Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno to jedno z najłatwiejszych ciast jakie znam. Zmieniając tylko rodzaj owoców do niego dodawanych można zrobić go za każdym razem w innej odsłonie. Ja lubię pokryć wierzch galaretką ze zmiksowanych truskawek, ale wystarczy rozłożyć nieco świeżych lub mrożonych owoców i zalać rozpuszczoną galaretką z torebki a sernik będzie równie dobry. 

Sernik na zimno to chyba pierwszy deser w formie ciasta jaki robiłam sama, nie umiejąc jeszcze nawet piec. Poradzi sobie z nim nawet dziecko, słowo daję! Nie trzeba mielić twarogu bo można wykorzystać serki homogenizowane - radzę wybrać jednak takie gęste i z dodatkiem prawdziwej wanilii.

Sernik na zimno można zrobić w tortownicy i pokroić go po zastygnięciu na porcje. Można też masę przygotować indywidualne porcje w szklaneczkach lub pucharkach tak jak zrobiłam w przypadku panna cotty. Na dno naczynek można wsypać rozdrobnione ciasteczka, zalać masą serową a potem musem truskawkowym albo zwykłą galaretką. 

najlepszy sernik bez pieczenia , serniki , ciasto na niedzielę , truskawki , sernik z serkow homogenizowanych , desery na lato , prosty przepis , jak zrobić sernik na zimno ,


Sernik na zimno, z truskawkami

czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
składniki na tortownicę śr. 21 cm:
  • SPÓD - 130 g kruchych ciasteczek maślanych 
  • 50 g migdałów
  • 50 g masła 
  • ew. 1 łyżka kakao naturalnego

  • MASA SEROWA - 2 małe jajka 
  • 80 g zwykłego cukru 
  • 600 g serka waniliowego, homogenizowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g masła 
  • 5 małych łyżeczek żelatyny w proszku 
  • 80 ml zimnej wody
  •  
  • MASA OWOCOWA/ŻELKA TRUSKAWKOWA - 500 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml zimnej wody 
  •  
  • do przybrania - kilka łyżeczek bitej śmietany
  • kilka truskawek
  • listki mięty albo melisy


najlepszy sernik bez pieczenia , serniki , ciasto na niedzielę , truskawki , sernik z serkow homogenizowanych , desery na lato , prosty przepis , jak zrobić sernik na zimno ,
najlepszy sernik bez pieczenia , serniki , ciasto na niedzielę , truskawki , sernik z serkow homogenizowanych , desery na lato , prosty przepis , jak zrobić sernik na zimno ,

Jak zrobić sernik na zimno? 

SPÓD - tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - piec nie będziemy, ale potem łatwiej wyjąć sernik z formy. Ciasteczka połamałam na mniejsze kawałki i wsypałam do pojemnika blendera. Dodałam migdały i zmiksowałam. Można, opcjonalnie, dodać jeszcze kakao a wtedy spód będzie ciemniejszy. Ciasteczka rozdrobniłam na proszek, ale migdały mogą pozostać w kawałeczkach. Masło rozpuściłam i wlałam do tej suchej masy. Wymieszałam dokładnie aż powstał taki mokry piasek. Ten wysypałam na dno tortownicy, rozprowadziłam równo i ugniotłam pomagając sobie denkiem szklanki. Tortownicę odstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA - żelatynę wsypałam do małego rondelka, zalałam zimną wodą i odstawiłam żeby napęczniała. Do miski wbiłam jajka - wcześniej dobrze je umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Dosypałam cukier, miksowałam aż masa stała się prawie biała, gęsta i kremowa. Dodałam serek waniliowy i sok z cytryny, krótko zmiksowałam do połączenia składników.

Podgrzałam namoczoną żelatynę, która napęczniała tak żeby utworzyłam twardy krążek żelowy. Jednak pod wpływem temperatury zaczęła się rozpuszczać - trzeba tylko mieszać i pilnować żeby się nie przypaliła i nie zagotowała. W drugim rondelku rozpuściłam masło..

Miksując masę serowo jajeczną najpierw cienkim strumieniem wlałam gorące masło. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodałam kilka łyżeczek masy, rozmieszałam i miksując sernik w misce wlałam łącząc z całością. Tak przygotowaną masę wylałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wyrównałam i odstawiłam z powrotem do lodówki żeby sernik zastygł.

MASA OWOCOWA/ŻELKA TRUSKAWKOWA - żelatynę wsypałam do małego rondelka, zalałam zimną wodą i odstawiłam żeby napęczniała. Truskawki opłukałam, dobrze osączyłam i usunęłam szypułki. Owoce pokroiłam na ćwiartki i wsypałam do wysokiego naczynia. Dodałam sok z cytryny i trochę cukru pudru - nie za dużo bo truskawki miałam słodkie. Owoce zblendowałam na mus. Żelatynę podgrzałam żeby całkowicie się rozpuściła. Dodałam do niej kilka łyżeczek musu truskawkowego, wymieszałam, a następnie wlałam do reszty truskawek. Masę owocową wylałam na wierzch zastygniętej masy serowej. Tortownicę odstawiłam z powrotem do lodówki, ale tym razem na całą noc żeby sernik dobrze stężał.

Dobrze schłodzony sernik wyjęłam z tortownicy. Przybrałam kleksami bitej śmietany, ćwiartkami truskawek i listkami mięty.

Przypominam, że zamiast robić żelkę truskawkową na wierzch można przygotować zwykłą galaretkę w proszku, z torebki. Na wierzchu masy serowej ułożyć całe albo pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretą. 

Do sernika można użyć serków homogenizowanych naturalnych, ale wtedy trzeba masę mocniej posłodzić i dodać ziarenka z 1 niedużej laski wanilii.

najlepszy sernik bez pieczenia , serniki , ciasto na niedzielę , truskawki , sernik z serkow homogenizowanych , desery na lato , prosty przepis , jak zrobić sernik na zimno ,

5 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł ten sernik :) U mnie w lodówce właśnie się chłodzi moja wersja sernika na zimno, też z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie wygląda , i super dekoracja .Nie wspomnę jak smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto, dopieszczone :) żałuję, że ja nie mam tyle cierpliwości, żeby tak ładnie zdobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelina, daj spokój - to tylko kilka kleksów śmietany, listki i kawałki owoców! całe ciacho robione po nocy i na szybko bo u mnie z cierpliwością też krucho

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger