Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem
Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne!
Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.
Zobacz przepis na pyszne Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami.
Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i trzema serami
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ew. czas przygotowania tortilli
składniki na 4 porcje:
Jak zrobić domową quesadillę z kurczakiem?
Filet z kurczaka opłukałam i dokładnie osuszyłam. Pokroiłam na kawałki, kostkę, o boku mniej więcej 1,5x1,5 cm. Wrzuciłam do miseczki. Dodałam sos słodko kwaśny, olej, ok. 1/3 łyżeczki soli, trochę pieprzu mielonego, słodkiej mielonej papryki i pieprzu cayenne. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Następnie usmażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni - krótko, tylko tyle żeby kawałki się zrumieniły. Ostudziłam.
Sery cheddar i gouda starłam na tarce jarzynowej na wiórki, każdy oddzielnie. Mozarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie półplasterki. Kukurydzę osączyłam dokładnie.
4 tortille ułożyłam płasko. Każdą posypałam garstką cheddara i goudy. Ułożyłam po kilka kawałeczków mozarelli. Na serach sprawiedliwie rozdzieliłam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Na wierzch znowu porcja cheddara i goudy. Wszystko przykryłam pozostałymi 4-ma plackami tortilli i docisnęłam ręką.
Tak przygotowane quesadille kładłam pojedynczo na rozgrzanej średnio patelni - może być zwykła albo grillowa. Jeszcze raz docisnęłam mocno górny placek. Smażyłam na średnim ogniu aż spód się zrumienił a ser między plackami zaczął roztapiać. Pomagając sobie szeroką łopatkę przewróciłam quesadillę na drugą stronę i smażyłam dalej aż do rozpuszczenia sera. Jeśli nadzienia jest dużo a tak właśnie było u mnie to można patelnię przykryć pokrywką albo dużym arkuszem folii aluminiowej żeby środek się złapał wyższą temperaturę.
Usmażoną, upieczoną quesadillę przełożyłam na deskę i pokroiłam na trójkąty. W taki sam sposób usmażyłam pozostałe porcje. Podałam na gorąco.
Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.
Zobacz przepis na pyszne Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami.
Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i trzema serami
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ew. czas przygotowania tortilli
składniki na 4 porcje:
- 8 placków tortilli pszennej domowej
- ok. 400 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
- puszka kukurydzy konserwowej 400 g
- 125 g mozarelli
- 200 g sera cheddar
- 200 g sera gouda
- do kurczaka - 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu słodko kwaśnego pikantnego
- sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, pieprz cayenne
Jak zrobić domową quesadillę z kurczakiem?
Filet z kurczaka opłukałam i dokładnie osuszyłam. Pokroiłam na kawałki, kostkę, o boku mniej więcej 1,5x1,5 cm. Wrzuciłam do miseczki. Dodałam sos słodko kwaśny, olej, ok. 1/3 łyżeczki soli, trochę pieprzu mielonego, słodkiej mielonej papryki i pieprzu cayenne. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Następnie usmażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni - krótko, tylko tyle żeby kawałki się zrumieniły. Ostudziłam.
Sery cheddar i gouda starłam na tarce jarzynowej na wiórki, każdy oddzielnie. Mozarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie półplasterki. Kukurydzę osączyłam dokładnie.
4 tortille ułożyłam płasko. Każdą posypałam garstką cheddara i goudy. Ułożyłam po kilka kawałeczków mozarelli. Na serach sprawiedliwie rozdzieliłam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Na wierzch znowu porcja cheddara i goudy. Wszystko przykryłam pozostałymi 4-ma plackami tortilli i docisnęłam ręką.
Tak przygotowane quesadille kładłam pojedynczo na rozgrzanej średnio patelni - może być zwykła albo grillowa. Jeszcze raz docisnęłam mocno górny placek. Smażyłam na średnim ogniu aż spód się zrumienił a ser między plackami zaczął roztapiać. Pomagając sobie szeroką łopatkę przewróciłam quesadillę na drugą stronę i smażyłam dalej aż do rozpuszczenia sera. Jeśli nadzienia jest dużo a tak właśnie było u mnie to można patelnię przykryć pokrywką albo dużym arkuszem folii aluminiowej żeby środek się złapał wyższą temperaturę.
Usmażoną, upieczoną quesadillę przełożyłam na deskę i pokroiłam na trójkąty. W taki sam sposób usmażyłam pozostałe porcje. Podałam na gorąco.
Ooo ja to zrobię !! Oj ja to zrobie moim panom - zachwycił mnie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńA gdzie guacamole, salsa i kwasna smietana? :-)
OdpowiedzUsuńgdzieś są lecz nie wiadomo gdzie
UsuńPrzeciez quesadilla bez tych dodatkow nie ma sensu.
Usuńno popatrz, a nam jednak smakowało :) sensu to nie mają anonimowe komentarze
UsuńByla Pani kiedys w meksykanskiej restauracji ?
OdpowiedzUsuńbyłam, ale w domu gotuję i jem tak jak lubię i jak mam ochotę :)
UsuńW 100% popieram. Po to mamy rozum żeby tak modyfikować przepis aby Nam smakowało.
OdpowiedzUsuńMyśli Pani że na zimno też będą dobre? Szukam przekąsek na przyjęcie ale raczej na zimno ;)
OdpowiedzUsuńna ciepło na pewno są lepsze, kiedy ostygną ser zastyga i to już nie to
UsuńRobimy quasadille i moim zdaniem,jeśli jest na zimno to daje się takie składniki,aby dobrze się kroiły a nie wypadały - jak kukurydza,lub właśnie jak w tym przepisie - dużo sera,ale nie podawać już w tak dużych kawałkach,bo sera jest na bogato. Poczekać aż ostygnie i pokroić w paski obok podać dip na bazie keczupu lub ulubiony sos,czyli takie paluszki serowe w skorupce z tortilli.
UsuńKażdy podaje jak lubi i jak mu pasuje
UsuńWitam Pani Izo a jaki powinien być ten sos słodko - kwaśny nie znalazłam pikantnego, może jakaś podpowiedź :)Bardzo dużo korzystam z Pani przepisów i śledzę wszystko na bieżąco, jedzenie jest przepyszne. Pozdrawiam Natalia
OdpowiedzUsuńTo taki sos orientalny w mniejsze lub większej butelce - szukaj w sklepach na półkach z żywnością orientalną, tam gdzie sos sojowy czy papier ryżowy. Ja używam sosów różnych firm, zależy jaki wpadnie mi w ręce, jak jest mnie ostry do doprawiam danie dodatkowo ostrą papryką, wedle własnego smaku
UsuńSuper przepis. Na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, proste i szybkie, gorąco polecam! :D
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało
Usuń