Bardzo orzeźwiający sorbet cytrynowy

Od zawsze lubiłam lody cytrynowe i sorbet cytrynowy. Ten drugi powinien być słodki i jednocześnie tak kwaśny żeby nieco wykrzywiał za pierwszym razem. I właśnie taki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. 

Taki sorbet cytrynowy to doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie go zrobić nawet jeśli nie macie maszyny do lodów. Wtedy trzeba co pół godziny wyciągać pojemnik z płynem cytrynowym z zamrażarki i przez chwilę intensywnie mieszać a kiedy już będzie zamarzać zeskrobywać ze ścianek żeby nie zamarzł w jednolitej bryłce.

sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe


Sorbet cytrynowy

czas przygotowania: 30 minut + czas ukręcania + czas chłodzenia
składniki:
  • 1,5 szkl. soku cytrynowego
  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • mała garstka liści mięty

sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe
sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe
sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe
sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe

Jak zrobić pyszny sorbet cytrynowy? 

Kilka cytryn bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam. Po osuszeniu z jednej cytryny ścięłam cienkie paseczki wierzchniej, żółtej warstwy skórki. Wszystkie owoce poprzekrawałam wzdłuż na połówki. Pomagając sobie łyżeczką wydrążyłam miąższ tak żeby pozostały skórkowe miseczki. Włożyłam je najpierw do woreczka plastikowego a następnie do zamrażarki.

Miąższ z cytryn oczyściłam z pestek, zblendowałam i przelałam przez gęste sito żeby pozbyć się wszystkich farfocli. Możecie też zwyczajnie wycisnąć sok w wyciskarce, ale mnie zależało na miseczkach ze skórek.

Z wody i cukru zagotowałam syrop dorzucając miętę i skórkę cytrynową. Po 5 minutach gotowania zestawiłam go, ostudziłam i przecedziłam a następnie wymieszałam z sokiem cytrynowym. Odstawiłam do lodówki żeby mieszanka dobrze się schłodziła.

Mocno schłodzony płyn wlałam do zamrożonej misy maszyny do lodów i ukręcałam sorbet przez 30 minut żeby nabrał puszystości. Podałam w zamrożonych miseczkach ze skórek cytrynowych. Sorbet można podawać od razu po przygotowaniu, ale lepiej przełożyć go do pojemnika i jeszcze schować do zamrażarki na przynajmniej pół godziny.

Podanie w takich mrożonych miseczkach sprawdza się szczególne w cieplejsze dni bo deser tak szybko się nie topi. Poza tym ładnie wygląda. 

sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby , lody domowe
sorbet z soku cytrynowego , lody domowe , sorbecik , sok cytrynowy , cytryny , domowe wyroby

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger