Policzki wołowe w piwie z warzywami i korzenną nutą
Na policzki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z supermarketów byłam bardzo zadowolona. A kiedy już udało mi się je nabyć miałam w głowie przynajmniej kilka pomysłów na ich przyrządzenie.
To mięso bardzo lubi być długo duszone. Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie i po prostu rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień poszła więc wersja w sosie piwnym, która plątała mi się po głowie już jakiś czas. Zastanawiałam się tylko jakie piwo wykorzystać do dania i nie byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !
Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami
Policzki wołowe duszone w piwie, z warzywami i korzenną nutą
czas przygotowania : ok. 20 minut + 3-4 godziny pieczenia albo duszenia
składniki :
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Płaty zwinęłam w rulony i związałam sznurkiem kuchennym przy obu końcach a następnie przecięłam każdy zwój w połowie długości otrzymując po dwie nieduże roladki. Warzywa i jabłka oczyściłam, obrałam i pokroiłam na niezbyt duże kawałki.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażyłam mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Przełożyłam na talerz. Na tę samą patelnię dodałam resztę masła klarowanego i przesmażyłam warzywa z jabłkiem. Kiedy zaczęły się rumienić oprószyłam je mąką i czubatą łyżeczką soli, wymieszałam dokładnie a następnie zalałam wywarem jarzynowym i zagotowałam.
Połowę warzyw przełożyłam na dno żaroodpornego garnka. Na warzywach ułożyłam kawałki mięsa i dodałam resztę warzyw. Dołożyłam tymianek, ziele angielskie, liście laurowe i po ok. 1/4 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Całość zalałam piwem. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C gdzie piekłam policzki przez 3-4 godziny. Można potrawę dusić po prostu na kuchence, ale w piekarniku łatwiej utrzymać stałą temperaturę i mniejsza obawa o przypalenie.
Kiedy policzki były mięciutkie delikatnie je wyjęłam, usunęłam sznurek i zabezpieczyłam przed ostygnięciem wstawiając pod przykryciem do ciepłego piekarnika. Sos przetarłam przez sito i ponownie podgrzałam dodając przyprawę korzenną, miód i doprawiając do smaku. Na koniec wmieszałam intensywnie kilka kawałeczków zimnego masła. Gdyby sos był za gęsty można go nieco rozrzedzić niewielką ilością bulionu.
Policzki w piwie podałam z puree ziemniaczano selerowym i gęstym, jarzynowym sosem pachnącym korzeniami. A dopełnieniem posiłku była szklaneczka chłodnego piwa Książęcego chlebowo-miodowego. To było coś pysznego !
To mięso bardzo lubi być długo duszone. Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie i po prostu rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień poszła więc wersja w sosie piwnym, która plątała mi się po głowie już jakiś czas. Zastanawiałam się tylko jakie piwo wykorzystać do dania i nie byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !
Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami
Policzki wołowe duszone w piwie, z warzywami i korzenną nutą
czas przygotowania : ok. 20 minut + 3-4 godziny pieczenia albo duszenia
składniki :
- 5 policzków wołowych - ok. 1 kg
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 kawałek selera korzeniowego wielkości jajka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 nieduże kwaśne jabłka
- 1 łyżka mąki
- kilka gałązek tymianku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki masła klarowanego
- ok. 150-200 ml wywaru jarzynowego
- 500 ml piwa Książece chlebowo-miodowe
- do smaku - sól, papryka słodka mielona, pieprz cayenne
- 1 łyżka masła zwykłego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej piernikowej
- 1-2 łyżeczki miodu lipowego
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Płaty zwinęłam w rulony i związałam sznurkiem kuchennym przy obu końcach a następnie przecięłam każdy zwój w połowie długości otrzymując po dwie nieduże roladki. Warzywa i jabłka oczyściłam, obrałam i pokroiłam na niezbyt duże kawałki.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i obsmażyłam mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Przełożyłam na talerz. Na tę samą patelnię dodałam resztę masła klarowanego i przesmażyłam warzywa z jabłkiem. Kiedy zaczęły się rumienić oprószyłam je mąką i czubatą łyżeczką soli, wymieszałam dokładnie a następnie zalałam wywarem jarzynowym i zagotowałam.
Połowę warzyw przełożyłam na dno żaroodpornego garnka. Na warzywach ułożyłam kawałki mięsa i dodałam resztę warzyw. Dołożyłam tymianek, ziele angielskie, liście laurowe i po ok. 1/4 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Całość zalałam piwem. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C gdzie piekłam policzki przez 3-4 godziny. Można potrawę dusić po prostu na kuchence, ale w piekarniku łatwiej utrzymać stałą temperaturę i mniejsza obawa o przypalenie.
Kiedy policzki były mięciutkie delikatnie je wyjęłam, usunęłam sznurek i zabezpieczyłam przed ostygnięciem wstawiając pod przykryciem do ciepłego piekarnika. Sos przetarłam przez sito i ponownie podgrzałam dodając przyprawę korzenną, miód i doprawiając do smaku. Na koniec wmieszałam intensywnie kilka kawałeczków zimnego masła. Gdyby sos był za gęsty można go nieco rozrzedzić niewielką ilością bulionu.
Policzki w piwie podałam z puree ziemniaczano selerowym i gęstym, jarzynowym sosem pachnącym korzeniami. A dopełnieniem posiłku była szklaneczka chłodnego piwa Książęcego chlebowo-miodowego. To było coś pysznego !
Bardzo podoba mi się pomysł połączenia policzków z piwem i przyprawą korzenną. Zapraszam do wzięcia udziału w akcji "korzenne przysmaki" :)
OdpowiedzUsuńNa talerzy policzki wyglądają znakomicie i przepysznie, a patrząc na przepis według którego je przyrządziłaś to pewnie i tak smakują szczególnie jeśli na koniec czeka jeszcze szklaneczka zimnego piwa!!!!
OdpowiedzUsuńAle smaczne przepisy, już nie mogę doczekać się dnia wolnego aby coś upichcić:)
OdpowiedzUsuńW jakim z supermarketów mogę dostać policzki? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie wiem czy któryś ma je w stałej ofercie, ale pewnie w każdym czasami można na nie trafić. Ja kupuję na targowisku.
Usuń