Grzyby gatunkami. Krążkówka żyłkowana
Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa to grzyb z rodziny smardzowatych, ale wcale nie podobny do smardzów. Kiedy znalazłam ją pierwszy raz rozpoznałam od razu - po bardzo charakterystycznym zapachu chloru. Mimo tego jest to smaczny, jadalny grzyb. Podlega jednak ochronie więc nie należy go zbierać.
Krążkówka przypomina raczej jakieś kutrzebki a najbardziej jednak krążkownicę i to z nią można ją najłatwiej pomylić. Pomyłka nie grozi nam niczym złym bo oba gatunki są jadalne.
Sezon grzybowy już trwa więc warto sobie przypomnieć różne informacje dotyczące bezpiecznego grzybobrania. Życzę Wam pełnych koszy!
Owocnik krążkówki żyłkowanej dorasta do 15 cm średnicy. Ma kształt mniej lub bardziej regularnej miseczki albo płaskiego talerza. Właściwie nie ma trzonu, jest tylko lekko przyrośnięty do podłoża zwężonym kawałkiem.
Strona wewnętrzna owocnika jest rodzajna. Ma najczęściej kolor brązowy, jaśniejszy lub ciemniejszy. Powierzchnia pofałdowana, z wyraźnymi żyłkami. Warstwa zewnętrzna krążkówki żyłkowanej jest jaśniejsza od wewnętrznej i jakby omszona, mniej lub bardziej otrębiasta.
Trzon, jak już pisałam, jest tak krótki, że prawie jakby go nie było.
Miąższ biały, kruchy, łamliwy. Smak niewyraźny, ale zapach przeważnie dobrze wyczuwalny i to cecha charakterystyczna tego gatunku bo krążkówka pachnie chlorem. Zapach zupełnie znika podczas obróbki cieplnej.
Krążkówki żyłkowane rosną w kwietniu i maju. Można spotkać je w lasach łęgowych, nad brzegami ciekow wodnych, na zrębach, w zaroślach. Lubią wyrastać pod jesionami i w towarzystwie dziewięćsiłów a także na miejscach smardzowych. Preferują podłoże gliniaste, ilaste i wapienne. Krążkówki wyrastają pojedynczo lub w rozproszeniu.
Krążkówka żyłkowana podlega w Polsce całkowitej ochronie. To gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki".
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
Krążkówka przypomina raczej jakieś kutrzebki a najbardziej jednak krążkownicę i to z nią można ją najłatwiej pomylić. Pomyłka nie grozi nam niczym złym bo oba gatunki są jadalne.
Sezon grzybowy już trwa więc warto sobie przypomnieć różne informacje dotyczące bezpiecznego grzybobrania. Życzę Wam pełnych koszy!
Owocnik krążkówki żyłkowanej dorasta do 15 cm średnicy. Ma kształt mniej lub bardziej regularnej miseczki albo płaskiego talerza. Właściwie nie ma trzonu, jest tylko lekko przyrośnięty do podłoża zwężonym kawałkiem.
Strona wewnętrzna owocnika jest rodzajna. Ma najczęściej kolor brązowy, jaśniejszy lub ciemniejszy. Powierzchnia pofałdowana, z wyraźnymi żyłkami. Warstwa zewnętrzna krążkówki żyłkowanej jest jaśniejsza od wewnętrznej i jakby omszona, mniej lub bardziej otrębiasta.
Trzon, jak już pisałam, jest tak krótki, że prawie jakby go nie było.
Miąższ biały, kruchy, łamliwy. Smak niewyraźny, ale zapach przeważnie dobrze wyczuwalny i to cecha charakterystyczna tego gatunku bo krążkówka pachnie chlorem. Zapach zupełnie znika podczas obróbki cieplnej.
Krążkówki żyłkowane rosną w kwietniu i maju. Można spotkać je w lasach łęgowych, nad brzegami ciekow wodnych, na zrębach, w zaroślach. Lubią wyrastać pod jesionami i w towarzystwie dziewięćsiłów a także na miejscach smardzowych. Preferują podłoże gliniaste, ilaste i wapienne. Krążkówki wyrastają pojedynczo lub w rozproszeniu.
Krążkówka żyłkowana podlega w Polsce całkowitej ochronie. To gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki".
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.