Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą
Topinambur od jakiegoś czasu wraca do łask i na nasze stoły, ale ciągle jest to warzywo mało popularne. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty i zjadamy bulwy tej rośliny. W smaku są nieco słodkie, orzechowe. Niektórzy twierdzą, że są podobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych dań. Topinambur nadaje się do zup, sosów, do pieczenia, duszenia i gotowania. Można zrobić z niego chipsy albo frytki. Można zjeść w surówce chociaż spożywane na surowo mogą powodować wzdęcia. Topinambur można też ususzyć a potem zmielić i parzyć jak kawę. Bulwy przechowujemy w chłodnym miejscu.
Specjaliści zalecają regularne jedzenie topinamburu osobom cierpiącym na cukrzycę, nietolerancję glutenu, nadciśnienie, różnego rodzaju alergie, zwolnienie pracy jelit i chorobę hashimoto. Bulwy zawierają dużo inuliny, nieprzyswajalnej przez człowieka, ale ta w trakcie leżakowania bulw i ich przetwarzania, gotowania, zamienia się we fruktozę. Poza tym bulwy topinamburu mają w sobie skrobię i cukry proste a także jest w nich krzemionka, witamina B1, żelazo, miedź, magnez i potas.
Ja najbardziej lubię topinambur pieczony chociaż kremowa zupa z topinamburu też jest pyszna.
Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić topinambur pieczony?
Bulwy topinamburu mają bardzo cienką skórkę i nie warto jej obierać do większości potraw. Ja wyszorowałam je szczoteczką i dokładnie opłukałam, osuszyłam. Poprzekrawałam na połówki a większe na ćwiartki. Z gałązek rozmarynu oberwałam listki. Z pomarańczy wycisnęłam sok.
Rozmaryn i sok wymieszany z miodem dodałam do kawałków warzywa. Oprószyłam je solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skropiłam olejem, wymieszałam dokładnie tak żeby każdy kawałeczek obtoczyć w sosie.
Przyprawione kawałki topinambura wrzuciłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam jakieś 25 minut aż zmiękły i lekko się zrumieniły.
Taki pieczony topinambur jest pyszny. Słodkawy i delikatny. Może być samodzielnym danie albo dodatkiem do pieczonego mięsa. Ja podałam go do pieczonego kurczaka.
Specjaliści zalecają regularne jedzenie topinamburu osobom cierpiącym na cukrzycę, nietolerancję glutenu, nadciśnienie, różnego rodzaju alergie, zwolnienie pracy jelit i chorobę hashimoto. Bulwy zawierają dużo inuliny, nieprzyswajalnej przez człowieka, ale ta w trakcie leżakowania bulw i ich przetwarzania, gotowania, zamienia się we fruktozę. Poza tym bulwy topinamburu mają w sobie skrobię i cukry proste a także jest w nich krzemionka, witamina B1, żelazo, miedź, magnez i potas.
Ja najbardziej lubię topinambur pieczony chociaż kremowa zupa z topinamburu też jest pyszna.
Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
składniki:
- 500 g bulw topinambura
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sok 1 połowy pomarańczy
- 1-2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Jak zrobić topinambur pieczony?
Bulwy topinamburu mają bardzo cienką skórkę i nie warto jej obierać do większości potraw. Ja wyszorowałam je szczoteczką i dokładnie opłukałam, osuszyłam. Poprzekrawałam na połówki a większe na ćwiartki. Z gałązek rozmarynu oberwałam listki. Z pomarańczy wycisnęłam sok.
Rozmaryn i sok wymieszany z miodem dodałam do kawałków warzywa. Oprószyłam je solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skropiłam olejem, wymieszałam dokładnie tak żeby każdy kawałeczek obtoczyć w sosie.
Przyprawione kawałki topinambura wrzuciłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam jakieś 25 minut aż zmiękły i lekko się zrumieniły.
Taki pieczony topinambur jest pyszny. Słodkawy i delikatny. Może być samodzielnym danie albo dodatkiem do pieczonego mięsa. Ja podałam go do pieczonego kurczaka.
Nigdy nie jadłam, muszę się rozejrzeć za tym warzywkiem i spróbować.
OdpowiedzUsuńZe względu na psiankowate, których nie mogę jeść (ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan ) topinambur jest jak zbawienie !!! Pycha !!! Polecam w każdej postaci. Nawet można zrobić pyzy bez jajka używając ugotowanych bulw z mąką z topinamburu i mąką ziemniaczaną. Można zrobić je z mięsem. Rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńCzyli Paleo w wersji protokołu autoimmunologicznego. :-) �� ��
dziękuję za podpowiedź - nie przyszłoby mi do głowy robić z topinamburu pyzy, ale poszukam tej mąki i może zrobić :)
Usuń