Nalewka na owocach głogu. Głogówka

Głogówka. Ostatnia z trzech nalewek nastawionych pod koniec września na zebranych, na Podlasiu, owocach. Trzecia i ostatnia co w cale nie znaczy, że najgorsza. Wyszła przynajmniej tak samo dobra jak pozostałe. 

Nalewka z róży jest może nieco bardziej pachnąca chociaż też z owoców a nie z kwiatów. Będę musiała latem poszukać kwitnącej róży bo mam pomysł na zrobienie nalewki łączonej, zarówno na kwiatowych płatkach jak i jesiennych owocach. Tarninówka za to wyszła bardziej esencjonalna bo jej owoce były naturalnie bardziej soczyste niż głóg i róża. Wiosną może też nazbieram tarninowych kwiatów i zobaczymy co z tego wyjdzie.

głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy


Nalewka na głogu

czas przygotowania: kilka tygodni maceracji + kilka miesięcy dojrzewania
składniki:
  • 600 g owoców głogu
  • 200 g cukru 
  • 200 ml wódki żubrówki 
  • 250 ml czystej wódki
  • 100 ml spirytusu 96%
  • 2 łyżki miodu malinowego


głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy
głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy
głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy

Jak zrobić nalewkę z głogu?

Owoce głogu dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszam rozsypując na czystych ściereczkach. Następnie przełożyłam je do woreczka foliowego i schowałam do zamrażarki na 24 godziny. Dzięki temu po rozmrożeniu będą bardziej miękkie i podatne na działanie cukru oraz alkoholu.

Przemrożony głóg przełożyłam do słoja przesypując cukrem. Wlałam też żubrówkę. Zakręciłam słoik i odstawiłam na kilka dni na kuchenny parapet. Codziennie mocno potrząsałam słoje żeby przemieszać zawartość co ułatwi rozpuszczanie się cukru.

Po 5 dniach potraktowałam owoce wyparzonym, drewnianym tłuczkiem nieco rozgniatając te dość suche owoce. Dolałam też czystą wódkę wymieszaną ze spirytusem i miód, odstawiłam słój na 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsałam naczyniem.

Po miesiącu zlałam dokładnie cały płyn, dobrze osączając owoce głogu. Przelewając nalewkę do butelek przefiltrowałam ją kilka razy przez waciki umieszczone w lejkach. Butelki odstawiłam w ciemne miejsce na kilka/kilkanaście miesięcy żeby nalewka dojrzała.

głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger