Warstwowa sałatka gyros
Sałatka gyros to dużo warzyw, dobrze doprawione kąski kurczaka i sos. Wszystko w jednej, przeźroczystej misie - niby trochę oddzielnie a jednak razem. Barwnie, chrupiąco i pysznie! Sałatki gyros nie da się zrobić troszeczkę. Nawet przy dość niewielkich ilościach poszczególnych składników na koniec otrzymacie dużą miskę kolorowego dania.
Równie ładnie wygląda i doskonale smakuje sałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik, klik)
Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną. Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet o połowę!), dodać więcej lub nieco mniej kapusty. Moja sałatka niech będzie bazą, inspiracją, a Wy zróbcie swoją wersję, taką jaka będzie najbardziej smakowała Wam i waszym gościom.
Sałatka warstwowa warzywna z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa + czas chłodzenia
składniki:
Jak przygotować kurczaka do sałatki gyros?
Filet z kurczaka osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w kostkę, niezbyt dużą, w kawałeczki na jeden kęs. Przełożyłam do miski. Do doprawienia można użyć gotowej mieszanki "gyros" albo poszczególnych przypraw wchodzących w jej skład. Przyznam, że robię raz z gotową przyprawą, a innym razem doprawiam sama i teraz też tak zrobiłam. Ziarna kolendry i kminu utarłam w moździerzu na pył, wsypałam do kurczaka. Dodałam pozostałe sproszkowane przyprawy, ale bez soli. Wlałam olej i wymieszałam wszystko dokładnie. Naczynie szczelnie przykryłam i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie dosypałam sól, ponownie dokładnie wymieszałam. Używając gotowej przyprawy po prostu wsypcie ją do mięsa, wlejcie olej i nie dodawajcie już potem soli.
Połowę zamarynowanego kurczaka przełożyłam na mocno rozgrzaną dużą patelnię. Nie wlewałam oleju bo był już w marynacie. Obsmażyłam kawałeczki do zrumienienia ze wszystkich stron. Usmażone przełożyłam na talerz i tak samo obsmażyłam drugą partię. Mięso zostawiłam żeby przestygło.
Jak przygotować warzywa do sałatki gyros?
Surowe warzywa opłukałam, osuszyłam dokładnie i oczyściłam. Kapustę poszatkowałam w paski. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam na nieduże kawałeczki - może być kostka albo paseczki, jak wolicie. Pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Ogórki konserwowe pokroiłam w kostkę.
Jaki sos do sałatki gyros?
Do tej sałatki potrzebny jest sos. Można wykorzystać sam majonez i ketchup. Ale nie mieszamy ich razem i sos majonezowy robię nieco lżejszy. Po prostu niedużą część majonezu mieszam z jogurtem naturalnym i doprawiam do smaku. Sos jest dzięki temu mniej tłusty a wciąż bardzo smaczny. Ketchup też dodaje sałatce smaku - czy użyjecie łagodnego czy ostrego to już Wasz wybór. Ważne żeby był mocno pomidorowy a nie wodnisty.
Jak zrobić sałatkę gyros?
Kapusty pekińskiej w tej sałatce jest dość sporo. Gdybym wsypała ją tak po prostu mogłaby być nieco mdła. Dlatego też najpierw doprawiam ją odrobiną sosu czyli mieszanką oleju, soku cytrynowego, miodu, soli i pieprzu. Nie ma tego sosu dużo, ma tylko odrobinę zwilżyć sałatę. Po prostu mieszam składniki, wlewam do poszatkowanej kapusty i mieszam podrzucając kawałki w misce dwiema łyżkami żeby sos jak najdokładniej je pokrył. Tak doprawiona kapusta jest gotowa do sałatki.
Sałatkę gyros przygotowuję w szklanej, przeźroczystej misie - dzięki temu będzie widać jej kolorowe warstwy co wygląda bardzo apetycznie. Nie ma reguł co do układania warstw. Niektórzy na dno wrzucają kurczaka a potem po kolei wszystkie warzywa. Ja wolę mięso umieścić gdzieś pośrodku więc na dno wrzuciłam połowę kapusty, potem połowę kukurydzy i żółtej papryki, połowę ogórków i cebulę. Tę warstwę posmarowałam 1/2 sosu majonezowego. Dopiero na to wsypałam kawałki kurczaka i polałam je ketchupem, a następnie wrzuciłam resztę żółtych warzyw, ogórków, czerwoną paprykę i pomidorki. Znowu posmarowałam sosem majonezowym i przykryłam całość pozostałą częścią kapusty. Wierzch posypałam podprażonymi ziarenkami czarnego sezamu i listkami natki pietruszki. Dla smaku i żeby sałatka ładniej się prezentowała.
Sałatkę odstawiłam na godzinkę do lodówki, ale nie powinna stać zbyt długo przed planowanym podaniem.
Układanie warstw sałatki nie jest konieczne. Można wszystkie składniki połączyć razem od razu i tak podać bo smak będzie taki sam, ale warstwowo sałatka prezentuje się o wiele lepiej.
Równie ładnie wygląda i doskonale smakuje sałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik, klik)
Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną. Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet o połowę!), dodać więcej lub nieco mniej kapusty. Moja sałatka niech będzie bazą, inspiracją, a Wy zróbcie swoją wersję, taką jaka będzie najbardziej smakowała Wam i waszym gościom.
Sałatka warstwowa warzywna z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa + czas chłodzenia
składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500g)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 torebeczka przyprawy Gyros
- *ew. zamiennie - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego z kozieradką
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
- 1 czubata łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 200-250g kapusty pekińskiej
- 200g kukurydzy konserwowej
- 1/2 strąka papryki czerwonej (ok. 70g)
- 1/2 strąka papryki żółtej (ok. 70g)
- 200-250g ogórków konserwowych
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- SOS - kilka łyżeczek ulubionego ketchupu (ok. 80g)
- 50g majonezu
- 100g jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- do doprawienia kapusty - 3 łyżeczki oleju roślinnego
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- dodatkowo: 1 łyżka ziaren sezamu (białego lub czarnego)
- garstka liści natki pietruszki
Jak przygotować kurczaka do sałatki gyros?
Filet z kurczaka osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w kostkę, niezbyt dużą, w kawałeczki na jeden kęs. Przełożyłam do miski. Do doprawienia można użyć gotowej mieszanki "gyros" albo poszczególnych przypraw wchodzących w jej skład. Przyznam, że robię raz z gotową przyprawą, a innym razem doprawiam sama i teraz też tak zrobiłam. Ziarna kolendry i kminu utarłam w moździerzu na pył, wsypałam do kurczaka. Dodałam pozostałe sproszkowane przyprawy, ale bez soli. Wlałam olej i wymieszałam wszystko dokładnie. Naczynie szczelnie przykryłam i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie dosypałam sól, ponownie dokładnie wymieszałam. Używając gotowej przyprawy po prostu wsypcie ją do mięsa, wlejcie olej i nie dodawajcie już potem soli.
Połowę zamarynowanego kurczaka przełożyłam na mocno rozgrzaną dużą patelnię. Nie wlewałam oleju bo był już w marynacie. Obsmażyłam kawałeczki do zrumienienia ze wszystkich stron. Usmażone przełożyłam na talerz i tak samo obsmażyłam drugą partię. Mięso zostawiłam żeby przestygło.
Jak przygotować warzywa do sałatki gyros?
Surowe warzywa opłukałam, osuszyłam dokładnie i oczyściłam. Kapustę poszatkowałam w paski. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam na nieduże kawałeczki - może być kostka albo paseczki, jak wolicie. Pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Ogórki konserwowe pokroiłam w kostkę.
Jaki sos do sałatki gyros?
Do tej sałatki potrzebny jest sos. Można wykorzystać sam majonez i ketchup. Ale nie mieszamy ich razem i sos majonezowy robię nieco lżejszy. Po prostu niedużą część majonezu mieszam z jogurtem naturalnym i doprawiam do smaku. Sos jest dzięki temu mniej tłusty a wciąż bardzo smaczny. Ketchup też dodaje sałatce smaku - czy użyjecie łagodnego czy ostrego to już Wasz wybór. Ważne żeby był mocno pomidorowy a nie wodnisty.
Jak zrobić sałatkę gyros?
Kapusty pekińskiej w tej sałatce jest dość sporo. Gdybym wsypała ją tak po prostu mogłaby być nieco mdła. Dlatego też najpierw doprawiam ją odrobiną sosu czyli mieszanką oleju, soku cytrynowego, miodu, soli i pieprzu. Nie ma tego sosu dużo, ma tylko odrobinę zwilżyć sałatę. Po prostu mieszam składniki, wlewam do poszatkowanej kapusty i mieszam podrzucając kawałki w misce dwiema łyżkami żeby sos jak najdokładniej je pokrył. Tak doprawiona kapusta jest gotowa do sałatki.
Sałatkę gyros przygotowuję w szklanej, przeźroczystej misie - dzięki temu będzie widać jej kolorowe warstwy co wygląda bardzo apetycznie. Nie ma reguł co do układania warstw. Niektórzy na dno wrzucają kurczaka a potem po kolei wszystkie warzywa. Ja wolę mięso umieścić gdzieś pośrodku więc na dno wrzuciłam połowę kapusty, potem połowę kukurydzy i żółtej papryki, połowę ogórków i cebulę. Tę warstwę posmarowałam 1/2 sosu majonezowego. Dopiero na to wsypałam kawałki kurczaka i polałam je ketchupem, a następnie wrzuciłam resztę żółtych warzyw, ogórków, czerwoną paprykę i pomidorki. Znowu posmarowałam sosem majonezowym i przykryłam całość pozostałą częścią kapusty. Wierzch posypałam podprażonymi ziarenkami czarnego sezamu i listkami natki pietruszki. Dla smaku i żeby sałatka ładniej się prezentowała.
Sałatkę odstawiłam na godzinkę do lodówki, ale nie powinna stać zbyt długo przed planowanym podaniem.
Układanie warstw sałatki nie jest konieczne. Można wszystkie składniki połączyć razem od razu i tak podać bo smak będzie taki sam, ale warstwowo sałatka prezentuje się o wiele lepiej.
Bardzo fajny blog i bardzo atrakcyjna sałatka! Sprawdza się na każdej imprezie.
OdpowiedzUsuńJa, Pani Izo, dodaję jeszcze czosnku do już wymieszanego sosu majonezowo-jogurtowo-ketchupowego. Dla podkręcenia smaku:-)
Jak najbardziej można doprawić sos czosnkiem jeśli się lubi 😊
UsuńBardzo proszę o pomoc. Moja córka (klasa 5), jedzie na 3 dniową wycieczkę (2 godziny drogi autokarem od domu). Mamy przygotować sałatki i ciasta. Jaką sałatkę mogę przygotować by wytrzymała tę podróż i potem w lodówce do wieczora? Będę wdzięczna za wskazówki.
OdpowiedzUsuńta gyros nadaje się na taki wujazd
Usuń