Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami
Zapiekanka szpinakowo-jajeczna, na kruchym spodzie, będzie świetnie wyglądać na wielkanocnym stole. Taką tartę można podać na wielkanocne śniadanie, ale może być też obiadem czy kolacją w zwykły dzień. Jest bardzo smaczna i wygląda wiosennie. Jeśli pominiecie dodatek szynki to będzie też świetnym daniem dla wegetarian.
Lubimy tarty i robię je dość często. Można je podawać prawie zaraz po upieczeniu albo upiec wcześniej i potem podgrzać. Zawsze staram się by moje tarty wyglądały ładnie i oczywiście smakowały jak najlepiej. Ta jest jedną z moich ulubionych, szczególnie w okolicy Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu kupiłam już wielki, gruby pęk dorodnego kopru! Wiosna idzie!
Innych przepisów na wielkanocne śniadania, obiad czy desery znajdziecie TUTAJ
Tarta ze szpinakiem i jajkami
czas przygotowania: 2 godziny
składniki:
Jak zrobić ciasto do tarty wytrawnej?
Obie mąki połączyłam dosypując też sól i proszek do pieczenia. Dorzuciłam bardzo zimne masło pokrojone na małe kawałeczki albo starte na tarce jarzynowej do dużych oczkach. Roztarłam rękami aż masa wyglądała jak mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółta i śmietanę. Zagniotłam szybko ciasto. Wylepiłam nim tortownicę o śr. 24 cm, dno i boki na wysokość 4-5 cm, gęsto nakłułam widelcem. Dno formy wcześniej wyłożyłam papierem co pieczenia. Formę z ciastem odstawiłam do lodówki na pół godziny.
Ciasto w formie przykryłam arkuszem papieru do pieczenia, a na papier wsypałam obciążnik żeby ciasto się nie wybrzuszyło. Mogą ty być ceramiczne, specjalne kulki, może być suchy groch lub ryż. Tak przygotowaną formę z ciastem przełożyłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekłam 10 minut. Po tym czasie delikatnie usunęłam papier z obciążeniem. Ciasto piekłam kolejne 10 minut żeby nieco się zrumieniło.
Jak zrobić farsz do tarty?
5 jajek włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, gotowałam 7 minut. Ostudziłam i obrałam ze skorupek, poprzekrawałam na połówki.
Pozostałe 3 jajka wybiłam do miski. Wlałam śmietankę, dodałam sól, pierz i gałkę muszkatołową. Dokładnie roztrzepałam widelcem.
Pora dokładnie oczyściłam, wypłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w półkrążki. Szpinak opłukałam, osuszyłam, grubo pokroiłam. Czosnek obrałam, posiekałam.Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam pora i smażyłam go na malutkim ogniu, mieszając, aż zmiękł. Dorzuciłam szpinak i czosnek, smażyłam razem tylko chwilę żeby liście szpinaku zwiędły. Odstawiłam na chwilę żeby warzywa przestygły, po czym dorzuciłam je do masy jajeczno śmietanowej. Ser i szynkę pokroiłam w drobną kostkę, też dorzuciłam do masy. Dosypałam sporo koperku. Wszystko dobrze wymieszałam.
Zobacz przepis na jajka zapiekane ze smardzami - to też pomysł na wielkanocne, gorące śniadanie
Masę jajeczną z dodatkami wyłożyłam/wylałam na podpieczony, gorący spód. Na wierzchu ułożyłam połówki gotowanych jajek. Wstawiłam tortownicę z powrotem do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st. C. Piekłam 30 minut.
Tartę podałam na gorąco, ale doskonale smakuje też kiedy ostygnie. Posypałam listkami koperku i kiełkami.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
Lubimy tarty i robię je dość często. Można je podawać prawie zaraz po upieczeniu albo upiec wcześniej i potem podgrzać. Zawsze staram się by moje tarty wyglądały ładnie i oczywiście smakowały jak najlepiej. Ta jest jedną z moich ulubionych, szczególnie w okolicy Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu kupiłam już wielki, gruby pęk dorodnego kopru! Wiosna idzie!
Innych przepisów na wielkanocne śniadania, obiad czy desery znajdziecie TUTAJ
Taką tartę z jajkami i szpinakiem można podać na wielkanocne śniadanie albo codzienny obiad |
Tarta ze szpinakiem i jajkami
czas przygotowania: 2 godziny
składniki:
- CIASTO - 150 g mąki pszennej luksusowej t. 550
- 150 g mąki pszennej graham t. 1850
- 100 g masła extra
- 2 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- FARSZ - 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 średnich jajek
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g pora (jasna część)
- garść liści koperku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g dobrej szynki gotowanej, wędzonej
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
Wytrawną tartę można podać na gorąco lub na zimno |
Jak zrobić ciasto do tarty wytrawnej?
Obie mąki połączyłam dosypując też sól i proszek do pieczenia. Dorzuciłam bardzo zimne masło pokrojone na małe kawałeczki albo starte na tarce jarzynowej do dużych oczkach. Roztarłam rękami aż masa wyglądała jak mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółta i śmietanę. Zagniotłam szybko ciasto. Wylepiłam nim tortownicę o śr. 24 cm, dno i boki na wysokość 4-5 cm, gęsto nakłułam widelcem. Dno formy wcześniej wyłożyłam papierem co pieczenia. Formę z ciastem odstawiłam do lodówki na pół godziny.
Żeby spód tarty był naprawdę kruchy trzeba ciasto przed upieczeniem schłodzić |
Ciasto w formie przykryłam arkuszem papieru do pieczenia, a na papier wsypałam obciążnik żeby ciasto się nie wybrzuszyło. Mogą ty być ceramiczne, specjalne kulki, może być suchy groch lub ryż. Tak przygotowaną formę z ciastem przełożyłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekłam 10 minut. Po tym czasie delikatnie usunęłam papier z obciążeniem. Ciasto piekłam kolejne 10 minut żeby nieco się zrumieniło.
Kiedy ciasto na spód tarty się chłodzi przygotowujemy składniki nadzienia |
Farsz tarty składa się ze śmietanki, jajek oraz szpinaku podsmażonego z porem, szynki, sera i koperku |
Jak zrobić farsz do tarty?
5 jajek włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, gotowałam 7 minut. Ostudziłam i obrałam ze skorupek, poprzekrawałam na połówki.
Pozostałe 3 jajka wybiłam do miski. Wlałam śmietankę, dodałam sól, pierz i gałkę muszkatołową. Dokładnie roztrzepałam widelcem.
Pora dokładnie oczyściłam, wypłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w półkrążki. Szpinak opłukałam, osuszyłam, grubo pokroiłam. Czosnek obrałam, posiekałam.Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam pora i smażyłam go na malutkim ogniu, mieszając, aż zmiękł. Dorzuciłam szpinak i czosnek, smażyłam razem tylko chwilę żeby liście szpinaku zwiędły. Odstawiłam na chwilę żeby warzywa przestygły, po czym dorzuciłam je do masy jajeczno śmietanowej. Ser i szynkę pokroiłam w drobną kostkę, też dorzuciłam do masy. Dosypałam sporo koperku. Wszystko dobrze wymieszałam.
Zobacz przepis na jajka zapiekane ze smardzami - to też pomysł na wielkanocne, gorące śniadanie
Zapiekanka z jajkami i szpinakiem jest pyszna! |
Masę jajeczną z dodatkami wyłożyłam/wylałam na podpieczony, gorący spód. Na wierzchu ułożyłam połówki gotowanych jajek. Wstawiłam tortownicę z powrotem do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st. C. Piekłam 30 minut.
Tartę podałam na gorąco, ale doskonale smakuje też kiedy ostygnie. Posypałam listkami koperku i kiełkami.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
tarty tez lubimy , a ta smakowicie wygląda wiec wypróbuję Twój pomysł :D
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, bo pyszna jest
UsuńPiekna wiosenna tarta. Uwielbiam szpinak. Przepis zapisalam do wyprobowania. Tylko u mnie bedzie bez szynki
OdpowiedzUsuńbez problemu można pominąć szynkę
UsuńIzuniu kochana a gdybym tak chciała upiec tartę tylko z mąką pszenną typ 550 , to ile powinnam jej dać ?
OdpowiedzUsuńMonika R.
300 g mąki bez zmiany. Może wystarczy połowa ilości śmietany żeby zagnieść ciasto więc nie dodawaj od razu całej
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Tarta zagościła dziś na naszym stole ( było testowanie :D ) i jest tak pyszna że na pewno pojawi się na Wielkanocnym stole i ...nie tylko :) Dobrze że wspomniała Pani o ilości śmietany ( wystarczyło jej mniej,niż w przepisie) .
UsuńPS. Piękna odmiana blogu - aż byłam przekonana przez moment że pomyliłam stronki :D
Monika R.
raz jest napisane na wystudzone ciasto raz na gorace wylac farsz to na jakie ciasto wylac ten farsz
OdpowiedzUsuńNigdzie nie jest napisane, że wylewać farsz na zimny spód, ale to i tak nie ma większego znaczenia. Spód można upiec wcześniej.
Usuńczy musi byc śmietana 30% nie za bardzo mogę ze względu na moje jelita czy może być 12%
OdpowiedzUsuńMoże być 12%, ale słodka żeby się nie zwarzyła.
UsuńCzy można dać szpinak mrożony? Jeśli tak, to czy trzeba go specjalnie przygotować?
OdpowiedzUsuńLepszy świeży, ale ostatecznie może być mrożony, taki w dużych kawałkach. Trzeba go przesmażyć żeby rozmrozić i odparować wodę
OdpowiedzUsuńNapisałaś, że można później podgrzać? jak? w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTak, w piekarniku, 100 st., pod przykryciem z folii aluminiowej
UsuńPani Izo, wczoraj zrobiłam bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami wyszły pyszne, szkoda, że tylko 8. Jeszcze przed świętami chcę spróbować tej tarty, ale patrząc na zdjęcie, nie mogę uwierzyć, że po 30min. w piekarniku jajka tak ładnie wyglądają na wierzchu, może trzeba je przykryć, żeby się nie spiekły? Pozdrawiam Beata.
OdpowiedzUsuńPani Beato, może Pani nie wierzyć. Ja piszę w przepisie wszystko tak jak dokładnie robiłam. Piekłam 30 minut i zdjęcia robiłam po upieczeniu tarty jak jeszcze była gorąca
UsuńPani Izo, czy temperatura pieczenia jest z termoobiegiem czy bez? Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez, jak używam termoobiegu to zaznaczam to wyraźnie
UsuńPrzepiekna tarta,te kolory...i na pewno smak.Jak mi sie uda wykrecic wszystko z czasem,to bedzie na Wielkanoc na pewno.Serdecznie pozdrawiam.m
OdpowiedzUsuń