Grzyby gatunkami. Maślak żółty, modrzewiowy
Maślak żółty Suillus grevillei nazywany jest maślakiem modrzewiowym, bo tworzy mikoryzę właśnie z modrzewiami. Tak samo jak borowiec dęty. Maślak żółty grzyb jadalny, tak samo jak inne maślaki. Przed przyrządzeniem powinno się jednak zdjąć skórkę z kapelusza.
Dlaczego powinno się obierać maślaki?
Znam już dość dużo gatunków grzybów, zarówno jadalnych jak i takich, których jeść nie wolno albo zjeść się nie dadzą. Ciągle poznaję nowe i uczę się czegoś nowego. Pomagają mi w tym spotkania z innymi grzybniętymi i wspólne wyprawy do lasu. W terenie nauka jest ciekawsza i wszystko łatwiej się przyswaja, ale warto mieć kilka atlasów by móc czerpać z nich wiedzę - czytać opisy i porównywać znalezione grzyby ze zdjęciami. Świat grzybów jest bardzo szeroki i ciekawy, ale zachęcam Was do własnych obserwacji i poznawania nowych gatunków.
Jak wygląda maślak żółty?
Kapelusz maślaka żółtego osiąga rozmiar 10-15 cm średnicy. Początkowo półkolisty, tępostożkowaty, z wiekiem płaskołukowaty, poduchowaty, czasami na środku tępy garbek. Skórka gładka, naga, po deszczu śluzowata i błyszcząca. Koloru żółtego, złocistego, pomarańczowego, pomarańczowobrązowawego, przy brzegach nieco jaśniejszego. Skórka ściągalna.
Hymenofor rurkowaty. Rurki przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające. U młodych osobników zakryte białawą osłonką. Początkowo złocistożółte, z wiekiem brudnożółte, oliwkowożółte. Łatwe do oddzielenia od miąższu kapelusza. Pory najpierw okrągłe, z wiekiem robią się kanciaste, koloru rurek.
Trzon maślana żółtego jest walcowaty, pałkowaty, u dołu tępo zaostrzony. W środku pełny. Na powierzchni śliski. Strefa pierścieniowa wąska, śluzowata. Nad nią trzon koloru żółtego, pod nią na żółtym tle rdzawe kosmki lub włókienka. Pierścień białawożółty, zanikający.
Miąższ soczysty, sprężysty, żółty. Z wiekiem robi się wodnisty i miękki. W trzonie włóknisty. Po przecięciu zmienia kolor nieco różowiejąc. Smak i zapach przyjemne.
Gdzie szukać maślaków żółtych?
Maślaki żółte wyrastają od czerwca do listopada. Pojawiają się w lasach iglastych i mieszanych, zawsze w pobliżu modrzewi. To gatunek dość częsty bo nie ma specjalnych wymagań.
Maślaki żółte to grzyby jadalne i bardzo smaczne. Przed gotowanie lepiej ściągnąć skórkę z kapelusza.
źródło:
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik”, KDC, Warszawa 2006
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Dlaczego powinno się obierać maślaki?
Znam już dość dużo gatunków grzybów, zarówno jadalnych jak i takich, których jeść nie wolno albo zjeść się nie dadzą. Ciągle poznaję nowe i uczę się czegoś nowego. Pomagają mi w tym spotkania z innymi grzybniętymi i wspólne wyprawy do lasu. W terenie nauka jest ciekawsza i wszystko łatwiej się przyswaja, ale warto mieć kilka atlasów by móc czerpać z nich wiedzę - czytać opisy i porównywać znalezione grzyby ze zdjęciami. Świat grzybów jest bardzo szeroki i ciekawy, ale zachęcam Was do własnych obserwacji i poznawania nowych gatunków.
Jak wygląda maślak żółty?
Kapelusz maślaka żółtego osiąga rozmiar 10-15 cm średnicy. Początkowo półkolisty, tępostożkowaty, z wiekiem płaskołukowaty, poduchowaty, czasami na środku tępy garbek. Skórka gładka, naga, po deszczu śluzowata i błyszcząca. Koloru żółtego, złocistego, pomarańczowego, pomarańczowobrązowawego, przy brzegach nieco jaśniejszego. Skórka ściągalna.
Hymenofor rurkowaty. Rurki przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające. U młodych osobników zakryte białawą osłonką. Początkowo złocistożółte, z wiekiem brudnożółte, oliwkowożółte. Łatwe do oddzielenia od miąższu kapelusza. Pory najpierw okrągłe, z wiekiem robią się kanciaste, koloru rurek.
Trzon maślana żółtego jest walcowaty, pałkowaty, u dołu tępo zaostrzony. W środku pełny. Na powierzchni śliski. Strefa pierścieniowa wąska, śluzowata. Nad nią trzon koloru żółtego, pod nią na żółtym tle rdzawe kosmki lub włókienka. Pierścień białawożółty, zanikający.
Miąższ soczysty, sprężysty, żółty. Z wiekiem robi się wodnisty i miękki. W trzonie włóknisty. Po przecięciu zmienia kolor nieco różowiejąc. Smak i zapach przyjemne.
Gdzie szukać maślaków żółtych?
Maślaki żółte wyrastają od czerwca do listopada. Pojawiają się w lasach iglastych i mieszanych, zawsze w pobliżu modrzewi. To gatunek dość częsty bo nie ma specjalnych wymagań.
Maślaki żółte to grzyby jadalne i bardzo smaczne. Przed gotowanie lepiej ściągnąć skórkę z kapelusza.
źródło:
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik”, KDC, Warszawa 2006
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Kiedyś miałam w ogrodzie ogromny modrzew i ... cały trawnik pełniutki żółtych kapeluszy. Niestety modrzew się złamał i maślaki się skończyły.
OdpowiedzUsuńPni Izo,jestem pod wrażeniem Pani ogromnej wiedzy na temat grzybów !!!! Chyba zrobię sobie domowy atlas na podstawie Pani postów a może....jakaś książka ? ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
a.
boże, a ja się tyle tego małego naomijałam w lesie i byłam przekonana, że to jakiś muchomor
OdpowiedzUsuńMaślaki są idealne do smażenia. Nadają fajną kleistą konsystencję. Ale nie znałam tylu różnych gatunków maślaków.
OdpowiedzUsuń