Jajka z ziemniakami i śledziem
Wielkanoc minęła nam spokojnie i rodzinnie. Nie szykowałam wielkich ilości jedzenia i dzięki temu po Świętach nie musimy przez kilka dni dojadać tego co zostało. Nic się też nie zmarnuje i to znak, że dobrze zaplanowałam wielkanocne menu. Było świątecznie, bardzo smacznie, ale nie obżeraliśmy się nadmiernie. I tak właśnie być powinno.
Dzisiaj oddaję Wam przepis na jajka jakie były u nas w tym roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji, a nie tylko na Wielkanoc, więc mam nadzieję, że pomysł się przyda. Takie jajeczka ze śledziem i ziemniakami sprawdzą się na prywatce, małym przyjęciu albo po prostu na domowej kolacji. Są pyszne i ciekawe w smaku.
Mam nadzieję, że Wy też jesteście w dobrej formie po wielkanocnym biesiadowaniu i wyglądacie nowych przepisów.
Jajka z sałatką ziemniaczaną i śledziem
czas przygotowania: 30-40 minut
składniki:
Jajka ugotowałam na twardo. Jak ugotować jajka na twardo?
Ziemniaka wyszorowałam i bez obierania włożyłam do zimnej wody. Gotowałam ok. 15 minut. Ostudziłam przekładając do zimnej wody. Obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kosteczkę. Kapary osączyłam z zalewy, posiekałam. Cebulę obrałam. 3/4 pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam do ziemniaków. 1/4 cebuli pokroiłam w cienkie piórka i odłożyłam do dekoracji. Pokrojone ziemniaki z cebulą i kaparami doprawiłam majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszałam dokładnie. Śledzia osączyłam z oleju, przycięłam w zgrabne paski.
Ostudzone i obrane jaja poprzekrawałam na połówki. Na każdą połówkę nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki ziemniaczanej. Na wierzchu położyłam kawałek śledzia. Każde jajko przybrałam listkami koperku i piórkami cebuli.
Dzisiaj oddaję Wam przepis na jajka jakie były u nas w tym roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji, a nie tylko na Wielkanoc, więc mam nadzieję, że pomysł się przyda. Takie jajeczka ze śledziem i ziemniakami sprawdzą się na prywatce, małym przyjęciu albo po prostu na domowej kolacji. Są pyszne i ciekawe w smaku.
Mam nadzieję, że Wy też jesteście w dobrej formie po wielkanocnym biesiadowaniu i wyglądacie nowych przepisów.
Jajka z sałatką ziemniaczaną i śledziem
czas przygotowania: 30-40 minut
składniki:
- 5-6 średnich jajek kurzych
- 1 średni ziemniak sałatkowy
- 10-12 niedużych kawałeczków śledzia w oleju
- 1 mała cebula czerwona
- 1-2 łyżeczki posiekanych kaparów lipowych albo zwykłych
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- świeży koperek
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Jajka ugotowałam na twardo. Jak ugotować jajka na twardo?
Ziemniaka wyszorowałam i bez obierania włożyłam do zimnej wody. Gotowałam ok. 15 minut. Ostudziłam przekładając do zimnej wody. Obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kosteczkę. Kapary osączyłam z zalewy, posiekałam. Cebulę obrałam. 3/4 pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam do ziemniaków. 1/4 cebuli pokroiłam w cienkie piórka i odłożyłam do dekoracji. Pokrojone ziemniaki z cebulą i kaparami doprawiłam majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszałam dokładnie. Śledzia osączyłam z oleju, przycięłam w zgrabne paski.
Ostudzone i obrane jaja poprzekrawałam na połówki. Na każdą połówkę nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki ziemniaczanej. Na wierzchu położyłam kawałek śledzia. Każde jajko przybrałam listkami koperku i piórkami cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.