Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem
Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie.
Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje.
Zwróćcie jeszcze uwagę na zielone grzybki, piękne ceramiczne pojemniczki na przyprawy widoczne na niektórych zdjęciach. Sprezentowała mi je Ulla z Kuchni na Wzgórzu mówiąc, że kiedy zobaczyła je w sklepie wiedziała od razu do kogo powinny należeć. Dziękuję Ulla, są cudne!
Małe zapiekanki jajeczne ze szpinakiem
czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
składniki na 6 sztuk/2 porcje:
- 3 jajka
- 1 nieduża szalotka
- 1 łyżeczka masła
- 70 g świeżego szpinaku
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g sera - u mnie kremowy dojrzewający
- do smaku - sól, sos piri piri, pieprz mielony
- dodatkowo - szczypiorek
- do formy - 1 łyżeczka masła
Jak zrobić mini frittaty ze szpinakiem?
Szpinak opłukałam i dobrze osączyłam. Liście pokroiłam w grube paski. Szalotkę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło. Zeszkliłam szalotkę, dodałam szpinak i smażyłam mieszając kilka chwil aż się skurczył, odstawiłam. Ser pokroiłam w kosteczkę.
Jajka wybiłam do miski, roztrzepałam porządnie. Dodałam śmietankę, ser i przesmażony szpinak. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną piri piri, wymieszałam dokładnie. Do wgłębień standardowej formy na muffiny nalewałam masę jajeczną sprawiedliwie ją rozdzielając na 6 porcji. W każdej foremce powinno być jej nie więcej ja do 3/4 wysokości bo podczas pieczenia całość wyrośnie. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 20 minut. Podałam od razu po upieczeniu posypując świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Formę do zapiekania jajek trzeba wysmarować wewnątrz masłem a po upieczeniu delikatnie oddzielić brzegi frittaty szpatułką. Podczas pieczenia masa jajeczna wyrasta a po wyjęciu opada i to normalne zjawisko więc nie martwcie się nim.
smakowite, uwielbiam takie wynalazki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a jakie zdrowe! Muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają na zdjęciach i pewnie pysznie smakują. A grzybki ceramiczne urocze :)
OdpowiedzUsuńSuper! wyglądają ślicznie i muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń