Śniadanie mistrzów. Kasza jaglana z żurawiną, jarmużem i gruszką
Ze śniadaniami zawsze byłam na bakier. W dzieciństwie nie wpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia.
Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg oddechowych. Ale przede wszystkim jest smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery.
Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej!
Jaglanka z owocami i jarmużem
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 1 dużą porcję:
Jak zrobić kaszę jaglaną z żurawiną, gruszką i jarmużem?
Kaszę przepłukałam na sitku zimną wodą i przesypałam do rondelka. Zalałam 1/2 szkl. wrzątku, zagotowałam przez chwilę i odcedziłam. Ponownie przełożyłam do rondelka, wlałam 150 ml. wrzącej wody i gotowałam na małym ogniu.
Żurawinę suszoną posiekałam. Z liścia jarmuży usunęłam gruby nerw a blaszkę liściową pokroiłam w paseczki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Od razu skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam z miodem.
Kiedy kasza była prawie miękka dodałam do niej jarmuż i żurawinę. Gotowałam pod przykryciem aż kasza wchłonęła cały płyn, doszła a jarmuż zmiękł. Do lekko przestudzonej kaszy dodałam połowę gruszki i wymieszałam.
Kaszę przełożyłam do miseczki, na wierzch dodałam resztę gruszki.
Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg oddechowych. Ale przede wszystkim jest smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery.
Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej!
Jaglanka z owocami i jarmużem
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 1 dużą porcję:
- 50 g suchej kaszy jaglanej Sante
- 150 ml wody
- garstka żurawiny suszonej Sante
- 1 średni liść jarmużu
- 1 niezbyt duża gruszka, u mnie Konferencja
- 1 mała łyżeczka miodu naturalnego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić kaszę jaglaną z żurawiną, gruszką i jarmużem?
Kaszę przepłukałam na sitku zimną wodą i przesypałam do rondelka. Zalałam 1/2 szkl. wrzątku, zagotowałam przez chwilę i odcedziłam. Ponownie przełożyłam do rondelka, wlałam 150 ml. wrzącej wody i gotowałam na małym ogniu.
Żurawinę suszoną posiekałam. Z liścia jarmuży usunęłam gruby nerw a blaszkę liściową pokroiłam w paseczki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Od razu skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam z miodem.
Kiedy kasza była prawie miękka dodałam do niej jarmuż i żurawinę. Gotowałam pod przykryciem aż kasza wchłonęła cały płyn, doszła a jarmuż zmiękł. Do lekko przestudzonej kaszy dodałam połowę gruszki i wymieszałam.
Kaszę przełożyłam do miseczki, na wierzch dodałam resztę gruszki.
Świetne dodatki - nie tylko smaczne, ale i zdrowe! :)
OdpowiedzUsuń