Sernik limonkowy

Znowu sernik za mną chodził. Miałam ochotę na kawałek kremowego, delikatnego i nie za słodkiego sernika. Ogromną!

Jako, że u nas nie ma nawet mowy o kupowaniu ciast to musiałam sobie ten sernik zrobić sama. Tym razem wersja lekko kwaskowa, bo dodałam sok i skórkę z limonki. Bardzo nam pasuje taki kwaskowy serniczek. To sernik orzeźwiający i intrygujący. Świetny na deser w ciepły, na nawet gorący, dzień więc przepis na pewno przyda się wiosną i latem.

serniczek z limonka, limonki, sok z limonek, smak limonkowy, z sokiem limonkowym, twarog, bialy ser, serniki, ciasta domowe, deser, orzezwiajacy

Sernik z limonką

czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia + czas chłodzenia
składniki na sernik śr. 22cm:
  • SPÓD - 150 g herbatników kruchych typu petit buerre
  • 60 g masła extra 
  • 10 g kakao naturalnego

  • MASA SEROWA - 600 g sera białego mielonego, może być z wiaderka
  • 250 g gęstej śmietany 18 %
  • 220 g drobnego cukru 
  • 40 g mąki kukurydzianej 
  • 4 białka ze średnich jajek 
  • 100 ml soku z limonki (2-3 sztuki)
  • skórka otarta z 1 dużej limonki 
sernik limonkowy, orzezwiajacy smak, limonki, sok z limonek, ciasto domowe, z bialego sera, latwy serniczek
Jak zrobić sernik limonkowy?

SPÓD Z CIASTECZEK - herbatniki połamałam, wsypałam do pojemnika malaksera. Dodałam kakao i miksowałam krótko, tylko tyle że by je pokruszyć. Masło rozpuściłam. Jeszcze ciepłe wlałam do okruchów herbatnikowych. Miksowałam kilka chwil aż składniki połączyły się jako taki. Sypką masę przełożyłam na dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ugniotłam równą warstwę. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut żeby podpiec.
okruchy ciasteczek, pod sernik, masa ciasteczkowa
MASA SEROWA - do miski przełożyłam ser - może być biały ser mielony z wiaderka, ale musi być bardzo gęsty, nie jakiś lejący, i bez żadnych dodatków. Do sera dodałam śmietanę, taką do zup, gęstą. Wsypałam też mąkę kukurydzianą i cukier. Wymieszałam lekko łyżką.

Limonki sparzyłam, osuszyłam i poturlałam po blacie dociskając trochę ręką żeby je nieco zmiękczyć w środku i wycisnąć więcej soku. Z jednej otarłam zieloną skórkę, wprost do miski z serem. Z 2 czy 3 wycisnęłam sok i dolałam go do masy. Dodałam też białka jajek - nie całe jajka, ale właśnie same białka. Dzięki temu kolor sernika będzie bielszy, a poza tym żółtka zużyłam wcześniej do kruchego ciasta pod inny wypiek.
masa do sernika, sernik limonkowy, bialy ser, tylko wymieszac
Masę serową wymieszałam lekko mikserem, ale tylko tyle żeby składniki połączyły się bez napowietrzania masy. Wylałam ją na podpieczony spód z ciasteczek. Formę wstawiłam z powrotem do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 st. C. Piekłam ok. 1 godziny. Grzanie góra/dół, bez termoobiegu i bez kąpieli wodnej tym razem.
sernik limonkowy, ser biały, twarog, sernik z sokiem z limonek, serniczek orzezwiajacy, deser, sernik na lato
Wyłączyłam piekarnik kiedy sernik sprawiał wrażenie jeszcze niedopieczonego na środku, bo przy poruszeniu tortownicą pośrodku wyraźnie trząsł się jak galareta. Zostawiłam go w piecu uchylając jednak drzwiczki. Stał tak oj. 30 minut, a następnie wyciągnęłam formę z piekarnika i odstawiłam żeby sernik ostygł. Zimny schowałam do lodówki na kilka godzin i dopiero taki schłodzony wyjęłam z formy.

Przybrałam kleksami bitej śmietany, odrobiną otartej skórki, cieniuteńkimi plasterkami limonki i listkami mięty.
kawalek sernika, sernik limonkowy, sernik z limonkami, lime cheesecake

13 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda ten sernik! Tylko mi twarożku brakuje i mogę piec! Lecę do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i co, upiekłaś? podziel się wrażeniami!

      Usuń
  2. Zjadłabym, super, ale nie mam czasu teraz, ale zrobię sobie bo tez za mną chodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak masz, że jak się coś przyczepi to po prostu musisz to wcześniej czy później zrobić? sernik mnie tak osaczył, że musiałam upiec!

      Usuń
  3. Bardzo apetyczny. Jestem wielką fanką ciast serowych, więc wypróbuję przepis. Niestety, mój maz jest na diecie i lepiej nie pokazywać mu takich smakołyków😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze możesz upiec i podzielić się z sąsiadami albo zaprosić specjalnie gości

      Usuń
    2. Zwykle tak robię ale aktualnie wiekszosc rodziny sie odchudza... Tak więc nie mam dla kogo piec. Pozdrawiam😉

      Usuń
  4. Właśnie o taki sernik nie za słodki mi chodziło. Lubię takie ciasta, muszę sobie zrobić taki limonkowy serniczek dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby nie było - on jest z cukrem i jest słodki, ale spora ilość soku z limonki sprawia, że jest jednocześnie kwaskowy i orzeźwiający, i ta słodycz jest bardzo mocno przełamana

      Usuń
  5. Czy można zamiast mąki kukurydzianej dodać mąkę pszenną lub ziemniaczaną? Dziękuję za odpowiedź.Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy białka przed dodaniem do sera należy ubić czy dodać takie lejące ? Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczego nie ubijamy, bo to napowietrzy masę, sernik urośnie, a potem opadnie i będzie nieładnie wyglądać. Wystarczy wbić jajka do masy i z nią wymieszać

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger