Grzyby gatunkami. Łysiczka trująca vel Maślanka wiązkowa
Łysiczka trująca (wcześniej maślanka wiązkowa) Hypholoma fasciculare to pospolity i groźny grzyb naszych lasów. Zalecana jest daleko idąca ostrożność, bo łysiczka trująca zawiera toksyny tego samego rodzaju co muchomor zielonawy (sromotnikowy). Przypominam, że próbowanie grzybów poprzez zjedzenie choćby kawałeczka to nie jest dobry sposób na ich rozpoznawanie.
Przez niewprawnych grzybiarzy łysiczki mogą być brane za opieńki ponieważ rosną w podobny sposób czyli w wiązkach, na pniach i pniakach.
Zobacz bliską krewniaczką łysiczki trującej - łysiczkę ceglastą
Kapelusz łysiczki trującej może dorastać do 6-8 (12) cm średnicy. Jest koloru żółtego, często na szczycie ceglasty, pomarańczowy lub brązowawy. Za młodu dzwonkowaty, łukowaty, z wiekiem rozpościera się. Na szczycie płaski garbek. Powierzchnia gładka, naga, sucha. U młodych osobników na brzegu resztki włókienkowatej osłonki tworzącej wzór stebnowania.
Jak widać na zdjęciach w okresach suszy kapelusz łysiczki promieniście pęka i ciemnieje brązowiejąc.
Hymenofor blaszkowaty. Blaszki gęste, różnej długości, przyrośnięte do trzonu albo zaokrąglone przy nim. Najpierw siarkowożółte a później żółtozielonawe, brudnozielonawe aż do oliwkowobrązowych i czarnofioletowych.
Trzon dorasta do 10 cm wysokości. Smukły, zwykle zwężający się ku podstawie, przeważnie nieco wygięty, łamliwy. W środku pusty, rurkowatyKoloru bladożółtego. Powierzchnia włókienkowata. Uciśnięty lub potarty ciemnieje, brązowieje. Na trzonie słabo widoczna strefa pierścieniowa w postaci ciemniejszej obwódki, czasami zupełnie zanika.
Miąższ sprężysty, żółty, siarkowożółty, nie zmienia koloru po uszkodzeniu. W dole trzonu brązowy. Smak gorzki, nawet bardzo gorzki. Zapach raczej nieokreślony.
Gdzie spotkamy łysiczkę trującą?
Łysiczka trująca jest pospolitym grzybem. Rośnie od kwietnia do listopada w różnych typach lasów, na pniakach drzew liściastych, czasami iglastych. Rośnie w wiązkach, często bardzo okazałych i masowo.
Czy łysiczka trująca/maślanka wiązkowa to grzyb jadalny?
Już aktualna nazwa mówi nam, że to grzyb trujący. Zawiera toksyny bardzo podobne do tych jakie ma w sobie muchomor zielonawy (sromotnikowy). Choć można ją rozpoznać po gorzkim smaku to nie radzę brać do ust nawet kawałeczka bo można się poważnie zatruć.
źródło:
P. Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa 2007
B. Gumińska, W. Wojewoda “Grzyby i ich oznaczanie” 1988
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC 2006
Przez niewprawnych grzybiarzy łysiczki mogą być brane za opieńki ponieważ rosną w podobny sposób czyli w wiązkach, na pniach i pniakach.
Zobacz bliską krewniaczką łysiczki trującej - łysiczkę ceglastą
Kapelusz łysiczki trującej może dorastać do 6-8 (12) cm średnicy. Jest koloru żółtego, często na szczycie ceglasty, pomarańczowy lub brązowawy. Za młodu dzwonkowaty, łukowaty, z wiekiem rozpościera się. Na szczycie płaski garbek. Powierzchnia gładka, naga, sucha. U młodych osobników na brzegu resztki włókienkowatej osłonki tworzącej wzór stebnowania.
Jak widać na zdjęciach w okresach suszy kapelusz łysiczki promieniście pęka i ciemnieje brązowiejąc.
Hymenofor blaszkowaty. Blaszki gęste, różnej długości, przyrośnięte do trzonu albo zaokrąglone przy nim. Najpierw siarkowożółte a później żółtozielonawe, brudnozielonawe aż do oliwkowobrązowych i czarnofioletowych.
Trzon dorasta do 10 cm wysokości. Smukły, zwykle zwężający się ku podstawie, przeważnie nieco wygięty, łamliwy. W środku pusty, rurkowatyKoloru bladożółtego. Powierzchnia włókienkowata. Uciśnięty lub potarty ciemnieje, brązowieje. Na trzonie słabo widoczna strefa pierścieniowa w postaci ciemniejszej obwódki, czasami zupełnie zanika.
Miąższ sprężysty, żółty, siarkowożółty, nie zmienia koloru po uszkodzeniu. W dole trzonu brązowy. Smak gorzki, nawet bardzo gorzki. Zapach raczej nieokreślony.
Gdzie spotkamy łysiczkę trującą?
Łysiczka trująca jest pospolitym grzybem. Rośnie od kwietnia do listopada w różnych typach lasów, na pniakach drzew liściastych, czasami iglastych. Rośnie w wiązkach, często bardzo okazałych i masowo.
Czy łysiczka trująca/maślanka wiązkowa to grzyb jadalny?
Już aktualna nazwa mówi nam, że to grzyb trujący. Zawiera toksyny bardzo podobne do tych jakie ma w sobie muchomor zielonawy (sromotnikowy). Choć można ją rozpoznać po gorzkim smaku to nie radzę brać do ust nawet kawałeczka bo można się poważnie zatruć.
źródło:
P. Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa 2007
B. Gumińska, W. Wojewoda “Grzyby i ich oznaczanie” 1988
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC 2006
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.