Kruche ciasteczka na maśle orzechowym
Pamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki.
Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić i przechować zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie.
Ciasteczka z masłem orzechowym
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 90 sztuk:
Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym?
Do miski przełożyłam masło orzechowe. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy, wbiłam jajka. Zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy wgniotłam mąkę ciasto nadal było niezbyt spójne i kruszyło się, ale właśnie takie ma być. Czy da się zrobić ciasteczka można łatwo sprawdzić. Wystarczy wziąć do ręku grudkę ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, chwilę ją ugniatać a następnie spłaszczyć dłonią - jeśli się nie rozsypie to ciasto jest dobre. Gdyby się rozpadało to do masy można dodać nieco zimnej wody, ale naprawdę niedużo bo dosłownie 2-3 łyżki i ponownie zagnieść.
Porcyjki ciasta nabierałam dłonią, gniotłam przez moment, formowałam najpierw kuleczkę a następnie spłaszczałam ją lekko między rękami i układałam takie placuszki luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby nadać ciasteczkom ostateczny kształt dociskałam każdy placuszek tłuczkiem do mięsa - część stroną w paski a resztę stroną w kratkę. Żeby tłuczek nie przyklejał się do ciasta do kilka ciastek oprószałam go lekko odrobiną mąki. Wzorek na ciastkach można także uzyskać dociskając je po prostu widelcem. Przy dociskaniu brzegi pękają i można całe ciastko dociąć foremką, ale jak widzicie nie jest to konieczne. Takie postrzępione mają swój urok.
Blachy z ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 12-15 minut. Jeśli będziecie piec wstawiając po jednej blasze to piekarnik powinien być nagrzany do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można też piec wstawiając od razu 2-3 blach, ale wtedy trzeba włączyć termoobieg a temperaturę ustawić na 160st. C. Trzeba też uważać żeby nie przypalić ciastek, powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu blachy wyjmowałam i pozwalałam ciastkom nieco przestygnąć na nich. To konieczne bo zaraz po pieczeniu ciastka są miękkie i lepiej ich nie ruszać. Dopiero po chwili twardnieją i można przełożyć je na kratkę albo talerz.
Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach żeby pozostały kruche i chrupiące.
Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić i przechować zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie.
Ciasteczka z masłem orzechowym
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 90 sztuk:
- 500 g masła orzechowego Sante
- 400 g mąki pszennej - użyłam tortowej
- 3 jajka M
- 350 g cukru - ja użyłam zwykłego, ale może być jasny trzcinowy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 2-3 łyżki zimnej wody
Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym?
Do miski przełożyłam masło orzechowe. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy, wbiłam jajka. Zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy wgniotłam mąkę ciasto nadal było niezbyt spójne i kruszyło się, ale właśnie takie ma być. Czy da się zrobić ciasteczka można łatwo sprawdzić. Wystarczy wziąć do ręku grudkę ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, chwilę ją ugniatać a następnie spłaszczyć dłonią - jeśli się nie rozsypie to ciasto jest dobre. Gdyby się rozpadało to do masy można dodać nieco zimnej wody, ale naprawdę niedużo bo dosłownie 2-3 łyżki i ponownie zagnieść.
Porcyjki ciasta nabierałam dłonią, gniotłam przez moment, formowałam najpierw kuleczkę a następnie spłaszczałam ją lekko między rękami i układałam takie placuszki luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby nadać ciasteczkom ostateczny kształt dociskałam każdy placuszek tłuczkiem do mięsa - część stroną w paski a resztę stroną w kratkę. Żeby tłuczek nie przyklejał się do ciasta do kilka ciastek oprószałam go lekko odrobiną mąki. Wzorek na ciastkach można także uzyskać dociskając je po prostu widelcem. Przy dociskaniu brzegi pękają i można całe ciastko dociąć foremką, ale jak widzicie nie jest to konieczne. Takie postrzępione mają swój urok.
Blachy z ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 12-15 minut. Jeśli będziecie piec wstawiając po jednej blasze to piekarnik powinien być nagrzany do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można też piec wstawiając od razu 2-3 blach, ale wtedy trzeba włączyć termoobieg a temperaturę ustawić na 160st. C. Trzeba też uważać żeby nie przypalić ciastek, powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu blachy wyjmowałam i pozwalałam ciastkom nieco przestygnąć na nich. To konieczne bo zaraz po pieczeniu ciastka są miękkie i lepiej ich nie ruszać. Dopiero po chwili twardnieją i można przełożyć je na kratkę albo talerz.
Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach żeby pozostały kruche i chrupiące.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńTeż takie często robię! Uwielbiam je i to moje ulubione ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły przepyszne. Bardzo dziękuję za przepis:-)
OdpowiedzUsuńTroszkę zmodyfikowałam przepis, bo nie miałam aż tyle masła orzechowego. Moje proporcje to pół na pół ze zwykłym masłem. Ciastka wyszły przepyszne, mega chrupiące, wyraźnie czuć w nich orzeszki i dodatkowo delikatną nutę karmelową. Skorzystałam z Pani sposobu na kształt ciastek, tyle, że ja robiłam kuleczki i dociskając je tłuczkiem do mięsa na płasko, wyszedł mi nie krążek, a śliczny kształt koniczynki. Bardzo dziękuję za ten przepis i podpowiedzi! ;)
OdpowiedzUsuńPomysł na wzorek - genialny :)
OdpowiedzUsuńPozdr.
=)
a co robię źle że wychodzą mi troszkę za twardę? da się pogryść ale chyba wolałabym troszkę bardziej miękkie. W smaku rewelacja!!!!!
OdpowiedzUsuńtwarde? powinny wyjść chrupiące... może skróć trochę czas pieczenia - pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej
UsuńCUKIER WANILINOWY - NIE WANILIOWY..kucharze z Bożej łaski..nawet tego nie portafia zapamiętać.
OdpowiedzUsuńja, kucharka z Bożej łaski, używam cukru WANILIOWEGO, który robię sama miksując zwykły cukier z laskami wanilii. Cukier WANILINOWY to cukier, który zawiera sztuczny aromat, wanilinę, i ten jest masowo sprzedawany w sklepach. Jak się czegoś czepia to wypadałoby najpierw uzupełnić braki w podstawowych wiadomościach kulinarnych.
UsuńBrawo, masz u mnie loda ..waniliowego
UsuńChciało się zabłysnąć ale się nie udało 😂
UsuńSuper odpowiedź!! brawo :)
OdpowiedzUsuńRobimy je bez przerwy! Są rewelacyjne! Dziękujemy za przepis :) Wesołych Świąt :*
OdpowiedzUsuńEwewelka
Smaczne, chociaż jak dla mnie za dużo cukru. Następnym razem dam mniej:)
OdpowiedzUsuńKwestia gustu, możesz zmniejszyć ilość jeśli dla Ciebie za słodkie
UsuńCiastka przepyszne. Dla mnie za słodkie ale mama twierdzi, że ciastka muszą byc słodkie. Ja piekę 8-10 minut
OdpowiedzUsuńZgadzam się z szanowną Mamą
UsuńCiasteczka sa przepyszne! Zobaczylam ten prosty przepis i musialam je zrobic. Jedyna moja modyfikacja, to po ostygnieciu polalam je czekolada:)
OdpowiedzUsuńz czekoladą to już szaleństwo! jeśli takie Wam smakują to super
UsuńCzy zamiast cukru można dodać miód? A mąkę gotową zastąpić orkiszową?
OdpowiedzUsuńMąkę pszenną można zastąpić orkiszową, ale trzeba pamiętać, że im grubsza tym ciastka mogą się mocniej kruszyć. Zastąpienie całego cukru miodem może zmienić konsystencję ciasta i trzeba będzie użyć więcej mąki, ale próbuj
Usuń