Lemoniada z arbuza. Arbuziada

Różowa, słodkawa lemoniada zadowoli nie tylko księżniczkę bo jest dobra na każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych.

Przy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców.

Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada winogronowa!

napój arbuzowy , arbuziada , napoje na lato , arbuz , zimne napoje , orzeźwienie


Arbuziada - lemoniada arbuzowa

czas przygotowania: 10 minut
składniki:
  • 700 g miąższu z arbuza - im bardziej dojrzały i czerwony tym lepiej
  • 2 duże cytryny
  • 1,5 l bardzo zimnej wody 
  • ew. 4-5 łyżeczek miodu
  • kostki lodu 

napój arbuzowy , arbuziada , napoje na lato , arbuz , zimne napoje , orzeźwienie

Jak zrobić arbuziadę? 

Miąższ arbuza, waga po odcięciu skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie pestki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam sok wyciśnięty z cytryn i 1 szkl. wody. Zblendowałam kilka chwil aż wszystkie kawałki były dobrze rozdrobnione.

Dodałam nieco miodu do smaku i pozostałą wodę, zmiksowałam ponownie. Podałam z kostkami lodu.

Arbuz powinien być dojrzały o dobrze wybarwionym miąższu a wtedy lemoniada arbuzowa będzie miała ładny kolor i świetny smak. Jeśli miąższ będzie bardzo słodki to dodatek miodu może okazać się zbędny - kierujcie się po prostu swoim smakiem.

napój arbuzowy , arbuziada , napoje na lato , arbuz , zimne napoje , orzeźwienie


4 komentarze:

  1. Taka lemoniada smaczna i zdrowa - powinni być zadowoleni Księżniczka i paż -A Król i Królowa?.Czyli dla wszystkich tych zwyczajnych i nie zwyczajnych ,wyjątkowych -i dla tych kapryszących -tadków niejadków

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostałam oczarowana arbuziadą. Zawsze robiłam lemoniady z cytryn albo z pomarańczy ale nigdy nie przyszło mi do głowy robić jej z arbuza. Arbuz już sam w sobie jest wodnisty, często wkładałam go do lodówki by był zimny w upalne dni. Dziś zrobiłam arbuziadę według Twojego przepisu, dzieciakom bardzo smakowała. Połączenie arbuza z cytryną jest niesamowicie..orzeźwiające!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyszna i oryginalna lemoniada. Ja robiłam taką jeszcze z melonem i sokiem z limonki. Całość smakowała wybornie. Pani wersja jest również zachęcająca. Będzie idealnym wyborem podczas zapowiadanego powrotu upałów!! :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mialem okazji czegoś takiego spróbować, chciabym to sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger