wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 1 września 2015

Kruche ciasteczka na maśle orzechowym

Pamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. 

Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić i przechować zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie.

ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,


Ciasteczka z masłem orzechowym

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 90 sztuk:
  • 500 g masła orzechowego Sante
  • 400 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 3 jajka M
  • 350 g cukru - ja użyłam zwykłego, ale może być jasny trzcinowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 2-3 łyżki zimnej wody

ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,
ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,
ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,
ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,
ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,
ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,

Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym?

Do miski przełożyłam masło orzechowe. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy, wbiłam jajka. Zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy wgniotłam mąkę ciasto nadal było niezbyt spójne i kruszyło się, ale właśnie takie ma być. Czy da się zrobić ciasteczka można łatwo sprawdzić. Wystarczy wziąć do ręku grudkę ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, chwilę ją ugniatać a następnie spłaszczyć dłonią - jeśli się nie rozsypie to ciasto jest dobre. Gdyby się rozpadało to do masy można dodać nieco zimnej wody, ale naprawdę niedużo bo dosłownie 2-3 łyżki i ponownie zagnieść.

Porcyjki ciasta nabierałam dłonią, gniotłam przez moment, formowałam najpierw kuleczkę a następnie spłaszczałam ją lekko między rękami i układałam takie placuszki luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby nadać ciasteczkom ostateczny kształt dociskałam każdy placuszek tłuczkiem do mięsa - część stroną w paski a resztę stroną w kratkę. Żeby tłuczek nie przyklejał się do ciasta do kilka ciastek oprószałam go lekko odrobiną mąki. Wzorek na ciastkach można także uzyskać dociskając je po prostu widelcem. Przy dociskaniu brzegi pękają i można całe ciastko dociąć foremką, ale jak widzicie nie jest to konieczne. Takie postrzępione mają swój urok.

Blachy z ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 12-15 minut. Jeśli będziecie piec wstawiając po jednej blasze to piekarnik powinien być nagrzany do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można też piec wstawiając od razu 2-3 blach, ale wtedy trzeba włączyć termoobieg a temperaturę ustawić na 160st. C. Trzeba też uważać żeby nie przypalić ciastek, powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu blachy wyjmowałam i pozwalałam ciastkom nieco przestygnąć na nich. To konieczne bo zaraz po pieczeniu ciastka są miękkie i lepiej ich nie ruszać. Dopiero po chwili twardnieją i można przełożyć je na kratkę albo talerz.

Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach żeby pozostały kruche i chrupiące.

ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,

11 komentarzy:

  1. Też takie często robię! Uwielbiam je i to moje ulubione ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka wyszły przepyszne. Bardzo dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo nie miałam aż tyle masła orzechowego. Moje proporcje to pół na pół ze zwykłym masłem. Ciastka wyszły przepyszne, mega chrupiące, wyraźnie czuć w nich orzeszki i dodatkowo delikatną nutę karmelową. Skorzystałam z Pani sposobu na kształt ciastek, tyle, że ja robiłam kuleczki i dociskając je tłuczkiem do mięsa na płasko, wyszedł mi nie krążek, a śliczny kształt koniczynki. Bardzo dziękuję za ten przepis i podpowiedzi! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł na wzorek - genialny :)
    Pozdr.
    =)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co robię źle że wychodzą mi troszkę za twardę? da się pogryść ale chyba wolałabym troszkę bardziej miękkie. W smaku rewelacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twarde? powinny wyjść chrupiące... może skróć trochę czas pieczenia - pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej

      Usuń
  6. CUKIER WANILINOWY - NIE WANILIOWY..kucharze z Bożej łaski..nawet tego nie portafia zapamiętać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja, kucharka z Bożej łaski, używam cukru WANILIOWEGO, który robię sama miksując zwykły cukier z laskami wanilii. Cukier WANILINOWY to cukier, który zawiera sztuczny aromat, wanilinę, i ten jest masowo sprzedawany w sklepach. Jak się czegoś czepia to wypadałoby najpierw uzupełnić braki w podstawowych wiadomościach kulinarnych.

      Usuń
    2. Brawo, masz u mnie loda ..waniliowego

      Usuń
  7. Super odpowiedź!! brawo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...