Lemoniada z arbuza. Arbuziada
Różowa, słodkawa lemoniada zadowoli nie tylko księżniczkę bo jest dobra na każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych.
Przy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców.
Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada winogronowa!
Arbuziada - lemoniada arbuzowa
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
Jak zrobić arbuziadę?
Miąższ arbuza, waga po odcięciu skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie pestki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam sok wyciśnięty z cytryn i 1 szkl. wody. Zblendowałam kilka chwil aż wszystkie kawałki były dobrze rozdrobnione.
Dodałam nieco miodu do smaku i pozostałą wodę, zmiksowałam ponownie. Podałam z kostkami lodu.
Arbuz powinien być dojrzały o dobrze wybarwionym miąższu a wtedy lemoniada arbuzowa będzie miała ładny kolor i świetny smak. Jeśli miąższ będzie bardzo słodki to dodatek miodu może okazać się zbędny - kierujcie się po prostu swoim smakiem.
Przy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców.
Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada winogronowa!
Arbuziada - lemoniada arbuzowa
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
- 700 g miąższu z arbuza - im bardziej dojrzały i czerwony tym lepiej
- 2 duże cytryny
- 1,5 l bardzo zimnej wody
- ew. 4-5 łyżeczek miodu
- kostki lodu
Jak zrobić arbuziadę?
Miąższ arbuza, waga po odcięciu skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie pestki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam sok wyciśnięty z cytryn i 1 szkl. wody. Zblendowałam kilka chwil aż wszystkie kawałki były dobrze rozdrobnione.
Dodałam nieco miodu do smaku i pozostałą wodę, zmiksowałam ponownie. Podałam z kostkami lodu.
Arbuz powinien być dojrzały o dobrze wybarwionym miąższu a wtedy lemoniada arbuzowa będzie miała ładny kolor i świetny smak. Jeśli miąższ będzie bardzo słodki to dodatek miodu może okazać się zbędny - kierujcie się po prostu swoim smakiem.
Taka lemoniada smaczna i zdrowa - powinni być zadowoleni Księżniczka i paż -A Król i Królowa?.Czyli dla wszystkich tych zwyczajnych i nie zwyczajnych ,wyjątkowych -i dla tych kapryszących -tadków niejadków
OdpowiedzUsuńZostałam oczarowana arbuziadą. Zawsze robiłam lemoniady z cytryn albo z pomarańczy ale nigdy nie przyszło mi do głowy robić jej z arbuza. Arbuz już sam w sobie jest wodnisty, często wkładałam go do lodówki by był zimny w upalne dni. Dziś zrobiłam arbuziadę według Twojego przepisu, dzieciakom bardzo smakowała. Połączenie arbuza z cytryną jest niesamowicie..orzeźwiające!
OdpowiedzUsuńPyyyszna i oryginalna lemoniada. Ja robiłam taką jeszcze z melonem i sokiem z limonki. Całość smakowała wybornie. Pani wersja jest również zachęcająca. Będzie idealnym wyborem podczas zapowiadanego powrotu upałów!! :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnie mialem okazji czegoś takiego spróbować, chciabym to sprawdzić :)
OdpowiedzUsuń