Schab z kiełbaskami pieczony w kapuście. Kilka słów o próżniowym pakowaniu żywności
Dzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego!
Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny schab, ale też łatwiej mi dbać codziennie o to, żeby jedzenie dłużej zachowywało świeżość i nie marnowało się. Świeżość mam pod kontrolą.
Mogę m.in. naszykować porcje warzyw na zupę, na cały tydzień. Zapakowane próżniowo nie obeschną, nie zmienią koloru i nie stracą świeżości przez kilka dni. Mogę zapakować mięso, wędlinę czy ser w wygodnych do jednorazowego zużycia kawałkach. Mogę bezpiecznie zapakować grzyby mrożone lub suszone, nie obawiając się, że będą chłonąć wilgoć lub zapachy innych produktów. A to tylko początek listy do czego można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa.
Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver®
Dlaczego jedzenie w zwykłym pojemniku czy torebce psuje się szybko?
Tlen i wilgoć to doskonałe warunki do szybkiego namnażania wielu szczepów groźnych bakterii. Nawet po krótkim czasie jedzenie w opakowaniu z powietrzem traci zapach i dużo smaku. Zaczyna się po prostu psuć. Usunięcie powietrza z opakowania powoduje, że można jedzenie przechować znacznie dłużej.
Dlaczego warto pakować próżniowo?
Jedzenie zapakowane próżniowo:
- nie obsycha ani nie chłonie wilgoci więc dłużej zachowuje świeżość
- brak powietrza nie pozwala rozwijać się wielu bakteriom
- jedzenie nie traci wartości odżywczych, smaku ani zapachu
- produkty zapakowane próżniowo nie pochłaniają innych zapachów z zewnątrz ani nie wydzielają swoje na zewnątrz
- można pakować próżniowo każdy rodzaj żywności
Kupiłeś zbyt wiele świeżych produktów? Ugotowałeś zbyt dużo?
Pewnie martwisz się, że nadmiar jedzenia się zmarnuje? Jest sposób żeby temu zapobiec! Pakowanie próżniowe żywności pomaga przedłużyć jej świeżość, a także redukować ilości wyrzucanego jedzenia. Ułatwia życie i pozwala oszczędzać czas. Podziel mięso, warzywa czy ser na porcje potrzebne do przygotowania jednego posiłku i zapakuj je próżniowo w oddzielne pojemniki lub torebki foliowe. Mięso możesz od razu doprawić, a warzywa obrać i pokroić. Żywność w takich próżniowych opakowaniach można przechowywać nawet kilka razy dłużej niż tę zapakowaną w zwykłą torebkę lub zwykły pojemnik. Można też mrozić jedzenie zapakowane próżniowo.
Pakowanie próżniowe przydaje się też podczas przygotowywania mięs i innych produktów do pieczenia, w piekarniku czy na grillu. Zamarynowane mięso lub oczyszczone i pokrojone warzywa, zapakowane próżniowo, szybciej i lepiej przejdą aromatem przypraw. Tak spakowane można tez bezpiecznie przechować w lodówce lub zabrać na działkę, nie obawiając się, że w drodze coś wycieknie. Czasami ciężko obliczyć ile porcji wykorzystamy więc można ich zrobić więcej, a potem otwierać stopniowo, wedle potrzeb.
Jakie urządzenia do pakowania próżniowego wybrać?
Śmiało mogę polecić urządzenia i akcesoria do pakowania próżniowego FoodSaver® . W skład systemu wchodzi kilka modeli zgrzewarek, rękawy foliowe, torebki foliowe do pakowania próżniowego oraz pojemniki do przechowywania żywności. Każdy może wybrać coś co będzie mu najbardziej odpowiadać. Sprzęt jest wykonany estetycznie i jednocześnie solidnie. Może służyć i ułatwiać życie przez długi czas.
Pojemniki FoodSaver® do próżniowego przechowywania są oczywiście kompatybilne ze zgrzewarką i wszystkim innymi akcesoriami systemu. Występują w kilku rozmiarach. Są wykonane z bezbarwnego, przeźroczystego Tritanu®, wolnego od BPA czyli bezpiecznie można w nich przechowywać żywność wszelkiego rodzaju. Pojemniki są odporne na zarysowania czy pęknięcia, nie chłoną zapachów, nie przebarwiają się. Można je myć w zmywarce, a także używać w kuchence mikrofalowej. W większych przechowacie dania obiadowe, duże porcje sałatek dla całej rodziny, świeżą zieleninę czy porcje ciast. W najmniejszym możecie zabrać do pracy owsiankę na drugie śniadanie. Pojemniki FoodSaver są tak zaprojektowane, że można je bezpiecznie ustawiać jeden na drugim, w lodówce lub szafce.
Rękawy i torebki foliowe FoodSaver® są wykonane z folii wolnej od BPA. To folia do zadań specjalnych. Składa się z wielu warstw, jest trwała i wytrzymała. Można w nią bezpiecznie pakować żywność. Można w niej mrozić jedzenie, a potem rozmrażać je, bez wyjmowania z opakowania, w mikrofali lub gotując w wodzie.
Czy system pakowania próżniowego FoodSaver® jest potrzebny w domu?
Zgrzewarka FoodSaver® FFS016x jaką mam jest łatwa i wygodna w obsłudze. Zgrzewanie czy odsysanie powietrza trwa dosłownie chwilę. To system, który pozwala mi lepiej wykorzystywać produkty żywnościowe, zminimalizować wyrzucanie jedzenia poprzez przedłużanie ich trwałości. Po użyciu można zgrzewarkę ustawić na boku, dzięki czemu zajmuje naprawdę niewiele miejsca, jednocześnie będąc pod ręką. Zgrzewarka ma wbudowany schowek na rolkę specjalnego rękawa foliowego, z gilotyną do ucinania, co jest bardzo praktyczne.
Tej zgrzewarki można używać nie tylko w komplecie z oryginalną folią. Co prawda nie polecam odsysania powietrza z innego rodzaju opakowania foliowego niż oryginalny, ale można zamknąć poprzez zgrzanie nawet zwykłe torebki śniadaniowe żeby zawartość nie zawilgotniała/nie wysychała. W tym urządzeniu można zgrzać ponownie torbę chipsów czy orzeszków, które otworzyliśmy i nie zjedliśmy do końca. Pozostaną świeże i będzie można po nie sięgnąć za kilka dni czy nawet tygodni. Można zgrzewać napoczęte opakowania foliowe kasz, makaronów, mrożonek, a także ogólnie dostępne woreczki na mrożonki.
Co można pakować próżniowo?
W folię czy pojemniki FoodSaver® można pakować każdy rodzaj żywności. Mięso, wędliny, ryby, sery, warzywa, owoce, orzechy, przyprawy suche, suszone grzyby, kawę ziarnistą i mieloną, herbatę, ciasta, jedzenie gotowane lub pieczone itp. Produkty delikatne i miękkie lepiej przechowywać w pojemnikach, twardsze, o trwalszych kształtach, w folii. Produkty do zamrożenia, szczególnie miękkie owoce, najlepiej najpierw zamrozić luźno na tacce i dopiero kiedy stwardnieją zamknąć próżniowo w torebce. Można też spakować próżniowo rzadko używaną srebrną biżuterię czy rodowe sztućce - nie będą zmieniać koloru. Można nawet zapakować w ten sposób stare dokumenty żeby zabezpieczyć je przed zniszczeniem.
A teraz czas na przepis na pyszny schab. Taki obiad możecie przygotować na Wielkanoc. Ja podaję go na gorąco, ale możecie upiec więcej mięsa i część zjeść na zimno, do kanapek.
Schab nadziewany kiełbaskami, pieczony w kapuście
czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania mięsa + 2 godziny pieczenia
składniki:
Jak przygotować schab do pieczenia?
Kawałek schabu do tego przepisu powinien być raczej szeroki i krótki. Idealnie byłoby gdyby miał długość taką samą jak kiełbaski.
Mięso osuszyłam. Ostrym, długim nożem zrobiłam kilka nacięć przez środek kawałka tworząc długie otwory. W otwory wepchnęłam kiełbaski. Można je wcześniej zamrozić żeby były sztywniejsze. Przyprawy suche wymieszałam w miseczce z sosem sojowym i olejem. Mieszanką posmarowałam schab. Mięso przełożyłam do torebki foliowej FoodSaver®. Opakowanie zamknęłam przy pomocy zgrzewarki, odsysając powietrze. Dzięki temu schab zamarynuje się dokładniej. Opakowanie odłożyłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ale może tak poleżeć nawet kilka dni i nic złego się nie stanie.
Jak upiec schab w kapuście?
Na dno naczynia żaroodpornego włożyłam kapustę kiszoną. Użyłam takiej kiszonej w domu, cienko szatkowanej. Cebule obrałam, pokroiłam w piórka. Na patelni rozpuściłam smalec. Wrzuciłam cebulę i smażyłam aż zaczęła się rumienić. Dodałam przyprawy, miód i wodę. Zawartość patelni przełożyłam na kapustę i lekko przemieszałam.
Zamarynowane mięso wyjęłam z opakowania. Osuszyłam delikatnie. Obsmażyłam na gorącej patelni żeby zrumienić je mocno ze wszystkich stron i zamknąć pory mięsa. Przełożyłam schab do naczynia, na kapustę. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny. Pieczony schab w kapuście podałam z zielonymi kluseczkami. Zjedliśmy pyszny, rodzinny obiad.
Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny schab, ale też łatwiej mi dbać codziennie o to, żeby jedzenie dłużej zachowywało świeżość i nie marnowało się. Świeżość mam pod kontrolą.
Mogę m.in. naszykować porcje warzyw na zupę, na cały tydzień. Zapakowane próżniowo nie obeschną, nie zmienią koloru i nie stracą świeżości przez kilka dni. Mogę zapakować mięso, wędlinę czy ser w wygodnych do jednorazowego zużycia kawałkach. Mogę bezpiecznie zapakować grzyby mrożone lub suszone, nie obawiając się, że będą chłonąć wilgoć lub zapachy innych produktów. A to tylko początek listy do czego można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa.
Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver®
Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą i podany z zielonymi kluseczkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad |
Dlaczego jedzenie w zwykłym pojemniku czy torebce psuje się szybko?
Tlen i wilgoć to doskonałe warunki do szybkiego namnażania wielu szczepów groźnych bakterii. Nawet po krótkim czasie jedzenie w opakowaniu z powietrzem traci zapach i dużo smaku. Zaczyna się po prostu psuć. Usunięcie powietrza z opakowania powoduje, że można jedzenie przechować znacznie dłużej.
Dlaczego warto pakować próżniowo?
Jedzenie zapakowane próżniowo:
- nie obsycha ani nie chłonie wilgoci więc dłużej zachowuje świeżość
- brak powietrza nie pozwala rozwijać się wielu bakteriom
- jedzenie nie traci wartości odżywczych, smaku ani zapachu
- produkty zapakowane próżniowo nie pochłaniają innych zapachów z zewnątrz ani nie wydzielają swoje na zewnątrz
- można pakować próżniowo każdy rodzaj żywności
Zapakować próżniowo można każdy produkt spożywczy |
Kupiłeś zbyt wiele świeżych produktów? Ugotowałeś zbyt dużo?
Pewnie martwisz się, że nadmiar jedzenia się zmarnuje? Jest sposób żeby temu zapobiec! Pakowanie próżniowe żywności pomaga przedłużyć jej świeżość, a także redukować ilości wyrzucanego jedzenia. Ułatwia życie i pozwala oszczędzać czas. Podziel mięso, warzywa czy ser na porcje potrzebne do przygotowania jednego posiłku i zapakuj je próżniowo w oddzielne pojemniki lub torebki foliowe. Mięso możesz od razu doprawić, a warzywa obrać i pokroić. Żywność w takich próżniowych opakowaniach można przechowywać nawet kilka razy dłużej niż tę zapakowaną w zwykłą torebkę lub zwykły pojemnik. Można też mrozić jedzenie zapakowane próżniowo.
Pakowanie próżniowe przydaje się też podczas przygotowywania mięs i innych produktów do pieczenia, w piekarniku czy na grillu. Zamarynowane mięso lub oczyszczone i pokrojone warzywa, zapakowane próżniowo, szybciej i lepiej przejdą aromatem przypraw. Tak spakowane można tez bezpiecznie przechować w lodówce lub zabrać na działkę, nie obawiając się, że w drodze coś wycieknie. Czasami ciężko obliczyć ile porcji wykorzystamy więc można ich zrobić więcej, a potem otwierać stopniowo, wedle potrzeb.
Urządzenia FoodSaver są estetycznie i solidnie wykonane |
W środku zgrzewarki jest miejsce na rolkę rękawa foliowego do pakowania żywności i praktyczna gilotyna do ucięcia potrzebnego kawałka |
Jakie urządzenia do pakowania próżniowego wybrać?
Śmiało mogę polecić urządzenia i akcesoria do pakowania próżniowego FoodSaver® . W skład systemu wchodzi kilka modeli zgrzewarek, rękawy foliowe, torebki foliowe do pakowania próżniowego oraz pojemniki do przechowywania żywności. Każdy może wybrać coś co będzie mu najbardziej odpowiadać. Sprzęt jest wykonany estetycznie i jednocześnie solidnie. Może służyć i ułatwiać życie przez długi czas.
Pojemniki FoodSaver® do próżniowego przechowywania są oczywiście kompatybilne ze zgrzewarką i wszystkim innymi akcesoriami systemu. Występują w kilku rozmiarach. Są wykonane z bezbarwnego, przeźroczystego Tritanu®, wolnego od BPA czyli bezpiecznie można w nich przechowywać żywność wszelkiego rodzaju. Pojemniki są odporne na zarysowania czy pęknięcia, nie chłoną zapachów, nie przebarwiają się. Można je myć w zmywarce, a także używać w kuchence mikrofalowej. W większych przechowacie dania obiadowe, duże porcje sałatek dla całej rodziny, świeżą zieleninę czy porcje ciast. W najmniejszym możecie zabrać do pracy owsiankę na drugie śniadanie. Pojemniki FoodSaver są tak zaprojektowane, że można je bezpiecznie ustawiać jeden na drugim, w lodówce lub szafce.
Odessanie powietrza z pojemnika do przechowywania próżniowego trwa zaledwie kilka/kilkanaście sekund, a przedłuży to trwałość jedzenia o przynajmniej kilka dni |
Rękawy i torebki foliowe FoodSaver® są wykonane z folii wolnej od BPA. To folia do zadań specjalnych. Składa się z wielu warstw, jest trwała i wytrzymała. Można w nią bezpiecznie pakować żywność. Można w niej mrozić jedzenie, a potem rozmrażać je, bez wyjmowania z opakowania, w mikrofali lub gotując w wodzie.
Czy system pakowania próżniowego FoodSaver® jest potrzebny w domu?
Zgrzewarka FoodSaver® FFS016x jaką mam jest łatwa i wygodna w obsłudze. Zgrzewanie czy odsysanie powietrza trwa dosłownie chwilę. To system, który pozwala mi lepiej wykorzystywać produkty żywnościowe, zminimalizować wyrzucanie jedzenia poprzez przedłużanie ich trwałości. Po użyciu można zgrzewarkę ustawić na boku, dzięki czemu zajmuje naprawdę niewiele miejsca, jednocześnie będąc pod ręką. Zgrzewarka ma wbudowany schowek na rolkę specjalnego rękawa foliowego, z gilotyną do ucinania, co jest bardzo praktyczne.
Tej zgrzewarki można używać nie tylko w komplecie z oryginalną folią. Co prawda nie polecam odsysania powietrza z innego rodzaju opakowania foliowego niż oryginalny, ale można zamknąć poprzez zgrzanie nawet zwykłe torebki śniadaniowe żeby zawartość nie zawilgotniała/nie wysychała. W tym urządzeniu można zgrzać ponownie torbę chipsów czy orzeszków, które otworzyliśmy i nie zjedliśmy do końca. Pozostaną świeże i będzie można po nie sięgnąć za kilka dni czy nawet tygodni. Można zgrzewać napoczęte opakowania foliowe kasz, makaronów, mrożonek, a także ogólnie dostępne woreczki na mrożonki.
Zgrzewarkę można wykorzystać do zamykania, nawet powtórnego, różnych torebek foliowych z produktami spożywczymi |
Co można pakować próżniowo?
W folię czy pojemniki FoodSaver® można pakować każdy rodzaj żywności. Mięso, wędliny, ryby, sery, warzywa, owoce, orzechy, przyprawy suche, suszone grzyby, kawę ziarnistą i mieloną, herbatę, ciasta, jedzenie gotowane lub pieczone itp. Produkty delikatne i miękkie lepiej przechowywać w pojemnikach, twardsze, o trwalszych kształtach, w folii. Produkty do zamrożenia, szczególnie miękkie owoce, najlepiej najpierw zamrozić luźno na tacce i dopiero kiedy stwardnieją zamknąć próżniowo w torebce. Można też spakować próżniowo rzadko używaną srebrną biżuterię czy rodowe sztućce - nie będą zmieniać koloru. Można nawet zapakować w ten sposób stare dokumenty żeby zabezpieczyć je przed zniszczeniem.
Schab upieczony z kapusta podaję z zielonymi, pysznymi kopytkami |
A teraz czas na przepis na pyszny schab. Taki obiad możecie przygotować na Wielkanoc. Ja podaję go na gorąco, ale możecie upiec więcej mięsa i część zjeść na zimno, do kanapek.
Schab nadziewany kiełbaskami, pieczony w kapuście
czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania mięsa + 2 godziny pieczenia
składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego b/k
- 5-6 cienkich kiełbasek białych, parzonych
- MARYNATA - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju
- KAPUSTA - ok. 1 kg kapusty kiszonej z żurawiną albo zwykłej
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu gęsiego (może być smalec wieprzowy lub olej roślinny)
- 2-3 łyżki miodu naturalnego
- 100 ml wody
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przed faszerowaniem dobrze jest kiełbaski zamrozić - będą sztywniejsze i to ułatwi włożenie ich w mięso |
Jak przygotować schab do pieczenia?
Kawałek schabu do tego przepisu powinien być raczej szeroki i krótki. Idealnie byłoby gdyby miał długość taką samą jak kiełbaski.
Mięso osuszyłam. Ostrym, długim nożem zrobiłam kilka nacięć przez środek kawałka tworząc długie otwory. W otwory wepchnęłam kiełbaski. Można je wcześniej zamrozić żeby były sztywniejsze. Przyprawy suche wymieszałam w miseczce z sosem sojowym i olejem. Mieszanką posmarowałam schab. Mięso przełożyłam do torebki foliowej FoodSaver®. Opakowanie zamknęłam przy pomocy zgrzewarki, odsysając powietrze. Dzięki temu schab zamarynuje się dokładniej. Opakowanie odłożyłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ale może tak poleżeć nawet kilka dni i nic złego się nie stanie.
Schab zamarynowany, zapakowany próżniowo, szybciej i lepiej przejdzie aromatem przypraw |
Jak upiec schab w kapuście?
Na dno naczynia żaroodpornego włożyłam kapustę kiszoną. Użyłam takiej kiszonej w domu, cienko szatkowanej. Cebule obrałam, pokroiłam w piórka. Na patelni rozpuściłam smalec. Wrzuciłam cebulę i smażyłam aż zaczęła się rumienić. Dodałam przyprawy, miód i wodę. Zawartość patelni przełożyłam na kapustę i lekko przemieszałam.
Zamarynowane mięso wyjęłam z opakowania. Osuszyłam delikatnie. Obsmażyłam na gorącej patelni żeby zrumienić je mocno ze wszystkich stron i zamknąć pory mięsa. Przełożyłam schab do naczynia, na kapustę. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny. Pieczony schab w kapuście podałam z zielonymi kluseczkami. Zjedliśmy pyszny, rodzinny obiad.
Takie danie będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole |
Pomysłowe:) Schab bywa suchy po upieczeniu ale z takimi kiełbaskami w środku chyba mu to nie grozi:)
OdpowiedzUsuńNie grozi na pewno. Posłanko z kapusty też pozwala nie wyschnąć mięsu.
Usuń