Likier z owoców czarnego bzu

Wiosną robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu czyli hyćkę na biało. Teraz, pod koniec lata, przyszła kolej na hyćkę czarną więc zebrane, dojrzałe owoce przeznaczyłam na likier. Robi się go szybciej niż nalewkę bo nie wymaga nastawiania owoców na kilka tygodni. Cała robota to w sumie może ze 2 godziny, wliczając studzenie, i likier gotowy. Można go pić od razu, ale lepiej będzie jeśli postoi i smaki dojrzeją.

Przyznam, że z czarnym bzem mam trochę problemu. O ile zapach kwiatów jest dla mnie przyjemny, wspaniale komponuje się na przykład w dżemie z truskawkami, to zapachu owoców czy soku z nich bardzo nie lubię i aż mnie drażni. W tym likierze jednak jeden dodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku.

Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam za bzowymi przetworami nie powiedziała z czego zrobiła napitek. Przyznam, że długo myślałam, że to likier jeżynowy a po wyjawieniu prawdy byłam zdziwiona. Potem wyprosiłam przepis i teraz dzielę się nim z Wami. Zróbcie sobie taki likier koniecznie bo jest bardzo smaczny. 

nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego

Likier z czarnego bzu

czas przygotowania: 1 godzina + czas studzenia
składniki na ok. 1,5 likieru:
  • 1 kg owoców czarnego bzu 
  • 1/2 l wody 
  • 1/2 kg cukru 
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 l spirytusu 95%
  • 1,5 łyżeczki naturalnej kawy mielonej 

nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego
nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego
nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego
nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego
nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego


Jak zrobić likier z owoców czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu do przetworów muszą być bardzo dojrzałe. Zbierając je w słoneczny dzień wybierajcie baldachy z prawie czarnymi, czarnofioletowymi kuleczkami. Owoce trzeba dokładnie oberwać łodyżek i przebrać - zielone albo brązowe kuleczki trzeba wyrzucić ponieważ we wszystkich zielonych i niedojrzałych częściach bzu czarnego znajduje się toksyczna substancja, sambunigryna. Jest to o tyle łatwe, że dojrzałe owoce łatwo odpadają a te jeszcze nie całkiem czarne trzymają się mocniej swoich szypułek.

Przebrane owoce przesypałam na sito i opłukałam, dokładnie osączyłam i przełożyłam do garnka. Wlałam wodę i doprowadziłam do wrzenia. Radzę uważać żeby zawartość garnka nie wykipiała. Owoce przelałam na gęste sito i odcisnęłam z nich cały sok rozgniatając drewnianą pałką. Pozostałe na sitku pestki i skórki nie będą potrzebne więc je wyrzuciłam.

Do płynu dodałam cukier, świeżo zmieloną kawę naturalną i wanilię, przekrojoną na pół, razem z zeskrobanymi nasionkami. Całość powtórnie zagotowałam a następnie odstawiłam do ostudzenia. Kiedy mieszanka ostygła przecedziłam ją przez sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą. Dolałam spirytus, wymieszałam. Na tym etapie na powierzchni likieru może utworzyć się piana co jest zjawiskiem naturalnym. Wystarczy zebrać ją łyżką a likier rozlać do butelek.

Likier jest właściwie gotowy do picia, ale dobrze mu zrobi odpoczynek więc ja swój odstawiłam w ciemne miejsce żeby  dojrzał.

nalewka z bzu czarnego, nalewka z hyćki, hyćka, czarny bez, dziki bez, przetwory, spirytus, wódka owocowa, jak zrobić nalewkę z bzu czarnego

22 komentarze:

  1. witam serdecznie, mam pytanie jak zrobić owoce czarnego bzu, ale bez alkoholu chcialam dla dzieci.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je po prostu zasypać cukrem w słoikach, także jak czarne jagody, i zapasteryzować. Można też wycisnąć sok i też zapasteryzować .

      Usuń
    2. Pamiętaj, że owoce czarnego bzu zawierają trującą sambunigrynę. Można ją zneutralizować w trakcie obróbki termicznej. Jeśli robię coś z bzu dla dziecka to najpierw zamrażam owoce, a potem minimum 30min je gotuję.

      Usuń
    3. aż tak długo gotować ich nie trzeba, ale obróbka cieplna musi być - najważniejsze żeby zbierać owoce dobrze dojrzałe wtedy sambunigryny mają dużo mniej

      Usuń
  2. Mozna zrobic sok. Jezeli z sokownika,to proste. Jezeli w garnku,to oplukane baldachy ( obcinam łodyzki i grubsze czesci) wlozyc do garnka,zalac wodą ponad owoce- polecam duzy garnek,pelny owocow,zeby bylo za jedną robotą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na tyle dlugo az owoce oddają swoj kolor do wody. Zeby im troche pomoc,to rozcieram czesciowo owoce drewnianą łyzką. Potem przecedzamy przez sito wstepne,duze,zeby pozbyc sie wygotowanych owocow. Potem jeszcze raz przez drobne sito (najgorsza robota, bo owoce zostawiają osad). Czysty sok zagotowac z cukrem- zaleznie od preferencji. Niby jest proporcja: na 5 litrow owocow-1kg cukru. Ja daje duzo mniej. Jednak sok z czarnego bzu ma preferencje do psucia :( Tak zagotowany sok przelewamy do czystych butelek,słoiczkow i odwracamy do gory dnem. Gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodajesz mniej nuż kilogram cukru na 5 litrów soku to nic dziwnego, że łatwo się psuje - cukier konserwuje owocowe przetwory. Przy jego mniejszym udziale trzeba je dobrze zapasteryzować

      Usuń
  3. Przepis na pewno do wypróbowania :) czy kawa jest wyczuwalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, doskonale harmonizuje ze smakiem i zapachem bzu

      Usuń
    2. O-to na pewno zrobię :) dziękuję :)

      Usuń
  4. Zrobiłam,ale ma dość mocno wyczuwalną goryczkę...tak ma być? Czy jak postoi dłużej to goryczka zniknie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj drugie podejście,jest okropnie gorzkie,nie wiem co się stało....

      Usuń
    2. A skąd masz spirytus? sprawdź go bo spirytus sprzedawany na lewo, tzw. techniczny, często doprawia się czymś gorzkim właśnie żeby ludzie go nie pili. Niestety, czasami pojawia się w sprzedaży. Innego pomysłu nie mam, nigdy nie trafiłam na gorzkie owoce bzu.

      Usuń
    3. Spirytus mam legalny :) właśnie...ale może to jego wina ,bo zanim go dodałam spróbowałam tego syropu i był pyszny...może zrobić z wódką? Będzie pewniej?

      Usuń
    4. Można rozcieńczyć trochę tego spirytusu wodą i spróbować czy nie jest gorzki - będziesz w razie czego wiedziała jakiej marki i miejsca zakupu unikać. A z wódką też można zrobić, ale wyjdzie słabszy likier

      Usuń
    5. Dziękuję:) taką mam ochotę na ten likier,uwielbiam takie smaki -może jeszcze gdzieś bez znajdę :) A spirytusu miałam 2 butelki jeszcze,obie gorzkie-sprawdziłam przed chwilą....

      Usuń
    6. sama widzisz, jest winowajca - szkoda bo zmarnowane składniki, ale trudno, może jeszcze znajdziesz gdzieś owoce bzu

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis. Zrobiłam, tyle, że na słabszym spirytusie i zmniejszylam proporcje kawy ale to już mój własny gust. Wyszło świetne. Przepis super, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój przepis jest bazą - można się go trzymać ściśle, ale można też modyfikować wedle swojego gustu

      Usuń
  6. Czy zamiast laski wanilii można dodać ekstraktu? przeoczyłam w przepisie ,a mam już resztę produktów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, byle nie był robiony na oleju

      Usuń
    2. Ekstrakt mam własnej roboty :) Dodałam ,likier już gotowy i czeka na degustację.Długo musi stać?

      Usuń
    3. Teoretycznie to jest gotowy do picia od razu, ale lepiej żeby postał chociaż 2-3 miesiące

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger