Nalewka truskawkowa z kwiatem bzu czarnego
Po nalewce truskawkowej z ubiegłego roku zostało tylko wspomnienie więc trzeba było nastawić następną porcję. Tym razem robię jej więcej i przy okazji jeszcze inną wersję. Postanowiłam do części truskawkówki dodać pachnących kwiatów czarnego bzu. Wyszło wspaniale! Nalewka ma piękny kolor, bo zapach możecie sobie tylko wyobrazić. Mam jednak mały problem z nazwą - to będzie truskawkówka z bzem czy bzianka z truskawkami?
W kuchni stoją teraz jeszcze inne słoje a w nich kwiaty lipowe. Część na przepyszną nalewkę lipową, część na syrop lipowy. Trochę wykorzystam ich też do nalewki malinowej, ale to dopiero kiedy malin na rynku będzie więcej i po niższej cenie. Wkrótce pojawią się też inne, letnie owoce więc mam zamiar nastawić jeszcze więcej domowych nalewek.
A Wy robicie jakieś domowe nalewki? Jaka jest Waszą ulubioną? Może podzielicie się ze mną przepisem?
Truskawkówka z kwiatami czarnego bzu
czas przygotowania: kilka/kilkanaście dni
składniki:
Jak zrobić nalewkę truskawkową z kwiatami bzu?
Z wody i cukru ugotowałam syrop. Ostudziłam. Cytryny dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, pokroiłam w plasterki. Baldachy kwiatów bzu, w pełni rozwinięte, ale białe, bez zażółceń, rozłożyłam na białej ściereczce i zostawiłam na 1-2 godziny. Przez ten czas powinny powychodzić z nich wszystkie żyjątka. Następnie poobrywałam same kwiatuszki starając się aby zostało przy nich jak najmniej zielonych łodyżek. Kwiaty wsypałam do dużego słoja, zalałam syropem. Dorzuciłam plasterki cytryny. Zakręciłam słój i odstawiłam na 2 doby.
Następnego dnia przygotowałam truskawki. Przebrałam je usuwając pogniecione czy nadpsute owoce. Opłukałam i osuszyłam. Usunęłam szypułki i poprzekrawałam na ćwiartki. Dorzuciłam do słoja z kwiatami w syropie. Wlałam też spirytus, wymieszałam zawartość. Zakręciłam słój i odstawiłam na kolejnych kilka dni.
Po mniej więcej tygodniu zlałam płyn ze słoja a owoce z kwiatami dokładnie wycisnęłam przez tetrową ściereczkę. Rozlałam nalewkę do butelek filtrując ją przez waciki umieszczone w lejku. Odstawiłam na przynajmniej miesiąc żeby nalewka dojrzała.
W kuchni stoją teraz jeszcze inne słoje a w nich kwiaty lipowe. Część na przepyszną nalewkę lipową, część na syrop lipowy. Trochę wykorzystam ich też do nalewki malinowej, ale to dopiero kiedy malin na rynku będzie więcej i po niższej cenie. Wkrótce pojawią się też inne, letnie owoce więc mam zamiar nastawić jeszcze więcej domowych nalewek.
A Wy robicie jakieś domowe nalewki? Jaka jest Waszą ulubioną? Może podzielicie się ze mną przepisem?
Truskawkówka z kwiatami czarnego bzu
czas przygotowania: kilka/kilkanaście dni
składniki:
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny
- 750 ml spirytusu 96 %
- 750 ml wody
- 500 g cukru
Jak zrobić nalewkę truskawkową z kwiatami bzu?
Z wody i cukru ugotowałam syrop. Ostudziłam. Cytryny dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, pokroiłam w plasterki. Baldachy kwiatów bzu, w pełni rozwinięte, ale białe, bez zażółceń, rozłożyłam na białej ściereczce i zostawiłam na 1-2 godziny. Przez ten czas powinny powychodzić z nich wszystkie żyjątka. Następnie poobrywałam same kwiatuszki starając się aby zostało przy nich jak najmniej zielonych łodyżek. Kwiaty wsypałam do dużego słoja, zalałam syropem. Dorzuciłam plasterki cytryny. Zakręciłam słój i odstawiłam na 2 doby.
Następnego dnia przygotowałam truskawki. Przebrałam je usuwając pogniecione czy nadpsute owoce. Opłukałam i osuszyłam. Usunęłam szypułki i poprzekrawałam na ćwiartki. Dorzuciłam do słoja z kwiatami w syropie. Wlałam też spirytus, wymieszałam zawartość. Zakręciłam słój i odstawiłam na kolejnych kilka dni.
Po mniej więcej tygodniu zlałam płyn ze słoja a owoce z kwiatami dokładnie wycisnęłam przez tetrową ściereczkę. Rozlałam nalewkę do butelek filtrując ją przez waciki umieszczone w lejku. Odstawiłam na przynajmniej miesiąc żeby nalewka dojrzała.
Hoho, Pyzę na profilu Grzybowo cytują. :)
OdpowiedzUsuńCo roku mam sporo malin z ogródka i robię właśnie taką nalewkę z malin.
OdpowiedzUsuńCzekam na maliny, ale te późniejsze bo są smaczniejsze, a poza tym teraz strasznie drogie
UsuńJa robiłem w tym roku rabarbarową z truskawkami - polecam
OdpowiedzUsuńpomyślę o takiej w przyszłym roku, dziękuję
UsuńRobimy nalewkę na samym rabarbarze, bazując na przepisie wziętym z https://gotujmy.pl/nalewka-rabarbarowa,przepisy-warzywa-przepis,251467.html
UsuńSzybka i pyszniutka. Naprawdę polecam.
jutro nastawiam truskawkę z rabarbarem, który dobrze przełamuje słodycz owoców
Usuń