Ryby mają głos. Konkurs z książką

Ogłaszam nowy konkurs, w którym to ryby mają najważniejszy głos!

Już przy okazji zakończenia poprzedniego konkursu podpowiadałam żebyście robili zdjęcia swoich świątecznych śledzi czy innych rybnych dań. I teraz właśnie możecie się nimi pochwalić a przy okazji wygrać jedną z nagród. Do rozdania mam 3 egzemplarze książki "Ryby są super" wydanej przez Lidl z przepisami kulinarnymi Karola Okrasy i Doroty Wellman.

konkurs kulinarny , przepisy kulinarne , dania z ryb , dania z owoców morza , ryby , owoce morza , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , ryby są super , rybka


Przed świętami można było takie książki wymienić za punkty zbierane podczas zakupów w Lidlu. Wiem jednak, że nie wszyscy tam się zaopatrują, nie każdy miał dostęp do tej publikacji a uważam ją za bardzo ciekawą. Dlatego też teraz, w bardzo prostu sposób, możecie taką książkę wygrać właśnie u mnie na blogu. Podczas wycieczki nad Stawy Milickie poprosiłam Karola żeby podpisał książki dla Was i zrobił to bardzo chętnie więc są tym bardziej warte zachodu.


Żeby wygrać jedną z książek wystarczy podzielić się ze mną i innymi czytelnikami swoim pomysłem na jakąkolwiek rybę. Pod tym wpisem o konkursie, w komentarzu, wystarczy dodać przepis na danie z ryby lub owoców morza. Może to być jakiś pyszny śledzik, ryba smażona, pieczona, zupa rybna czy krewetki albo ośmiornica. Mam nadzieję, że pomysłów będzie bardzo dużo bo przecież ryby są super! Proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu na dole postu i czekam na Wasze przepisy.

                                               Teraz ryby mają głos!


konkurs kulinarny , przepisy kulinarne , dania z ryb , dania z owoców morza , ryby , owoce morza , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , ryby są super , rybka
konkurs kulinarny , przepisy kulinarne , dania z ryb , dania z owoców morza , ryby , owoce morza , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , ryby są super , rybka


REGULAMIN KONKURSU:

1) Konkurs organizuję ja czyli Smaczna Pyza. Zaczyna się dzisiaj, 5 stycznia, a trwać będzie do 19 stycznia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych organizator wyśle książki w ciągu 14 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrody w konkursie są 3, równorzędne i jednakowe - są to książki "Ryby są super" z przepisami Karola Okrasy i Doroty Wellman wydane przez Lidl. Wszystkie egzemplarze są opatrzone autografem Karola Okrasy.
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.

5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się pełny przepis na dowolne danie z wykorzystaniem ryb lub innych owoców morza. W przepisie musi znaleźć się jakakolwiek ryba w dowolnym kawałku czy choćby jedna krewetka lub przynajmniej wywar rybny/wywar z owoców morza. 
6) Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie może zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
7) W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
8) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie w profilu bloga Smaczna Pyza i podlinkuję tutaj tzn. pod każdym zgłoszeniem. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
9) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.

10) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
11) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.
12) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.

13) Organizator zastrzega sobie prawo zamknięcia konkursu bez wyboru zwycięzców z powodu małej ilości zgłoszeń.
14) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin. 

68 komentarzy:

  1. Przepis na rybkę, która gości u nas bardzo często

    Ryba na ostro

    1/2 kg filetów z dowolnej ryby
    1 duża cebula
    4-6 dużych pieczarek
    1 papryka

    sos do ryby:

    1.5 szklanki rosołu ( z kostki)
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1.5 łyżeczki cukru
    1,5 łyżki wódki
    1,5 łyzki octu
    2 łyżki koncetratu pomidorowego
    1 łyżeczka keczupu
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki chili (lub więcej jeśli ktoś jest fanem ostrego)

    PRZYGOTOWANIE:

    Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki. Opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć.
    Na oleju smażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki, paprykę. Po 20 minutach dodać wymieszane składniki na sos. Gotować kolejne 10 minut. Rybę zalać sosem, lekko przemieszać. Gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ta panierka nie rozmięknie?

      Usuń
    2. Trochę rozmięknie, to fakt, ale nikomu to nie przeszkadza :)

      Usuń
  2. Sałątka z wędzonym łososiem

    Składniki:

    kilka listków sałaty lodowej
    50 g wędzonego łososia
    1 pomidor
    1/2 zielonego ogórka
    1/4 puszki kukurydzy
    1 mała cebula
    1 jajko

    sos:
    100 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki ketchupu
    2 ząbki czosnku
    pieprz, sól

    ponadto:
    kromka chleba

    Wykonanie:

    Jajko gotujemy na twardo.
    Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki.
    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.
    Pomidora kroimy w półksiężyce, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, jajka w większą kostkę, łososia w paski.
    Do miski z sałatą wrzucamy ogórka, kukurydzę, cebulę, jajko, łososia i delikatnie je mieszamy. Na wierzchu układamy pomidora.

    Chleb kroimy w kosteczkę i na patelni robimy z nich grzanki (lub tak jak ja, wkładamy całą kromkę do tostera i potem kroimy w kosteczkę)

    Sos:
    Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem. Dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

    Sałatkę podajemy posypaną grzankami i polaną sosem czosnkowym

    Aneta Patora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. apetycznie się zapowiada, szkoda że nie ma zdjęcia

      Usuń
  3. Dietetyczna fritatta z łososiem

    Składniki:
    (2 porcje)

    150 g chudego twarogu
    3 jajka
    100 g łososia wędzonego
    1 mała cebula
    1 mały brokuł
    1 czerwona papryka
    1 niewielka cukinia
    papryczka chili (opcjonalnie)
    sól, pieprz, zioła prowansalskie


    Przygotowanie:

    Brokuły rozdzielamy na różyczki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, cukinię w plasterki. Wszystkie warzywa (oprócz cukinii) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojonego w plasterki łososia i pozostałe składniki. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
    Na dno silikonowej formy do tarty układamy połowę plasterków cukinii, na nią wykładamy farsz, wygładzamy i na wierzch wykładamy drugą połowę cukinii.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.

    Aneta Patora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 porcje, ale duuużo jedzenia

      Usuń
    2. bo to porcje dla dwóch głodnych osób :) Jak robiłam z koleżanką, to zjadłyśmy akurat całość na obiad xD

      Usuń
  4. TANIA SMACZNA ZDROWA i Smaczna czyli RYBA IDEAŁ

    Składniki proste i tanie każdego stać na nie
    2 puszki tuńczyka (1 w sosie własnym i jedna w oleju)
    2 cebule, 1 duża marchewka (i szczyptę szaleju)
    1 mała pietruszka, sól, pieprz
    Każdy to ma w lodówce, tak chciała bym rzec.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy z tuńczyka oleju troszeczkę.
    To wszystko podsmażamy , dodajemy resztę tuńczyka i już pół roboty mamy.
    Teraz na dużych oczkach ścieramy warzywa, wrzucamy do tuńczyka niech 15 min dogorywa.
    Popieprzyć i posolić.
    Zjeść wszystkiego naraz nie pozwolić.
    I najedzona rodzina cała,
    a że umiem gotować Tobie Pyzo chwała.

    youstyna33

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba zmieniłabym kolejność dodawania składników - tuńczyk na końcu bo przecież surowy nie jest

      Usuń
  5. ciekawy konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pijany Łosoś

    Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.
    Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.

    Składniki:

    400g fileta z łososia

    4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej

    2 łyżeczki musztardy francuskiej

    1 łyżeczka soli

    4 łyżki ginu

    2 pęczki kopru

    1 cytryna

    Pasta koperkowa:

    sok z 1 cytryny

    4 pęczki koperku

    150g migdałów

    3 łyżki oliwy

    sól i pieprz do smaku

    bułka bagietka

    1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
    na 2 godziny do lodówki.

    2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

    3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

    4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.

    5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej i bagietki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takoyaki z maszynki według blondynki (czyli jak sobie poradzić z produktowymi i sprzętowymi brakami, tak, żeby potrawa była jak najbardziej zbliżona do oryginału ;) )

    Składniki (na 2 osoby)

    Ośmiornica:
    1/3 kg mrożonej ośmiornicy ( u mnie 3-4 duże macki)
    1 łyżka sosu rybnego TaoTao
    pół szklanki sosu słodko-pikantnego chili Tao Tao

    Ciasto:
    1 szklanka mąki ryżowej
    1 szklanka zimnej wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 porcja zupy miso (saszetka z pastą bulionową+2 z suszonymi warzywami)
    2 łyżeczki sosu rybnego Tao Tao (może być sojowy )

    Dodatki:
    posiekany szczypiorek
    majonez
    sos śliwkowy Tao Tao
    smażona cebulka
    młody różowy imbir
    odrobina oleju sezamowego Tao Tao do natłuszczenia formy

    Narzędzia:
    Maszynka do wypieku minipączków
    Pędzelek do smarowania

    *Ciasto i ośmiornicę można przyszykować do dalszej "obróbki" dzień wcześniej, żeby się lepiej "przegryzły"

    1. Ośmiornicę rozmrażany w letniej wodzie, płuczemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i mieszany z sosem rybnym i sosem chili.
    Odstawiamy do lodówki (przynajmniej na godzinę).
    2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i również odstawiamy do lodówki (przynajmniej na godzinę).
    3. Ośmiornicę wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.30 minut).
    Wyjmujemy do osuszenia na talerz. Kroimy na ok 1,5 -2 cm odcinki.
    4. Formę natłuszczamy pedzelkiem i rozgrzewamy. Na gorącą formę wylewamy (do krawędzi wgłębień) ciasto.
    W środek każdego ciastka wciskamy kawałek ośmiornicy. Formę zamykamy na ok. 2 minuty.
    5. Otwieramy maszynkę. Podważając lekko widelcem wyjmujemy jedno takoyaki.
    W jego miejsce wlewamy do połowy wysokości ciasto i przykrywamy wyjętym takoyaki obróconym okrągłą stroną do góry.
    Dociskamy, aż nadmiar ciasta zacznie wychodzić bokami. Czynność powtarzamy ze wszystkimi kulkami. Maszynkę zamykamy i pieczemy jeszcze przez 3-4minuty.
    (Minusem maszynki jest to, że kulki trzeba "dolewać", żeby były idealnie okrągłe, ale zaręczam, że dla efektu warto)
    6. Delikatnie podważając widelcem wyjmujemy wszystkie takoyaki na talerz. Nabijamy po 3 sztuki na patyczki do szaszłyków.
    7. Na koniec polewamy sosem śliwkowym i majonezem, posypujemy cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z młodym imbirem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciekawa propozycja :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1102955966403996/?type=3&theater

      Usuń
  8. Śledziki w mleku wymoczone.
    Rodzynki wyparzone.
    Cebula z cukrem zeszklona.
    (Po obieraniu płacze żona).
    Do cebuli koncentrat pomidorowy.
    Ocet, pieprz i liść laurowy.
    W słoiku przekładanka kolorowa
    Tu cebula, tu śledzik się chowa.
    A to wszystko olejem podlane.
    I ... zamarynowane.

    janczakowieaa@wp.pl
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. Pstrąg smażony w galarecie.
    ------------------------------
    1.Pstrąg szt 1 lub wielokrotność wg potrzeb.
    2 wywar drobiowo-warzywny 1 litr
    3, żelatyna
    4,marchew z bulionu + groszek 1 puszka

    wykonanie
    ----------
    Pstrąga patroszymy, po umyciu i obsuszeniu w ściereczce, odcinamy głowę, tuszkę posypujemy solą i pieprzem. Głowę, wkładamy do wywaru warzywnego, gotujemy 15 minut. Tuszkę faszerujemy natką pietruszki i opiekamy na patelni grillowej z obu stron, studzimy.
    Po wystudzeniu rybę obieramy ze skóry i pozbawiamy ości. Otrzymane mięsko układamy w naczyniu, dodajemy drobno pokrajaną marchewkę i groszek. posypujemy zieloną pietruszką, Całość zalewamy wywarem w którym rozpuściliśmy żelatynę , w proporcji podanej na opakowaniu i doprawionego wg uznania. Odstawiamy do wystudzenia. Podajemy z plasterkiem cytryny.

    Taką rybę można śmiało dać nawet dzieciom, wszak wszystkie ości usunęliśmy.
    Zamiast pstrąga, może być dowolna ryba jaką akurat zdobyliśmy. Musi być oczywiście świeża. Do tej potrawy używam specjalnego naczynia w formie ryby. Hanka Andrus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym zobaczyć zdjęcie dania - obawiam się, że po opieczeniu mięso będzie na tyle kruche, że rozpadnie się przy oddzielaniu od ości

      Usuń
  10. A ja dość prosto;) Wypatroszony pstrąg, do środka tymianek, cybuszki, kilka kropel soku z cytryny, łyżka masła. Zawijamy w folię aluminiową, smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku, możemy też wrzucić tak przygotowaną rybę na grilla. Wystarczy kilka minutek z jednej i kilka z drugiej strony i ryba jest gotowa, szybkom smacznie i tak jak lubię.
    Niestety dopiero odkrywam uroki ryb, w mojej rodzinie nie ma w ogóle tradycji ich jedzenia, w zasadzie tylko na Wigilię, a ja powolutku się rozsmakowuję;)
    anya_86@wp.pl
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. Halibut w migdałach (4 porcje)

    4 steki z halibuta po ok.200 g
    migdały w płatkach - 4 łyżki
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    olej
    Rybę myjemy , osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na pół godziny do lodówki.Potem oprószamy solą i pieprzem i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni rumienimy płatki migdałowe.Delikatnie przekładamy rybę na talerze, posypujemy migdałami. Podajemy z kuskusem i ulubioną surówką.
    Bożena

    OdpowiedzUsuń
  12. Łosoś zapiekany z porem

    Łosoś ok 60 dag
    2-3 spore pory
    Śmietana
    Cytryna
    Sól i pieprz
    Folia aluminiowa do zapiekania

    Pora pokroić w talarki, podsmażyć na maśle do miękkości. Łososia pokroić na części ok.6 cm, ułożyć na folii skórą do dołu. Kawałki folii muszą być większe niż łosoś bo trzeba potem z tego zrobić paczuszki. Łososia posolić, posypać pieprzem, skropić cytryną. Zostawić na pół godziny. Potem na werzch każdego kawałka nałożyć pora oraz po łyżeczce śmietany. Zawinąć filię tak, żeby nie dotykała śmietany. W wersjii light można zrobić bez śmietany bądź z jogurtem. Zapiekać do pół godziny w 180 stopniach. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tatar ze śledzia
    Składniki:
    - 3 filety a la matjas
    - 1/2 szalotki
    - 2 średnie ogórki kiszone
    - pęczek szczypiorku
    - łyżka musztardy dijon
    - 2 łyżki oleju
    - łyżka octu
    - sól, pieprz
    - 1 żółtko

    Wykonanie:
    Filety śledziowe moczymy w wodzie minimum 2 godziny, czym dłużem tym lepiej ponieważ strącą więcej soli.
    Nastepie po oszuszeniu siekamy je w bardzo drobną koszteczkę, podobnie robimy z szalotką, ogórkiem i szczypiorkiem, również siekamy w kosteczkę.
    W osobnej miseczkce przygotowujemy sos z 1 łyżki musztary dijon, 2 leyzek oleju, 1 łyżki octu soli i pieprzu.
    Wszystkie składniki bardzo delikatnie razem mieszamy.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za zgłoszenie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106248876074705/?type=3&theater

      Usuń
  14. Domowy paprykarz
    Składniki:
    - 100 gram ryżu
    - 1 wędzona makrela
    - 300 ml passaty pomidorowej
    - sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku

    Wykonanie:
    Wędzoną makrelę dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości. Ryż gotujemy na sypko do miękkości. Do ugotowanego ryżu dodajemy passatę wszystko razem podgrzewamy i łączymy z makrelą.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o niebo lepszy niż kupny - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106248909408035/?type=3&theater

      Usuń
  15. Kotleciki rybne
    Składniki:
    - 2 rybne filety, u mnie miruna
    - 1 jajko
    - 3 plastry suszonych pomidorów
    - świeże zioła np.koperek, kolendra
    - bułka tarta

    Wykonanie:
    Rybne filety pokroić w drobną kosteczke, dodać jajko, świeże zioła i posiekane suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić zwartą masę, jeśli za rzadka podsypac bułką tartą. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie kotleciki - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106248992741360/?type=3&theater

      Usuń
  16. Szczupak z piekarnika z warzywami, na musie z kalafiora

    Składniki:
    - 1 szczupak, waga do 1 kg (czym mniejszy tym lepszy)
    - olej z pestek winogron do smażenia/pieczenia (ja używam głownie Monini)
    - ulubione warzywa, u mnie brokuł, marchew, cukinia, kukurydza z puszki, papryka, papryczka chili
    - przyprawy, tym razem suszone zioła prowansalskie
    - 1/2 głowy kalafiora
    - 100 ml śmietanki 30 %
    - łyżka masła
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Rybę, oczyszczamy, osuszamy i filetujemy. Nacieramy przyprawami z obu stron i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w talarki, skrapiamy dobrej jakości olejem z pestek winogron i pieczemy 40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 160 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykrywamy naczynie folią aluminiową, wtedy szczupak jest bardziej soczysty.

    Produkty smażone lub pieczone na oleju z pestek zachowują delikatny smak, są lekkie i chrupiące. Olej jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia naturalnego smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.

    Mus z kalafiora: kalafiora podsmażamy na maśle, następnie zalewamy 150 ml wody ( idealny byłby bulion drobiowy), dusimy 10-15 minut. Blendujemy aż uzyskamy delikatny krem, dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, ewentualnie jeśli wyszedł na za rzadki odparowujemy.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rybka jak marzenie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106248769408049/?type=3&theater

      Usuń
  17. Filet z pstrąga łosiowego z warzywami
    
    Składniki:
    - 1 filet z pstrąga łososiowego,waga ok 500 gram
    - garść roszponki
    - 3 rzodkiewki
    - 6 pomidorków cherry
    - świeży majeranek
    - mielone ziarenka kolendry, sól, pieprz, oliwa z oliwek
    - sos vinegret
    - 1 pieczony, bądź gotowany burak

    Wykonanie:
    Filet z pstrąga płuczemy, osuszamy, marynujemy w ziołach, soli,pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 2 h do lodówki.

    Następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod folią aluminiową 20 minut w 180 stopniach.

    Sałatka z warzyw tak naprawdę jakie tylko chcecie i na jakie macie ochotę w towarzystwie sosu vinegret.

    Mus powstał z upieczonego buraka w folii aluminiowej i zblendowanego.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznie i kolorowo - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106249052741354/?type=3&theater

      Usuń
  18. SAŁATKA RÓŻOWA
    Składniki:
    łosoś wędzony
    grejfrut czerwony
    rukola (lub inna ulubiona sałata)
    cebula czerwona
    kapary
    mięta (może być suszona)
    oliwa z oliwek

    Na talerzu (dla każdego głodomora :) układamy podściółkę z rukoli. Na nią wykładamy kawałki łososia. Grejfruta obieramy dokładnie z białych, gorzkich błonek i układamy na łososiu. Ewentualnie aby było efektowniej można każdą cząstkę grejfruta zawinąć w plasterek łososia :) Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i posypujemy po wierzchu wraz z odsączonymi kaparami. Całość kropimy oliwą z oliwek zmieszaną z suszoną miętą albo jeśli mamy świeże listki mięty, posypujemy sałatkę.
    Aida Jedynak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja poproszę na inne sałacie, dobrze? jakoś rukoli nie lubiłam nigdy :)

      Usuń
  19. Zupa rybna
    Składniki:

    głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)

    marchewka

    kawałek selera

    kostka rosołowa

    łyżka przyprawy do ryb

    ziele angielskie

    pieprz

    puszka pomidorów bez skórki

    cebula

    3-4 ziemniaki

    ząbek czosnku

    łyżeczka masła

    łyżka koncentratu pomidorowego



    Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy.W trakcie gotowania usuwamy szumy. Następnie dodajemy marchewkę, selera i przyprawy. Gotujemy godzinkę. Cebulkę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

    Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu.

    Dominika Sugier
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam wrażenie, że zupy rybne są u nas bardzo niedoceniane - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106868929346033/?type=3&theater

      Usuń
  20. Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem
    Składniki:
    300 g filetu łososia
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu ryżowego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g szpinaku rozdrobnionego
    makaron soba noodles
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz


    Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać na cienkie paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody.Doprawić gałką i solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do szpinaku i wymieszać. W między czasie łososia smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu z odrobiną marynaty. Rybkę podajemy na makaronie.

    Dominika Sugier
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajne danie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106868416012751/?type=3&theater

      Usuń
  21. Krewetki z suszonymi pomidorami
    Składniki:
    250 g krewetek
    50 g masła
    2 duże ząbki czosnku
    5 sztuk suszonych pomidorów
    pieprz, sól



    Krewetki opłukać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażyć mieszając. Po 2-3 minutach dodać krewetki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Dominika Sugier
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubimy krewetki - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106870646012528/?type=3&theater

      Usuń
  22. Święta Bożego Narodzenia były u mnie pod znakiem … śledzi. Korzystałam nie tylko z moich przepisów, ale właśnie moimi chciałabym się podzielić:
    Siekanka śledziowa to potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii i świąt. Jem ją do sosu tatarskiego również z przepisu mojej Babci przez całe święta Bożego Narodzenia.
    Przepis jest prosty:
    Składniki:
    2 filety śledziowe, najlepiej takie z beczki, ale można też kupić na tacce te w oleju.
    2-3 ziemniaki
    mała cebula
    pieprz mielony czarny
    1 ziarenko pieprzu czarnego (na oczko dla rybki)
    olej rzepakowy: 2-3 łyżki
    kilka kropel octu

    Wykonanie:
    Ziemniaki w łupinach ugotować na parze, ostudzić, obrać i przemielić przez maszynkę do mięsa.
    Śledzie wymoczyć (jeśli z beczki) i przemielić razem z ziemniakami.
    Połączyć z olejem w zwartą masę, dodać potartą na tarce o dużych oczkach cebulkę, popieprzyć
    i ponownie wymieszać. Wlać kilka kropel octu – zaostrza smak.
    Przed podaniem z masy staram się na półmisku „wyrzeźbić” rybkę z oczkiem z ziarnka pieprzu.
    Uwaga: taką masę można zrobić również w ciągu roku bez okazji i rozsmarować na chlebie.
    Ale ja robię ją raz na rok. Wtedy lepiej smakuje.










    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za tatarem rybnym nie przepadam, ciekawa jestem tego dania - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1105791916120401/?type=3&theater

      Usuń
  23. Płaty śledziowe w occie

    Składniki:

    ½ kg filetów śledziowych z beczki
    2 cebule
    ocet 10 % - 100 mi
    woda 200 – 250 ml
    cukier do smaku – ok. ½ łyżeczki
    kilka ziarenek pieprzu
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy

    Wykonanie:

    Filety śledziowe wymoczyć. Podzielić na kawałki (1 filet na 4-5 części).
    Wodę (ja korzystam z tzw. kranówki, bo w naszym mieście jest woda zdatna do picia)
    połączyć z octem i cukrem. Nie wlewać od razu całego octu, trzeba „dopasować” do swojego smaku.
    Cebulę pokroić w talarki, palcami rozdzielić „piórka” cebuli.
    W misce kłaść piętrami: cebulę i śledzie. Włożyć liść laurowy, kulki pieprzu i ziela angielskiego i zalać płynem (woda, ocet, cukier). Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin, by smaki się przegryzły. Tak przygotowane śledzie jemy z chlebem, sałatką jarzynową, czy ziemniakami w ciągu roku. Ja zrobiłam je na Boże Narodzenie.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może je też wykorzystywać do innych kombinacji śledziowych - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1105791966120396/?type=3&theater

      Usuń
  24. Karp po żydowsku

    Są różne przepisy pod nazwą „po żydowsku”. Ja robię na święta karpia tak:

    Składniki:

    1 filet z karpia
    żelatyna na 1 l wody
    włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
    sól
    2-3 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    woda
    rodzynki – garść
    migdały w słupkach - garść

    Wykonanie:
    Włoszczyznę zagotować w wodzie, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, trochę soli. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać rybę. Ugotować do miękkości. Wyjąć na talerz. Dokładnie wyfiletować, usunąć skórę. Odcedzić przez sitko warzywa, wyrzucić je. Do wywaru dodać żelatynę (postępować wg przepisu na opakowaniu).
    Zalać ostudzonym płynem z żelatyną dno naczynia, w którym będzie znajdować się ryba. Ostudzić, wstawić do lodówki, by żelatyna zastygła. Na tę warstwę ułożyć rybę, sparzone rodzynki i słupki migdałów. Całość zalać lekko stężałą żelatyną. Niektórzy lubią kwaśną galaretę, mogą do niej przed zastygnięciem dolać trochę soku z cytryny/octu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe czy moi chłopcy by zjedli takiego karpia? zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1105791922787067/?type=3&theater

      Usuń
  25. Korzenny śledź wigilijny – tę potrawę robię tylko na Wigilię.

    Składniki:

    filet śledziowe małosolne – 500 g
    ¼ kg cebuli białej
    ¼ kg cebuli czerwonej
    ketchup – 50 ml
    passata pomidorowa – 0,5 l
    olej –ok. 150 ml
    miód – 1 łyżeczka
    3-4 ziarna ziela angielskiego utłuczone w moździerzu
    2 goździki
    liść laurowy -1 duży
    garść rodzynków
    pieprz mielony – ½ łyżeczki
    katarzynka toruńska bez polewy -1
    białe wino wytrawne – 100 ml lub 50 ml wódki czystej
    śliwki suszone – 4-5 sztuk
    papryka słodka – ½ łyżeczki

    Wykonanie:
    Śledzie wymoczyć przez 0,5 – 1 godziny.
    Sprawdzić, czy nie są słone (posmakować).
    Pokroić w paski.
    Rodzynki zanurzyć w gorącej wodzie na 5 min, osuszyć na sitku.
    Obie cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
    Dodać pokrojone w paski śliwki suszone, słodką paprykę w proszku, utłuczone ziarenka ziela angielskiego, goździki, liść laurowy, pieprz mielony, ketchup, 1 kartonik passaty, białe wytrawne wino i rozkruszoną katarzynkę. Gotować mieszając, aż płyn się zredukuje, a katarzynka rozgotuje i zagęści sos (można zblendować). Jeśli trzeba, posolić i popieprzyć, dodać miód. Wystudzić.
    W naczyniu poukładać śledzie, posypać rodzynkami i zalać sosem.
    Wstawić do lodówki. Jeść na drugi dzień.
    Uwaga: jeśli ktoś lubi, może dodać do dotującego się sosu odrobinę cynamonu.












    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry śledzik nie jest zły - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1105791929453733/?type=3&theater

      Usuń
  26. Łosoś wędzony na liściach herbaty podawany na makaronie z cukinii
    300g fileta z łososia
    4 łyżki herbaty liściastej (u mnie turecka earl grey)
    4 łyżki suchego ryżu
    1/3 szklanki cukru
    sos sojowy
    sos chili czarny np Tao TAo
    średnia cukinia
    masło sól
    czosnek
    Rybę zamarynować w mieszance sosu chili i łyżki sosu sojowego przez min 2-3 godziny (najlepiej przez całą noc). Po tym czasie rybę należy dokładnie osuszyć - wytrzeć delikatnie nadmiar marynaty i pozostawić w suchym i przewiewnym miejscu np. na kuchennym blacie.
    Teraz przygotowujemy wędzarnię. Garnek z grubym dnem, który ma szczelną przykrywkę, albo patelnię - tak jak w moim przypadku, trzeba wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Na folię nasypać herbatę z ryżem i cukrem. Tę suchą mieszankę przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej i przykryć pokrywą, najlepiej szklaną - wtedy dobrze widać czy potrzeba wyregulować płomień. Garnek z herbatą podgrzewamy, a gdy zaczyna dymić, wstawiamy rybę, szczelnie zakrywamy i zmniejszamy gaz. Wędzenie trwa 15-20 minut. Kiedy odkrywamy gotową rybę, przyda się włączony wyciąg powietrza, bo dymu będzie sporo lub tak jak w moim przypadku wystawiamy patelnie za okno i dopiero zdejmujemy pokrywę :)

    Makaron z cukinii
    Średniej wielkości cukinię myjemy i kroimy w paski za pomocą obieraczki typu Julienie.
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cukinię, solimy. Po chwili dodajemy średniej wielkości ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy na maśle aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

    Ania Gromek
    annagromek25@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapowiada się bardzo smacznie, szkoda że nie ma zdjęcia

      Usuń
  27. Przepis na naszą rybkę
    - filet z łososia ( ok 1 Kg)- może być ze skórą
    - 2 opakowania ciasta francuskiego
    - szpinak świeży lub mrożony
    - czosnek 1-2 ząbki
    -sól, pieprz
    -2 łyżki masła
    - jajko

    Masło rozpuścić na patelni, wrzucić szpinak, poddusić, dodać sól, pieprz i czosnek - chwilę smażyć do odparowania. Na ciasto francuskie wyłożyć szpinak, na to położyć łososia ( przyprawionego solą i pieprzem). Zakryć drugim płatem ciasta francuskiego. Odciąć mocno wystające kawałki ciasta, zlepić - można wyciąć rybkę. Posmarować wszystko rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35-40 minut
    Smacznego:))
    Manuela Krawczyk
    manuela.krawczyk@op.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za przepis - zdjęcia w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106249269407999/?type=3&theater

      Usuń
  28. Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem

    Pyszna propozycja rybnej zapiekanki - smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu.

    Składniki:

    370g fileta z pstrąga łososiowego
    kilka średnich ugotowanych ziemniaków
    1/2 brokuła
    pieprz cytrynowy
    świeżo zmielony pieprz
    gałka muszkatołowa
    sól

    Beszamel:
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    1 szkl. mleka (ew. trochę więcej)
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    + masło do posmarowania formy
    drobno starty ser żółty

    Sposób przygotowania:

    Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków - oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością tartego sera żółtego (1-2 łyżki).
    Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera.
    Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki.
    Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni).

    Aneta Warowna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowita zapiekanka - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106871472679112/?type=3&theater

      Usuń
  29. Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą

    Mój wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski na świąteczny czy karnawałowy stół, ale i na zwykłe przyjęcie w gronie najbliższych.

    Składniki na około 12 sztuk:

    200g filetu z łososia
    1 por (biała część)
    1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie)
    5 łyżek suszonej żurawiny
    1/2 szkl. bulionu warzywnego
    1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka)
    około 50ml śmietany 30%
    żelatyna
    sól
    świeżo mielony pieprz
    2 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania:

    Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając w masie 1 płaską łyżkę żelatyny.
    Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy.
    Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki). Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.
    Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus.
    Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia.
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewamy na sicie zimną wodą i wykładamy jako ostatnią warstwę "babeczek". Zalewamy bulionem z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny i całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze się związała.
    Podajemy z kawałkami cytryny.

    Aneta Warowna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ładnie wyglądają - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106871669345759/?type=3&theater

      Usuń
  30. Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą

    Propozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna!

    Składniki:

    200g filetu łososia
    2 mini sałaty włoskie
    1 zielony grejfrut
    1/2 pomarańczy
    pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka)
    garść żurawiny suszonej
    1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki
    1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
    sól
    świeżo mielony pieprz

    Sos:
    1 cytryna
    1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
    2-3 łyżeczki miodu
    szczypta papryki ostrej
    szczypta papryki wędzonej
    świeżo mielony pieprz

    Sposób przygotowania:

    Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy.
    Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu.
    Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam na pół, aby pozbyć się pestek) i ząbki z połowy pomarańczy.
    Kolejna warstwa to łosoś - dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
    Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę.
    W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.

    Aneta Warowna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa sałatka - pamiętam ją z konkursu Sante gdzie też ją zgłosiłaś. Zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1102955939737332.1073741909.272642222768712/1106871666012426/?type=3&theater

      Usuń
  31. Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami
    0,5 kg śledzi marynowanych,
    słoiczek suszonych pomidorów,
    garść żurawiny,
    1 cebula,
    olej z suszonych pomidorów,

    Śledzie marynowane kroimy w paseczki. Cebulę i suszone pomidory kroimy w paseczki. Do słoika wykładamy na przemian śledzie, pomidory, żurawinę i cebulę.

    Na koniec zalewamy olejem z suszonych pomidorów. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  32. Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką
    3 filety z karpia,
    2 marchewki,
    1 por,
    sól ziołowa i pieprz cytrynowy
    ( do ryby)
    sól i pieprz do smaku,
    słodka papryka,
    tymianek,
    Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Por kroimy w paseczki. Podsmażamy marchewkę z porem. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości, przyprawiamy.
    Filety karpia kroimy w ok 5 cm paski. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym.
    Na filety wykładamy marchewkę z porem. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

    Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Śledzie smażone w zalewie octowej
    ryba
    1 kg świeżych filetów śledziowych,
    mąka do obtoczenia
    olej lub oliwa do smażenia
    sól i świeżo mielony czarny pieprz,
    zalewa
    5 szklanek wody,
    1 szklanka 10% octu ,
    0,5 szklanki cukru,
    2-3 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki gorczycy białej,
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego ,
    6 listków laurowych ,
    10 ziarenek ziela angielskiego ,
    2 ząbki czosnku,
    1-2 szt.marchewki,
    1-2 szt. cebuli,
    Zalewa: Do wody dodajemy przyprawy i warzywa.
    Gotujemy doprowadzając dla wrzenia. Wlewamy ocet i zagotowujemy.
    Płaty śledziowe oprószamy solą i pieprzem.
    Rybę wykładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
    Ostygnięte wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka dni. Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Karnawałowa sałatka z tuńczykiem

    Składniki:
    -400 g tuńczyka w sosie własnym
    -litrowy słoik ogórków konserwowych
    -4 duże cebule
    -6 jaj ugotowanych na twardo
    -100 g startego sera żółtego
    -200 g majonezu
    -ketchup

    Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, tuńczyka odsączamy z tłuszczu, a ogórki z nadmiaru wody. Układamy warstwami w przezroczystej salaterce w kolejności: tuńczyk, ogórki, majonez, cebula, jajka, majonez, starty żółty ser, niewielka ilość ketchupu. Najlepiej smakuje schłodzona.

    Smacznego ! :D

    foudre

    OdpowiedzUsuń
  35. Kolorowe spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

    Składniki:
    -puszka tuńczyka w sosie własnym
    -200 g makaronu kolorowego spaghetti
    -mała czerwona cebula
    -350 g passaty pomidorowej
    -tarty ser żółty
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz

    1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do miękkości al’dente, odcedzamy.

    2. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju przez około 2 minuty, dolewamy do niej passatę oraz przyprawy i dusimy przez około 5-7 minut, następnie dodajemy odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka.

    3. Makaron łączymy wraz z zawartością patelni lub podajemy makaron polany sosem i posypany żółtym serem.

    Smacznego ! :D

    foudre

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger