Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Taką miałam ochotę na sernik, że po prostu musiałam go upiec. Kremowy, z kawałeczkami słodkich gruszek, w pełni zaspokoił tę zachciankę. Sernik jest ciastem, które zawsze lubiłam, a domownicy na szczęście podzielają moje upodobania.
Sernik to taki prosty deser. Składniki na masę serową wystarczy po prostu ze sobą wymieszać. Nic nie trzeba ubijać i wręcz jest to niewskazane. Napowietrzona przez ubicie masa serowa wyrośnie podczas pieczenia, ale stygnąc opadnie. Jeśli jej nie ubijemy sernik pozostanie płaski i równy.
Niektórzy mówię, że sernik to nie ciasto, ale to nie ma żadnego znaczenia. Jeśli tylko jest pyszny, słodki i puszysty to będzie smakował każdemu łasuchowi. Mój taki właśnie jest.
Mały serniczek z gruszkami
czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia + czas chłodzenia
składniki na sernik śr. 16cm:
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika?
Ciastka połamałam i włożyłam do pojemnika malaksera. Zmiksowałam na proszek. Masło roztopiłam. Jeszcze ciepłe wlałam do ciasteczek i dosypałam kakao. Zmiksowałam ponownie żeby składniki się połączyły tworząc jakby mokry piasek. Masę przesypałam do tortownicy śr. 16 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiekałam spód przez 10 minut.
Jak przygotować gruszki do sernika?
Gruszki obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kosteczkę. Do rondelka wyspałam cukier i podgrzewałam go aż zaczął się topić i zmieniać kolor. Wrzuciłam gruszki i wlałam sok z cytryny. Smażyłam na małym ogniu aż owoce zmiękły i zrobiły się szkliste, a płyn prawie całkowicie odparował. Smażone owoce podzieliłam na 2, mniej więcej równe części. Jedną dodałam do masy serowej, do drugiej dosypałam galaretkę z proszku i mieszałam aż się rozpuściła.
Jak przygotować ser do sernika?
Wszystkie składniki masy serowej przełożyłam do miski. Mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach i tylko tyle żeby wszystko się połączyło w gładki krem. Nie ubijałam żeby nie napowietrzyć masy. Dodałam połowę smażonych gruszek. Wymieszałam i przelałam do tortownicy na podpieczony spód.
Jak zrobić sernik z gruszkami?
Po wlaniu masy serowej do tortownicy formę owinęłam dokładnie podwójną warstwą folii spożywczej. Umieściłam w większym, niewysokim naczyniu żaroodpornym i wlałam w nie gorącą wodę - tyle żeby sięgała nie wyżej niż do 3/4 wysokości tortownicy. Wszystko razem ostrożnie przeniosłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Sernik piekłam ok. 1 godziny. Jest gotowy kiedy się zetnie, ale po poruszeniu tortownicą masa trzęsie się jeszcze jak galareta.
Po upieczeniu zostawiłam sernik w piekarniku na pół godziny, a następnie wyjęłam z pieca i odstawiłam do całkowitego ostudzenia. Na wierzch wyłożyłam drugą część lekko podgrzanych smażonych owoców. Schłodziłam przez noc w lodowce.
Przed podaniem udekorowałam wierzch rozetkami z bitej śmietany.
Smacznego!
Sernik to taki prosty deser. Składniki na masę serową wystarczy po prostu ze sobą wymieszać. Nic nie trzeba ubijać i wręcz jest to niewskazane. Napowietrzona przez ubicie masa serowa wyrośnie podczas pieczenia, ale stygnąc opadnie. Jeśli jej nie ubijemy sernik pozostanie płaski i równy.
Niektórzy mówię, że sernik to nie ciasto, ale to nie ma żadnego znaczenia. Jeśli tylko jest pyszny, słodki i puszysty to będzie smakował każdemu łasuchowi. Mój taki właśnie jest.
sernik z karmelizowanymi gruszkami jest cudowny w smaku |
Mały serniczek z gruszkami
czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia + czas chłodzenia
składniki na sernik śr. 16cm:
- SPÓD - 120 g kruchych ciastek maślanych typu petit buerre
- 50 g masła
- 10 g kakao naturalnego
- MASA SEROWA - 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 100 g śmietany 18%
- 80 g drobnego cukru
- 3 średnie jajka
- 20 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- OWOCE - 2 większe gruszki (400 g po obraniu)
- 80 g cukru trzcinowego demerara
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 płaska łyżeczka galaretki cytrynowej w proszku
- dodatkowo - 1/2 szkl. bitej śmietany
sernik trzeba dobrze schłodzić przez podaniem |
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika?
Ciastka połamałam i włożyłam do pojemnika malaksera. Zmiksowałam na proszek. Masło roztopiłam. Jeszcze ciepłe wlałam do ciasteczek i dosypałam kakao. Zmiksowałam ponownie żeby składniki się połączyły tworząc jakby mokry piasek. Masę przesypałam do tortownicy śr. 16 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiekałam spód przez 10 minut.
żeby sernik był równy masy serowej nie wolno ubijać ani dodawać ubitej piany z białek |
Jak przygotować gruszki do sernika?
Gruszki obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kosteczkę. Do rondelka wyspałam cukier i podgrzewałam go aż zaczął się topić i zmieniać kolor. Wrzuciłam gruszki i wlałam sok z cytryny. Smażyłam na małym ogniu aż owoce zmiękły i zrobiły się szkliste, a płyn prawie całkowicie odparował. Smażone owoce podzieliłam na 2, mniej więcej równe części. Jedną dodałam do masy serowej, do drugiej dosypałam galaretkę z proszku i mieszałam aż się rozpuściła.
kto się skusi na kawałek sernika z gruszkami/ |
Jak przygotować ser do sernika?
Wszystkie składniki masy serowej przełożyłam do miski. Mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach i tylko tyle żeby wszystko się połączyło w gładki krem. Nie ubijałam żeby nie napowietrzyć masy. Dodałam połowę smażonych gruszek. Wymieszałam i przelałam do tortownicy na podpieczony spód.
Jak zrobić sernik z gruszkami?
Po wlaniu masy serowej do tortownicy formę owinęłam dokładnie podwójną warstwą folii spożywczej. Umieściłam w większym, niewysokim naczyniu żaroodpornym i wlałam w nie gorącą wodę - tyle żeby sięgała nie wyżej niż do 3/4 wysokości tortownicy. Wszystko razem ostrożnie przeniosłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Sernik piekłam ok. 1 godziny. Jest gotowy kiedy się zetnie, ale po poruszeniu tortownicą masa trzęsie się jeszcze jak galareta.
Po upieczeniu zostawiłam sernik w piekarniku na pół godziny, a następnie wyjęłam z pieca i odstawiłam do całkowitego ostudzenia. Na wierzch wyłożyłam drugą część lekko podgrzanych smażonych owoców. Schłodziłam przez noc w lodowce.
Przed podaniem udekorowałam wierzch rozetkami z bitej śmietany.
Smacznego!
Podoba mi się Twoja propozycja :-)
OdpowiedzUsuńTo pyszne sernik, koniecznie muszę to znowu upiec 😊
UsuńKolejny przepis z tej stronki ląduje w moim notesie z przepisami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować
UsuńNa jak dużą tortownice jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńna taką jak napisałam 2 razy w przepisie
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńNie mam mąki kukurydzianej:-((. Czy mogę tradycyjnie dodać mąkę ziemniaczaną albo budyń?
Pozdrowienia z Bydgoszczy:-)
jak najbardziej
UsuńDziękuję bardzo - zawsze można na Panią liczyć! Sernik na powitanie po tygodniowej nieobecności Prawdziwego Sernikożercy:-)
OdpowiedzUsuńPani Izo, czy zamiast łyżeczki galaretki , może być żelatyna lub agar? W jakiej wówczas ilości? Dobrze rozumiem, że ta folia spożywcza piecze się wrazem w piekarniku osłaniając sernik? Dziękuję
OdpowiedzUsuńmoże być żelatyna 1 mała łyżeczka, z agarem mam małe doświadczenie, folia osłabia formę żeby nie dostała się do środka wodą i muszę poprawić bo powinna to być raczej gol7a aluminiowa
UsuńDziękuję za odpowiedź. Jeszcze tylko dopytam, ten ser to taki np. w wiaderku?
OdpowiedzUsuńlepszy byłby mielony twaróg, ale jeśli z wiaderka to taki prawdziwy i gęsty czyli np. z Wielunia
UsuńZrobiłam ze zwykłym twarogiem, takim niemielonym. Wrzuciłam na 30sek. do termomixa składniki na najwyższe obroty i wyszedł zmielony. Pyszny sernik. Super przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńNie używam, nie jest mi potrzebny
Usuń