Orzeźwiająca surówka z jabłek i kiwi
Sałatka ze słodko-kwaskowych owoców niekoniecznie musi być deserem. Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia. Jabłka i kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo witamin, które na przedwiośniu każdemu się przydadzą.
A co powiecie na kolorowa surówkę z fioletowego kalafiora? Jedzenie musi być pyszne, ale powinno też pięknie wyglądać, prawda?
Sałatka z jabłka i kiwi, z dodatkiem chili, słonecznika i pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 2 porcje:
Jak przygotować surówkę z jabłka i kiwi?
SOS - papryczkę i natkę pietruszki drobniutko posiekałam. W miseczce wymieszałam sok z cytryny z solą i miodem. Dodałam olej, chili i zieleninę. Mieszałam energicznie kilka chwil. Odstawiłam na kilka minut.
SAŁATKA - ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i prażyłam kilka chwil aż lekko się zezłociło. odstawiłam do ostudzenia. Owoce umyłam dokładnie i osuszyłam. Kiwi obrałam z cienkiej skórki, pokroiłam na pół plasterki. Jabłko zostawiłam ze skórką, przekroiłam na ćwiartki. Usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na plasterki. Świeżo pokrojone owoce przełożyłam na talerze. Polałam sosem i posypałam słonecznikiem oraz natką pietruszki.
Taką surówkę podajemy od razu po pokrojeniu owoców i przygotowaniu dania żeby jabłka nie ściemniały.
A co powiecie na kolorowa surówkę z fioletowego kalafiora? Jedzenie musi być pyszne, ale powinno też pięknie wyglądać, prawda?
Sałatka z jabłka i kiwi, z dodatkiem chili, słonecznika i pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 2 porcje:
- 2 niezbyt duże deserowe jabłka o ładnej, czerwonej skórce
- 2 średnie kiwi
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika
- SOS - 3 łyżki sosu z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1/3 ostrej papryczki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować surówkę z jabłka i kiwi?
SOS - papryczkę i natkę pietruszki drobniutko posiekałam. W miseczce wymieszałam sok z cytryny z solą i miodem. Dodałam olej, chili i zieleninę. Mieszałam energicznie kilka chwil. Odstawiłam na kilka minut.
SAŁATKA - ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i prażyłam kilka chwil aż lekko się zezłociło. odstawiłam do ostudzenia. Owoce umyłam dokładnie i osuszyłam. Kiwi obrałam z cienkiej skórki, pokroiłam na pół plasterki. Jabłko zostawiłam ze skórką, przekroiłam na ćwiartki. Usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na plasterki. Świeżo pokrojone owoce przełożyłam na talerze. Polałam sosem i posypałam słonecznikiem oraz natką pietruszki.
Taką surówkę podajemy od razu po pokrojeniu owoców i przygotowaniu dania żeby jabłka nie ściemniały.
bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo długo nie lubiłam sałatek z jabłkiem, ale ostatnio polubiłam.
OdpowiedzUsuńTę wypróbuję na pewno. Pozdrawiam.