Kurczak w maśle orzechowym
Lubicie orzeszki ziemne i masło orzechowe? Nadają się nie tylko do deserów takich jak ciasteczka. Świetnie sprawdzą się w daniu obiadowym i w połączeniu z kurczakiem stworzą pyszne danie. Robi się je szybko więc to dobry pomysł kiedy mamy mało czasu na gotowanie.
Dzięki gęstemu masłu z fistaszków sosu nie trzeba już niczym zagęszczać - jest kremowy i oblepia dobrze kawałki mięsa.
Jeśli lubicie tego rodzaju potrawy czyli mięso w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie to koniecznie spróbujcie Kurczaka w sosie curry.
Kurczak w sosie z masła orzechowego
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić kurczaka w maśle orzechowym?
Mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. Szalotkę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Papryczkę również pokroiłam bardzo drobno.
Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę z czosnkiem i papryczką. Dodałam mięso i smażyłam razem mieszając przez kilka chwil aż mięso obtoczyło się dobrze w reszcie składników i straciło różowy kolor. Dodałam sos sojowy, ocet i cukier a po chwili masło orzechowe i imbir. Wymieszałam i dusiłam 3-4 minuty żeby mięso doszło w środku. Sos sojowy powinien wystarczająco dodać słoności daniu, ale trzeba spróbować i ew. doprawić.
Ugotowałam ryż i podałam do mięsa w sosie orzechowym posypując każdą porcję podprażonymi, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i zieleniną.
Zamiast mięsa z udek kurczaka można użyć filetu z piersi, ale to pierwsze jest bardziej soczyste.
Dzięki gęstemu masłu z fistaszków sosu nie trzeba już niczym zagęszczać - jest kremowy i oblepia dobrze kawałki mięsa.
Jeśli lubicie tego rodzaju potrawy czyli mięso w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie to koniecznie spróbujcie Kurczaka w sosie curry.
Kurczak w sosie z masła orzechowego
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje:
- 3 filety z udka kurczaka
- 1/2 papryczki chili
- 1 szalotka
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego demerara
- 3 łyżki masła orzechowego Sante
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- do smaku - sól
- dodatkowo - orzeszki ziemne
- natka kolendry albo natki pietruszki
Jak zrobić kurczaka w maśle orzechowym?
Mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. Szalotkę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Papryczkę również pokroiłam bardzo drobno.
Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę z czosnkiem i papryczką. Dodałam mięso i smażyłam razem mieszając przez kilka chwil aż mięso obtoczyło się dobrze w reszcie składników i straciło różowy kolor. Dodałam sos sojowy, ocet i cukier a po chwili masło orzechowe i imbir. Wymieszałam i dusiłam 3-4 minuty żeby mięso doszło w środku. Sos sojowy powinien wystarczająco dodać słoności daniu, ale trzeba spróbować i ew. doprawić.
Ugotowałam ryż i podałam do mięsa w sosie orzechowym posypując każdą porcję podprażonymi, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i zieleniną.
Zamiast mięsa z udek kurczaka można użyć filetu z piersi, ale to pierwsze jest bardziej soczyste.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Widzę Iza, że polubiłaś kuchnię azjatycką! Kurczak z masłem orzechowym, teriyaki... Bardzo się ceszę. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe!
Czy filet z piersi kurczaka tez by sie nadawał?
OdpowiedzUsuńWelcia, przecież napisałam o tym w przepisie
UsuńWłaśnie zrobiłam. Zamiast octu ryżowego - winny, zamiast jasnego sosu sojowego - ciemny, bo nie udało mi się kupić tych sugerowanych. Wyszło naprawdę pyszne, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńjeśli smakowało to tylko mogę pogratulować i cieszyć się, że przepis jest przydatny :)
UsuńNiestety nie wyszło smaczne mimo proporcji. Całość była mega słodka z nutą ostrości. Wyrzucilem połowę do kosza, co zdarza mi się bardzo rzadko. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńjeśli Twoje danie wyszło mega słodkie to najwyraźniej dodałeś za dużo cukru :) może też po prostu to nie Twoje smaki co nie znaczy, że przepis jest zły - ja robiłam to danie już wiele razy i nam bardzo smakuje :)
UsuńCukru dałem akurat mniej niż w przepisie. No nie były to zdecydowanie moje smaki...
OdpowiedzUsuńTym bardziej nie rozumiem jakim cudem całość wyszła mega słodka. Cóż, o gustach się nie dyskutuje.
UsuńPrzepyszny! Szukałam pomysłu na kurczaka z masłem orzechowym i ten wyglądał najsmaczniej, ale nie sądziłam, że wyjdzie aż tak dobry :) Na pewno będę go często robić, przynajmniej dopóty, dopóki będzie w szafce masło orzechore ;)
OdpowiedzUsuńDałam tylko 2 łyżki octu ryżowego, bo 4 wydało mi się za dużo i była to ilość wystarczająca. Użyłam też cukru muscovado, który jest dużo mniej słodki :)
takie drobne modyfikacje składników służą właśnie dopasowywaniu dania do własnego smaku bo przecież każdy z nas ma przynajmniej odrobinę inny :)
UsuńPare chwil temu skończyliśmy obiad. Przygotowałem powyzsze danie. Rewelacja. Prosrota wykonania i wrażenia smakowe super. Żona,dzieci i tesciowa zadowoleni. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńTO już 2 lata od opublikowania przepisu,ja znalazłam go dzisiaj, rewelacja. Zmodyfikowałam jak to ja, po swojemu, ale baza ta sama. Dałam tylko łyżeczkę cukru, imbir świeży i chyba więcej sosu sojowego, bo dosmaczałam. Podlałam tez odrobiną wody , tak pól szklani. Myślę ,że można tez zrobić z kawałkami kurczaka z kością, będzie równie dobry. Pani Izo, uwielbiam Pani bloga i często z niego korzystam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha! W 15 minut mam obiad! Zamiast świeżej papryczki chili dodałam pół łyżeczki pasty Harisa z papryczek chili i tylko 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. I 1 łyzkę więcej masła orzechowego eko ( bez soli i oleju palmowego). I trochę wody. Wyszło pikantnie i orzechowo - super danie, dziękuję!
OdpowiedzUsuńilości przypraw są zawsze umowne, bo przecież każdy z nas ma inny smak :)
UsuńOgromnie dziękuję za przepis, Izo! Dziękuję i życzę dużo zdrowia i uśmiechu na twarzy :)
OdpowiedzUsuń