pokroiłam na kawałki, kostkę, o boku mniej więcej 1,5x1,5 cm. Wrzuciłam do miseczki. Dodałam sos słodko kwaśny, olej, ok. 1/3 łyżeczki soli, trochę pieprzu mielonego, słodkiej mielonej papryki i pieprzu cayenne. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Następnie usmażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni - krótko, tylko tyle żeby kawałki się zrumieniły. Ostudziłam.

Sery cheddar i gouda starłam na tarce jarzynowej na wiórki, każdy oddzielnie. Mozarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie półplasterki. Kukurydzę osączyłam dokładnie.

4 tortille ułożyłam płasko. Każdą posypałam garstką cheddara i goudy. Ułożyłam po kilka kawałeczków mozarelli. Na serach sprawiedliwie rozdzieliłam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Na wierzch znowu porcja cheddara i goudy. Wszystko przykryłam pozostałymi 4-ma plackami tortilli i docisnęłam ręką.

Tak przygotowane quesadille kładłam pojedynczo na rozgrzanej średnio patelni - może być zwykła albo grillowa. Jeszcze raz docisnęłam mocno górny placek. Smażyłam na średnim ogniu aż spód się zrumienił a ser między plackami zaczął roztapiać. Pomagając sobie szeroką łopatkę przewróciłam quesadillę na drugą stronę i smażyłam dalej aż do rozpuszczenia sera. Jeśli nadzienia jest dużo a tak właśnie było u mnie to można patelnię przykryć pokrywką albo dużym arkuszem folii aluminiowej żeby środek się złapał wyższą temperaturę.

Usmażoną, upieczoną quesadillę przełożyłam na deskę i pokroiłam na trójkąty. W taki sam sposób usmażyłam pozostałe porcje. Podałam na gorąco.



18 komentarzy:

  1. Ooo ja to zrobię !! Oj ja to zrobie moim panom - zachwycił mnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie guacamole, salsa i kwasna smietana? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzieś są lecz nie wiadomo gdzie

      Usuń
    2. Przeciez quesadilla bez tych dodatkow nie ma sensu.

      Usuń
    3. no popatrz, a nam jednak smakowało :) sensu to nie mają anonimowe komentarze

      Usuń
  3. Byla Pani kiedys w meksykanskiej restauracji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byłam, ale w domu gotuję i jem tak jak lubię i jak mam ochotę :)

      Usuń
  4. W 100% popieram. Po to mamy rozum żeby tak modyfikować przepis aby Nam smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myśli Pani że na zimno też będą dobre? Szukam przekąsek na przyjęcie ale raczej na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na ciepło na pewno są lepsze, kiedy ostygną ser zastyga i to już nie to

      Usuń
    2. Robimy quasadille i moim zdaniem,jeśli jest na zimno to daje się takie składniki,aby dobrze się kroiły a nie wypadały - jak kukurydza,lub właśnie jak w tym przepisie - dużo sera,ale nie podawać już w tak dużych kawałkach,bo sera jest na bogato. Poczekać aż ostygnie i pokroić w paski obok podać dip na bazie keczupu lub ulubiony sos,czyli takie paluszki serowe w skorupce z tortilli.

      Usuń
    3. Każdy podaje jak lubi i jak mu pasuje

      Usuń
  6. Witam Pani Izo a jaki powinien być ten sos słodko - kwaśny nie znalazłam pikantnego, może jakaś podpowiedź :)Bardzo dużo korzystam z Pani przepisów i śledzę wszystko na bieżąco, jedzenie jest przepyszne. Pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki sos orientalny w mniejsze lub większej butelce - szukaj w sklepach na półkach z żywnością orientalną, tam gdzie sos sojowy czy papier ryżowy. Ja używam sosów różnych firm, zależy jaki wpadnie mi w ręce, jak jest mnie ostry do doprawiam danie dodatkowo ostrą papryką, wedle własnego smaku

      Usuń
  7. Super przepis. Na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne, proste i szybkie, gorąco polecam! :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger