Policzki wieprzowe duszone w sosie piwno selerowym
Policzki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam. Zdecydowanie częściej trafiam na policzki wołowe, które równie dobre jeśli nie lepsze. Dobre mięso uduszone w pysznym sosie podane z kluseczkami to doskonałe danie na jesienny obiad.
Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe, kupujecie dobrej jakości czyste mięso bez kości, nadające się doskonale do duszenia, gotowania czy pieczenia. Rozejrzyjcie się za nim bo jest warte zainteresowania.
Policzki wieprzowe duszone z piwem i selerem
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
Jak zrobić policzki wieprzowe w sosie piwno selerowym?
Mięso oczyściłam z błon. Oprószyłam lekko solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.
Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Selera oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak samo starłam obrane ze skórki słodko winne jabłko.
W rondlu rozgrzałam połowę tłuszczu i obsmażyłam policzki. Powinny być lekko zrumienione. Przełożyłam na talerz. W tym samym rondlu rozpuściłam resztę tłuszczu i wsypałam rozdrobnione warzywa z jabłkiem. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż zaczęły się lekko rumienić.
Do podsmażonych warzyw włożyłam z powrotem mięso. Dodałam ziele angielskie, anyż i cynamon. Wlałam piwo i bulion. Dusiłam całość ok. 1,5 godziny aż mięso było miękkie. Gdyby sos po tym czasie był zbyt rzadki można go zagęścić mąką kukurydzianą. Rozmieszałam ją w odrobinie zimnej wody, wlałam do sosu i dusiłam jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiłam sos jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Policzki wieprzowe duszone w aromatycznym sosie piwno selerowym podałam z dyniowymi kopytkami i surówką.
Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe, kupujecie dobrej jakości czyste mięso bez kości, nadające się doskonale do duszenia, gotowania czy pieczenia. Rozejrzyjcie się za nim bo jest warte zainteresowania.
Policzki wieprzowe duszone z piwem i selerem
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
- 10-12 policzków wieprzowych, ok. 1 kg
- 200 g selera korzeniowego
- 150 g cebuli
- 150 g jabłka
- 4 łyżeczki smalcu wieprzowego - można zastąpić olejem albo masłem klarowanym
- 200 ml piwa - użyłam czerwonego lagera
- 150-200 ml bulionu warzywnego albo mięsno warzywnego
- 3 ziela angielskie
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- ew. 1 łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
policzki wieprzowe oczyściłam z błon, lekko posoliłam i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem |
obsmażyłam mięso na gorącym tłuszczu |
smażone mięso przełożyłam na talerz a w tym samym rondlu podsmażyłam rozdrobnione warzywa |
do warzyw włożyłam z powrotem mięso, dodałam przyprawy a całość podlałam piwem i bulionem |
mięso dusiło się ok. 1,5 godziny aż było miękkie - podałam je z dyniowymi kopytkami |
Jak zrobić policzki wieprzowe w sosie piwno selerowym?
Mięso oczyściłam z błon. Oprószyłam lekko solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.
Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Selera oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak samo starłam obrane ze skórki słodko winne jabłko.
W rondlu rozgrzałam połowę tłuszczu i obsmażyłam policzki. Powinny być lekko zrumienione. Przełożyłam na talerz. W tym samym rondlu rozpuściłam resztę tłuszczu i wsypałam rozdrobnione warzywa z jabłkiem. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż zaczęły się lekko rumienić.
Do podsmażonych warzyw włożyłam z powrotem mięso. Dodałam ziele angielskie, anyż i cynamon. Wlałam piwo i bulion. Dusiłam całość ok. 1,5 godziny aż mięso było miękkie. Gdyby sos po tym czasie był zbyt rzadki można go zagęścić mąką kukurydzianą. Rozmieszałam ją w odrobinie zimnej wody, wlałam do sosu i dusiłam jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiłam sos jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Policzki wieprzowe duszone w aromatycznym sosie piwno selerowym podałam z dyniowymi kopytkami i surówką.
Kolejne wyśmienite danie... aż u mnie nim pachnie! Pysznie!
OdpowiedzUsuńNIe przepadam za policzkami, ale ten sos mnie przekonał :D
OdpowiedzUsuńPiwo i seler świetnie, według mnie, pasują do wieprzowiny
UsuńPiwo i seler świetnie, według mnie, pasują do wieprzowiny
UsuńPoliki to moje ulubione danie!! Ostatni raz jadłem je w Warszawie w restauracji Akademia. Te akurat były z sosem grzybowym i ze świetnym kaszotto :) Polecam też takie połączenie
OdpowiedzUsuńw Akademii smacznie karmią, byłam kilka razy
Usuń