Królik duszony w pomidorach
Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej jakości.
Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół.
Królik duszony w sosie pomidorowym
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
Jak zrobić królika duszonego w pomidorach?
Tuszę królika, wypatroszoną i bez skóry, podzieliłam razem z kośćmi na kilka mniejszych części. Oprószyłam delikatnie solą i nieco mocniej pieprzem ziołowym, natarłam tymi przyprawami. Odłożyłam do lodówki na przynajmniej godzinę.
Szalotki i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.W rondlu rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim kolejno kawałki królika. Powinny być lekko zrumienione ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładałam na talerz.
Do rondla dodałam masło i wsypałam pokrojone cebulki oraz czosnek, smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła. Wlałam wino i poczekałam aż nieco odparuje. Z powrotem dołożyłam do rondla kawałki królika, wlałam bulion i przecier pomidorowy. Dodałam miód, liście laurowe, tymianek i ziele angielskie. Dusiłam królika ok. godziny, może nieco dłużej, aż mięso było miękkie. Pod koniec duszenia dorzuciłam lipowe kapary - to małe kuleczki więc nie siekałam ich tylko dodałam w całości. Dodałam też pokrojone w krążki czarne oliwki.
Przed podaniem trzeba sprawdzić smak sosu, w którym dusił się królik i ew. doprawić go jeszcze odrobiną soli lub miodu, do smaku.
Królika duszonego w pomidorach podałam z razowym makaronem, ale świetnie będzie smakował także z ryżem czy po prostu z kawałkiem bagietki.
Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół.
Królik duszony w sosie pomidorowym
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
- 1 tusza królicza ok. 1300 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina Chardonnay
- 100 ml bulionu jarzynowego albo wody
- 350 g passaty czy przecieru pomidorowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki naturalnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki kaparów marynowanych - u mnie kapary z lipy
- garść drylowanych czarnych oliwek z zalewy
- dodatkowo - natka pietruszki
Jak zrobić królika duszonego w pomidorach?
Tuszę królika, wypatroszoną i bez skóry, podzieliłam razem z kośćmi na kilka mniejszych części. Oprószyłam delikatnie solą i nieco mocniej pieprzem ziołowym, natarłam tymi przyprawami. Odłożyłam do lodówki na przynajmniej godzinę.
Szalotki i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.W rondlu rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim kolejno kawałki królika. Powinny być lekko zrumienione ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładałam na talerz.
Do rondla dodałam masło i wsypałam pokrojone cebulki oraz czosnek, smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła. Wlałam wino i poczekałam aż nieco odparuje. Z powrotem dołożyłam do rondla kawałki królika, wlałam bulion i przecier pomidorowy. Dodałam miód, liście laurowe, tymianek i ziele angielskie. Dusiłam królika ok. godziny, może nieco dłużej, aż mięso było miękkie. Pod koniec duszenia dorzuciłam lipowe kapary - to małe kuleczki więc nie siekałam ich tylko dodałam w całości. Dodałam też pokrojone w krążki czarne oliwki.
Przed podaniem trzeba sprawdzić smak sosu, w którym dusił się królik i ew. doprawić go jeszcze odrobiną soli lub miodu, do smaku.
Królika duszonego w pomidorach podałam z razowym makaronem, ale świetnie będzie smakował także z ryżem czy po prostu z kawałkiem bagietki.
Świetny przepis Pani Izo :) Danie prezentuje się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPani Izo, skąd pani bierze takiego królika?
OdpowiedzUsuńKupuję w sklepie mięsnym, ale teraz nawet w różnych marketach można trafić na królicze tuszki, świeże i już oczyszczone
UsuńBardzo dziękuję! Spróbujemy poszukać. Mięso królicze jest bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuń